Efter matchen..


Herregud, det är ytterst sällan som jag har lämnat Solna med en sådan tomhet som jag gjorde idag. Det är även ytterst sällan 90 minuter fotboll har kommit så mycket i skymundan som idag. De förödande minuterna, som resulterade i ett benbrott och i en obehaglig incident på läktaren, kommer inte glömmas i första taget. 

Det är än så länge tunt med information om Maanoja och Christer Swärd. Det jag vet är att Tomi har brutit båda benen i underbenet, något som troligtvis kommer hålla honom borta från spel under hela säsongen. Christer Swärd ska ha svimmat under matchen, anledningen är fortfarande oklar, men Christer mår bra nu, något som vi alla är tacksamma för. 

3 stycken intervjuer är nu publicerade på AIK Media, fördröjningen berodde på internet problem. 
Jag hoppas även, trots allt, att de som lyssnade på s24 var nöjda med produkten. 

Försök ha en trevlig lördagskväll!

AIK- Assyriska


Tjenare!

Jag ska inte bli långrandig, utan tänkte bara skriva några rader inför matchen imorgon. AIK tar alltså emot det starka superettanlaget Assyriska i morgondagens match, en match som troligtvis kommer att ställa en del frågor till AIK (numer ett flitigt använt uttryck från tränare Stahre). Assyriska har, som ni nog redan vet, några ex AIK:are i truppen, tyvärr så verkar både Marklund och Åslund vara otillgängliga för spel imorgon.

För AIK:s del så saknas Djordjic, Thorstensson, Özkan, Ortiz, Bergh, Burgic, Lundberg och Hooiveld. En lista som skönt nog inte bara består av skadade spelare. Lundberg spelar match med Väsby på förmiddagen medan Thorstensson, Özkan och Hooiveld får betraktas som försiktighetsåtgärder.

Om ni beger er till Skytteholm så kan ni  förutom att kolla på matchen, passa på att införskaffa ett årskort av självaste Jos Hooiveld och sen se till att uppdatera AIK-garderoben i AIK shoppen som har rea.  

Om ni stannar hemma så får ni nöja er med att lyssna på mig och Jesper Hofmann via s24. Förhoppningsvis så kommer sändningen fungera bättre än tidigare, varken jag eller Jesper är inblandade i själva pruduktionen av matchen, men vi har förstått att sändningskvaliteten inte alltid har varit den bästa.

Ha det!

För övrigt så är tre klipp publicerade på AIK Media inför matchen.

Det roliga fick ett trist slut!


AIK ställde upp med ett mycket desarmerat lag förra onsdagen mot Leksand. Sjukdomar har härjat i laget och ledningen gav fyra juniorer chansen att visa vilken bredd det är i AIK:s hockeyorganisation numera. Tyvärr så fick aldrig matchen några rader i media, utan det blev i stället negativ publicitet, vilket kunde ha undvikits.


En ensam kille får för sig att göra upp med Leksands bås efter det att Janne Houkko har gett ledningen till Leksand i slutminuterna. Detta var inte den utlösande faktorn, men egentligen spelar det mindre roll vad som var det, för det som hände har inget med AIK att göra. Det enda som händer är att AIK får negativa ord i media. Dessutom kan bötesbeloppet bli otroligt högt, mycket för att det är just, AIK.


Alla vi som följt AIK Hockey, vet att detta kan slå mycket hårt mot AIK. AIK blev degraderade för fem år sedan och det var en ordentlig käftsmäll för oss som älskar AIK.

Ekonomin rasade och hela föreningen fick börja om på noll. Spelarna löstes från kontrakten och nya spelare kom in. AIK lyckades ta sig tillbaka till Allsvenskan redan säsongen efter (läs AIK-Borås sid 14-15), men att bygga upp ett varumärke tar betydligt längre tid än att rasera det.


Nu undrar jag om det verkligen är så här det ska vara, att man hela tiden måste arbeta i en uppförsbacke? Nu när det äntligen går bra för laget, ska man då behöva få en massa böter för att en enda person ställer till det för klubben? Är detta verkligen rätt och varför ska detta få fortsätta?


Vi är många (betydligt många fler än de som ställer till det) som inte annat vill, än att det går bra för klubben och killarna på isen. Vi vill se vårt lag vinna, det är självklart, men vi kan även leva med förluster, men det vi inte vill se, eller ta, är att det finns ett fåtal personer som ställer till det för oss alla andra.


Vem ska betala böterna? Är det verkligen värt detta? Är det så här man stöttar sin klubb?


Ingen av oss andra som sitter på läktaren vill betala dessa böter. AIK vill definitivt inte göra det.


Nej, det är inte värt det och bara det att man tar bort fokus från det sportsliga är en smäll i ansiktet på spelarna i laget som verkligen ger allt i match efter match.


Nej, det är inte så man stöttar sin klubb.


Vi alla vill se laget ta segrar och vi alla vill besegra det som hände på läktaren under matchen mot Leksand.


Vi stöttar vår klubb genom att gå på matcherna och hejar fram vårt lag i vått och torrt!

Framåt Stolta AIK!


2009-02-23, Karlberg, kl.17.03När spelare uttalar att dom gärna vill spela i AIK blir jag glad, det betyder att dom människor som spelaren förknippar med AIK har gjort ett så pass bra avtryck att han kan tänka sig att återvända. Vad som av affärsmässiga skäl oftast aldrig framkommer är vad spelaren och agenten vill ha betalt för att spelaren skall återvända, det gör ibland debatten något snedvriden. Jag tycker att det finns ett visst underhållningsvärde i den generella romantisering som råder i frågor som denna, det gör att drömmen om att det omöjliga är möjligt hålls vid liv. Det är en förutsättning för att silly season skall göra skäl för namnet.


Det finns en långsiktig plan för hur AIK skall nå önskad truppsituation i förhållande till den ekonomi som finns. Parametrar som exempelvis ålder, fotbollsspecifikaegenskaper, fysiska egenskaper, personlighet och kontraktslängd är definierade och kvantifierade. Det är utifrån den planen vi skall följa upp och konstatera vilka behov och åtgärder som krävs utifrån nuläget. Sen ändras förutsättningarna och spelare går bättre eller sämre än vad vi spekulerat i, då justerar vi åtgärderna efter det gällande förutsättningar så att vi närmar oss idealbilden i den plan som ligger. När AIK sedan letar spelare görs det i ordningen: omklädningsrummet på Karlberg och sen i Väsby United, hittar vi inte vad vi söker där letar vi vidare lokalt, regionalt, nationellt och sen internationellt i den ordningen men utan att på förhand utesluta något.


Som grund i scoutingarbetet är det vissa nyckelfrågor som är viktiga för mig att förhålla mig till:

  • Hur mycket pengar har AIK att lägga på inköp?
  • Finns det några externa finansiärer som vill vara med på affären?
  • Vilken är den absolut bästa spelaren för dom pengarna som finns för den önskade transfern?
  • Finns det en realistisk möjlighet för AIK att öka spelarens ekonomiskavärde med den verksamhet som bedrivs i AIK?
  • Är detta en spelare som köps med stöd av den långsiktiga planen vi har lagt?

När jag fyller i svaren i ovanställda frågor växer en bild fram vart jag skall inrikta scoutingarbetet, sen tillkommer batteriet av vilka specifika egenskaper som AIK söker hos den enskilda spelaren.


Gällande Wilton. AIK har och har haft löpande kontakt med Wilton och Wiltons agent, detta för att vara uppdaterade om hans aktuella situation och för att vi skall kunna värdera eventuella transferscenarion kopplade till hans och AIK:s nuläge. AIK såg Wilton spela match live senast i oktober 2008 för att uppdatera sig om hans fotbollsstatus. Gällande AIK:s intresse för Wilton vill jag klargöra det som är möjligt inom gällande regelverk för AIK FOTBOLL AB. Wilton gjorde en bra insats för AIK när han var här, därför är det i AIK:s intresse att upprätthålla kontakten med honom vilket har gjorts. AIK har varit i kontakt med Wilton och hans agent och informerat om vilken typ av intresse AIK har för honom. Detta betyder inte per automatik att Wilton spelar i AIK i framtiden, bedömningen av ekonomi i förhållande till sportsligtutfall är det som avgör om AIK kan gå in och förhandla om en spelare. Att andra klubbar kan förhandla om Wilton är inte ett argument för AIK att gå in i en förhandling. AIK:s bästa på kort- och långsikt i förhållande till den ekonomi vi har är det som är avgörande för vilka beslut vi tar, inte andra klubbars tillfälliga möjligheter.

BW

Patric Jildefalk summerar..

 

Tjena

 

En kort summering av det som har varit:

 

AIK-Tyresö 2-0 (2-0)

1-0         Louise Fors

2-0         Emelie Karlsson-Wedin

 

Danmarks IF-AIK 1-2 (1-1)

1-0   

1-1         Louise Fors

1-2         Louise Fors

 

AIK-Linköping 2-1 (0-0)

1-0         Louise Fors

1-1

2-1     Annica Sjölund

 

  

Tre matcher, tre vinster och tre punkter i anfallsspelet. Man kan blicka tillbaka till dagarna innan vi skulle spela första matchen mot Tyresö. Många säger alltid att resultatet och prestationen i årets första match inte spelar så stor roll. Det är skönt att få komma igång. Det är första gången dem spelar ihop etc.

 

”Jag hatar när människor säger så.”

 

Prestationen behöver inte alltid styra resultatet. Det kan jag köpa. Men har man gjort en massa träningar och förberedelser innan man ska kliva ut för att spela första matchen då ska det inte vara bara för att. Utan det ska göras så som vi kommer överens om. I min värld är det alltid att vinna. Ett men måste alltid få komma till. Mitt men är ”hur” vi vann och framför allt ”varför” vann vi. Det är lätt att bli överanalytisk och det är därför vi just de här tre matcherna så har vi hållit oss till tre punkter, framför allt inriktningen i anfallsspelet. Anfallsspel är det vi har tränat mest under januari och februari så det kändes mest logiskt att trycka på ledstjärnor i anfallsspelet till dessa tre matcher.

 

Tillbaka till matcherna.

 

Tyresö läste ni lite kort om senast jag skrev. Det var dagen innan vi skulle möta Danmarks IF. Det här är två lag som spelar i division 1 norra och är två lag som vi bör slå tio gånger utav tio. I min värld.

Nu vann vi båda matcherna men prestationen styrde inte resultatet i den utsträckning som vi hade velat. Den styrde till det att det räckte att vinna matcherna. Men det borde ha resulterat i mera. Vad jag menar med det så är det mål, chanserna fanns. Vi bestämde oss ganska tidigt i dessa två matcher att vi skulle ”Acceptera besluten och leva i nuet”. Det gjorde vi bra.

 

Den tredje matchen, Linköping.

Tidigare kanske det skulle ha resulterat i mera men innan den tredje matchen så visste vi att vi inte skulle få lika mycket som vi ville då Linköping betraktas som nummer två i landet. Men att ha den inställningen så blir det knappast bättre. Efter en träningsvecka med inriktning på anfallsfas och avslutsfas, sista 1/3-delen så låg match genomgången i det stora hela egentligen bara på att vi i försvarsspelet skulle vinna tillbaka bollen så tidigt som möjligt. Allt för att vi skulle få bestämma rytm och tempo i en match mot Sveriges näst bästa lag (från ifjol). Allt för att vi skulle få spela anfallsspel så mycket som möjligt hela matchen igenom. Vi skulle spela anfallsspel över hela planen.

 

”Vi ska anfalla på mycket men inte på allt.”

 

Om jag går tillbaks som jag började så var det tre matcher och tre vinster. Jag tog upp om att jag anser att det är viktigt att få spelarna att få se och reflektera om hur vi vann och varför vi vann matcherna. Nu har vi lämnat de matcher vi har spelat och blickar framåt. Vi packade ner det viktigaste och är redo att stoppa ner ännu mera i ryggsäckarna för att hela tiden sträva efter framgång i vår verksamhet. Prestationen styr inte alltid resultatet men när det till slut gör det så kommer vi även att vara där. Ingen ska få säga att första april på Kanalplan mot Hammarby i årets första allsvenska match så är det på riktigt. För mig och för oss så är var det på riktigt redan den åttonde februari mot Tyresö. Det kommer att vara på riktigt nu på söndag den tjugoandra februari mot Sunnanå på Skytteholm. Kom ihåg det.

 

 

 

Nu hoppas jag på en fin lördag för ett förberedande matchpass samt att få se herrarna ta sig an Örebro. Annars så hoppas jag att vi ses på söndag 11.00 på Skytteholms C-plan då vi möter Sunnanå. Välkomna.

 

 

 

 

PJ

 

 


Efter AIK- Örebro

Sådär ja, nu är man tillbaka i den gudomliga värmen!
Jag kan lika bra inleda med att ge er en underlättande nyhet: Gabriel Özkan mår bra! Stahre sa efter matchen att det inte ska var något allvarligt, sen intygade även Gabbe själv att det inte var någon fara. Miran Burgic däremot, är lite mer osäker, verkar inte vara något allvarligt där heller, men Miran är nog inte aktuell för att spela nästa träningsmatch. 

Några reflektioner kring matchen:
  • Kevin Walker känns oerhört intressant, han kan nog bli en regelbunden startspelare under säsongen. 
  • Jos Hooiveld är given som mittback när allsvenskan drar igång. Holländaren har förutom sina defensiva kvalitéer både ett bra passningsspel och tydliga ledaregenskaper. Enda nackdelen är att han är ganska lik den gamla Djurgårdsspelaren Geert den Ouden. 
  • Nisse ska spela vänsterback, inget snack om saken.
  • Martin Mutumba är livsfarlig för vilket allsvenskt försvar som helst när han får upp farten. Tror det kommer bli många högerbackar som är uppe och köper korv på Råsunda den här säsongen. 
  • Det känns som att AIK är gladare i år på något sett, spelarna ser ut att ha mer roligt utanför plan och spelet ser mer avslappnat och kul ut på plan. Får hoppas att detta håller i sig tills allsvenskan. 

Jag ska försöka (är trött på det ordet i dessa sammanhang) publicera tre stycken intervjuer med Stahre, Mutumba och Hooiveld, men som vanligt har hemsidan sina brister.


Bedöm själv!?Liveblogg från AIK- Örebro


Tjena!
Vi här på blackbeat erbjuder er samma tjänst som när AIK tog emot Syrianska. Den här gången är det allsvenska Örebro SK som står för motståndet. Matchen startar klockan 14.00, innan dess ska vi ha meddelat er startelvan. AIK har inlett sin försäsong med tre raka segrar mot Mariehamn, Västerås och senast då mot Syrianska. Örebro har inlett med en vinst, två oavgjorda och en förlust, men det ska nämnas att närkingarna har mött betydligt svårare motstånd.

Följande spelare saknas i AIK:s trupp: Ortiz, Pavey,Tjernström, Djordjic, Thorstensson, Bergh,Gustavsson, Bojent


AIK:s startelva:
Örlund

Jonsson Atta Hooiveld Johansson

Özkan Walker Bengtsson Mutumba

Burgic Obolo

(preliminär uppställning)

Spelarna är nu inne på planen medan Skytteholm står upp för att sjunga "Å vi e AIK". Jag uppskattar dagens publiksiffra till drygt 2000.

Matchen är igång. AIK:s första möjlighet kommer efter ca 3 minuter då Martin Mutumba viker in och avlossar ett bra skott, dock 1 meter utanför.

Fint anfall från AIK efter 5 minuter. Jonsson följer med upp i anfallet från sin högerkant slåt ett inlägg till Obolo som skjuter över.  

Rättning: Örebro har 1 vinst, 2 oavgjorda och en förlust innan den här matchen.
Långt anfall från AIK efter 8 minuter som avslutas med ett resultatlöst skott från Gabriel Özkan.

Martin Mutumbas finter från vänsterkanten fortsätter att vara ett bra vapen för AIK. Den här gången slår han ett fint inlägg som nickas över av Obolo. 10.00 på klockan.

Jos Hooiveld spelar varken med långkalsonger eller med långarmad tröja, något han är ensam om på plan.

Efter en tilltrasslad situation inne i straffområdet så nickar Burgic precis utanför. Mycket nära. AIK har såhär långt dominerat matchen. Kvarten spelad.

1-0! Efter 20 minuter så sätter Miran Burgic 1-0 på volley från nära håll. Gabriel Özkan stod för inlägget.

Väsby vann med 6-0 tidigare idag mot Syrianska/Botkyrka. Örebro har ännu inte haft någon målchans, så det är svårt att rapportera om det.

AIK tvingas till ett byte efter 25 minuter. Miran Burgic sträckte sig vid målet, Engblom ersätter målskytten.

Pontus Engblom nära att sätta 2-0 med sin första bolltouch. Hooiveld till Obolo som nickskarvade ner till Engblom. Engbloms hårda skott gick någon meter över.

Pierre Bengtsson testar skott och träffar ribban efter 27 minuter. Martin Mutumba driver in från vänster och passar Bengtsson som klipper till direkt. Alltjämt stor AIK dominans.

AIK har dominerat första 35 minuterna. Martin Mutumba har änsålänge verkligen imponerat.

Vill reservera mig för eventuella internetproblem. Så om det blir något uppehåll i uppdateringen så beror det på att internet för tillfället är nere.

Örebro skapar sin första riktiga chans och det blev ytterst farligt. En frispark från 30 meter rinner igenom försvaret och tar i stolpen. Snart 40 minuter spelade på Skytteholm.

Gult kort till Nils-eric Johansson. Nisse utdelar en riktigt ful tackling på Kristoffer Näfver i Örebro (tidigare utlånad till DIF).

Första halvlek slut. 1-0.
AIK har spelat riktigt bra och har använt sig mycket av kanterna. Det har varit ett högt tempo och faktiskt få tekniska misstag.

Kevin Walker och Pierre Bengtsson har skött sig riktigt bra inne i mitten. Kevin kämpar mycket och har mycket boll- likt en ung variant av Tjernström. Pierre står mer för det offensiva och har kommit till skott 2,3 gånger.


Andra halvleken är nu igång. Ett byte i AIK: Markus Jonsson ut och Per Karlsson in. Walid Atta flyttar ut till höger i backlinjen.

Örebro har inlett den andra halvleken med en hel del boll, och har även skapat två halvchanser.

2-0! Långboll från egen planhalva från Hooiveld som ställer Özkan helt fri. Özkan driver fram till straffområdet och rullar in bollen löst i det högra hörnet. Snart 55 minuter spelade.

AIK gör ett snyggt 3-0 mål som tyvärr är offside. Hooiveld var uppe i anfallet och spelade till Pierre som satte ett lågt skott  från nära håll, men som sagt, det var offside.

Dagens publiksiffran: 2013 (ha min uppskattning på dryga 2000 i åtanke)

Fortfarande 2-0 efter 65 minuter. Det har varit en betydligt tempofattigare andra halvlek med mindre målchanser.

Jätteläge för AIK efter 68 minuter. Obolo drar till med ett bra skott  bara några meter från målvakten, men Peter Westman räddar, returen går sedan ut till Engblom som ska göra 3-0, men han skjuter över.

Örebro är nära att reducera, Eric Bassombeng klackar bollen snyggt över Örlund, men bollen smiter precis utanför. Bassombeng får faktiskt välförtjänta applåder från AIK publiken. Kvarten kvar.

Özkan fick en smäll i en närkamp med Gerzic. Özkan haltar av. Har inget mer konkret att ge er.

Byte: Gabriel Özkan går ut och in kommer Saleh. Kantbyte mellan Saleh och Mutumba.

3-0! Pontus Engblom snodde bollen inne i straffområdet från en Örebro försvarare. Pontus passar sedan en fri Obolo som gör målet. 79 minuter spelade.

Efter 82 minuter så får Hooiveld sin andra varning för snack och får en utvisning.

Ska efter matchen ta reda på hur det är med Özkan, och jag rapporterar självklart om det senare på bloggen.

3-1! Bassombeng gör Örebros reducerings mål. Ett passivt AIK tillåter att Örebro vandrar in i straffområdet och håller sedan inte markeringen på Bassombeng. Örlund chanslös. 5 minuter kvar.

Riktigt tungt frispark från Bengtsson från 25 meter som går en halvmeter utanför.

Matchen slut! 3-1. AIK spelade riktigt bra och Mutumba, innermittfältet, Jos Hooiveld och Pontus Engblom imponerade enligt mig. Återkommer med en mer grundlig rapport senare.


AIK är på rätt väg

När AIK tog emot Leksand i onsdags så var det en rejäl sjukstuga i truppen. Vet att många stånkade och stönade att det här kommer aldrig att gå. -Ingen Heino och ingen Holmberg. -Ingen Tärna, eller Nagander. -Ingen Engblom eller Raz, det kommer inte att gå, vi kommer bli utspelade så det sjunger om det, sen sätter dom en junis i mål, vad tänker dom med? Så lät det, överallt.


Nu räckte det inte hela vägen, men ni som var där, ni såg våra kommande spelare. Vilka killar. Joakim Strandberg är helt sjukt bra i målet och det är hans debutmatch! Inför fullsatta läktare på Hovet kliver han in och gör en kanonmatch.


Patrik Nemeth, nyss fyllda 17 kommer att bli en backklippa. Killen är 192cm lång och väger 95kg och kommer att bli hur bra som helst om han bara fortsätter att mala på.


Andreas "Dala" Dahlström (#7) är ännu en kille som är helt orädd och som bara kliver in och tar för sig. Han debuterade förresten mot Leksand i vinstmatchen i oktober hemma på Hovet. I sista sekund blev Daniel Olsson-Trkulja inkallad eftersom Bång också blev sängliggande och dessa fyra spelare från juniorerna, visade verkligen att man kan ta för sig som junior.


Angående denna sjukstuga. Det var kanske någon som såg matchen mot Malmö. Många svor ve och förbannelse över laget som inte satsade eller visade inställning, men till största del så berodde nog denna hemska match på att halva laget var sjuka, redan då.


Idag åker killarna ner till Oskarshamn och vi är några stycken som nu tänker följa laget hela vägen fram till serieslutet. Det kan gå hur som helst, men naturligtvis vill jag att laget ska åka hem med seger, för det är inte alltför ofta det sker mot ett smålandslag.


På onsdag är sista hemmamatchen innan kvalserien och det vore riktigt roligt om det kom riktigt mycket folk till den matchen. Vem minns inte säsongen 04/05 när laget tog sig upp till Allsvenskan igen, då som nu, står Borås för motståndet. Den stämning som man upplevde då var helt magisk och vem minns inte spelarna som gick runt på Hovets betonggolv och hyllades av supportrarna.


Killarna i laget är värda allt, för jag tror inte att det var många som trodde att AIK skulle vara direktkvalificerade till kvalserien när serien var slut. Nu är dom där och dom borde få höra från oss på läktaren att vi uppskattar det dom gjort.


2009-12-19, Råsunda FS kl.07.32En nulägesrapport.

Sammanfattningsvis är det min uppfattning att träningsmatcherna som genomförts gett indikationer på lagets kollektiva styrkor och svagheter. Vi har vunnit samtliga matcher vilket är en väsentlig styrka oavsett motstånd. 
 

Individuellt har spelarna visat prestationer som väl speglar vad dom presterat under perioden i träning. Motståndet har varit varierande vilket gör att den inre motivationen varit den avgörande faktorn för prestationernas höjd. Fysiologiskt är vi i nivå med planeringen, den tekniska mätutrustning för att mäta ansträngningen som används är nu testad i såväl träning som match. Tekniskt och taktiskt är vi i en process där matchandet ger oss referenspunkter var vi skall lägga träningsnivån för att utveckla och förstärka väsentliga moment. Metodiken för träningen av fastasituationer är systematiserad i den dagliga träningsverksamheten, analysmetodik och teknikutrustning är testade i matchsituation. Matchrutiner i form av medicinteamets arbetssätt, materialrutin, uppvärmningsrutin för startspelare och ersättare, halvtidsanalys och snack, samt nedvarvning och återhämtning justeras nu utifrån ledarnas analys och spelarnas reflektioner. Formerna och rutinerna för samarbetet gällande matchning av AIK-spelare i Väsby och Väsby-spelare i AIK är också testat. Vi är kortare beskrivet mitt i träningsmatchprocessen och praktiserar rutinerna så dom är automatiserade till seriestart.


Med ovan gjord beskrivning kan det uppfattas som den enskilda matchen ej varit i fullt fokus utan mer rutinerna för den enskilda matchen, ett av syftena med träningsmatchperioden är att få ovan nämnda rutiner på plats. Vi är dock fast beslutna om att det ena ej behöver förta det andra utan att matchens enskilda syfte och matchplan lever när allt fungerar i synergi med dom praktiska rutiner som nu just nu tränas. De mer praktiska rutinerna är enbart till för att frigöra mesta möjliga utrymme för dom känslomässiga ingredienserna i den enskilda matchen.


Lite statistik, i parenteserna anges statistiken för första halvleken:

AIK-IFK Mariehamn 1-0 (1-0)

Avslut 16-4 (5-0), flest individuella avslut Jagne 4 st (på 45 min)

Målchanser 8-0 (3-0)

Hörnor 6-1 (4-0)


AIK-Västerås SK 4-2 (4-2)

Avslut 19-4 (9-3), flest individuella avslut Pavey 7 st (på 90 min)

Målchanser 7-2 (7-2)

Hörnor 4-2 (4-1)


AIK-Syrianska FC 3-1 (2-1)

Avslut 9-10 (4-6), flest individuella avslut Burgic 2 st (på 65 min), Saleh (på 75 min), Lundberg (på 45 min).

Målchanser 5-3 (2-2)

Hörnor 3-9 (0-5)


Totalt på tre spelade matcher

Målskillnad 8-3 (7-3)

Målskillnad fastasituationer 3-1 (2-1)

Avslut 32-18 (18-9)

Målchanser 20-5 (12-4)

Hörnor 13-12 (8-6)

Poäng: 1+2 Pavey, 2+0 Burgic

Avslut: 9 st Lundberg (noterbart är att dessa avslut är fördelade på de 3 x 45 min som Lundberg spelat)


Nu på lördag väntar det påförhand mest meriterade laget i de planerade försäsongsmatcherna. Nu intensifieras fokuset på den enskilda matchen och ljuset sätts på kollektiva och individuella prestationer i förhållande till matchplanen. Adrenalinhalten ökar vilket ligger i sakens natur då den yttre motivationen i form av bättre motstånd finns i andra ringhörnan. Tre av tio matcher är spelade, allt vi gör har syftet att leda till att vi är maximalt förberedda för vårsäsongens tolv allsvenska matcher och två Svenskacupen omgångar. 


Ledningen och lagets tankar finns också hos Nicklas Bergh som igår ådrog sig en armskada, vi tänker på dig och hoppas på en bra rehabilitering! I övrigt är skadesituationen ok, Ortiz, Djordjic och nyss nämnde Bergh är dom som idag ej är aktuella för spel på lördag ur rehabiliteringssynpunkt. Vi kommer troligtvis på lördag att matcha några spelare i Väsby (kl.11.30 Skytteholm).


Idag är det stort spel på träningen kl.10 på Skytteholm, imorgon en träning som är belastningsanpassad inför matchen på lördag. Förberedelserna fortsätter, ses på lördag!


BW


Dags för Kviborg igen..Det var "Bandy-VM i Ryssland-kallt" när AIK tog årets tredje seger i och med segern mot nyblivna Superettan-laget Syrianska med Michael Mensah i spetsen. 3-1 var rättvisa siffror och spelmässigt ägde AIK matchen från början till start.

* Pontus Engblom - första målet i AIK-tröjan!

* Saleh - Målskytt och utvisad (för vad?)

* Domare Strömbergssons inats, han är proffs numera (!), var under all kritik.

* Martin Mutumba kom in med kvarten och kvar och inledde med en fint som skickade Syrianskas högerback på väg upp mot Skytteholmsskolan för ett studiebesök.

* Hur kallt var det? Enligt undertecknad en klar 11:a på en 10-gradig skala.

Viktor Lundberg imponerar på mig varje gång jag ser honom spela. Snabb och stark, dessutom med ett tungt skott! Tomi Maanoja var tillbaka mellan stolparna och gav som vanligt ett säkert intryck, stod rätt placerad i målet på Syrianska-spelarnas distansskott och satte igång spelet snabbt med långa och bra utkast.

AIK-Leksand imorgon blir som sig bör helt galet. Spelar Janne månne?

/ Kung Bore

AIK- Syrianska FC

Tjenare alla AIK-vänner!
Klockan 19.00 så fortsätter resan mot den allsvenska premiären, kvällens motstånd blir superettans nykomlingar Syrianska FC. AIK:s försäsong har för övrigt inletts med två AIK segrar (det vet ni nog redan). Ville bara meddela att om ni inte har möjligheten att se matchen på plats, så ska jag försöka liveblogga, (vet aldrig med internet uppkopplingen på Skyttan). 

Ha det! 


AIK:s laguppställning:

Maanoja

Pavey Karlsson Backman Bojent

Özkan Walker Tjernström Saleh

Burgic Jagne


Spelarna är nu inne på gräset, avspark vilken sekund som helst. Värt att notera är att det är upp emot 70-80 st tillresta Syrianska supportrar.

Efter 4 minuter får Syrianska sin andra hörna i matchen som blir halvfarlig men resultatlös. AIK har inte riktigt kommit in i matchen än sålänge.

AIK:s första chans i matchen uppstår efter 10 minuter. Jagne vinner en närkamp efter en långboll och slår sedan in ett inlägg framför mål som Saleh desvärre missar.

1-0! Miran Burgic trycker in bollen efter en misslyckad rensning av Syrianska försvaret. Miran Buric är på rätt plats vid rätt tillfälle. AIK har efter en kvart spelad kommit in i matchen ordentligt och har mycket boll.

Efter 23 minuter spelade så kommer Mensah i ett bra läge för Syrianska efter att AIK slarvat i försvaret. Däremot så klantade Mensah till avslutet. Alltjämt 1-0. 25 Minuter på klockan.

2-0! Jagne dras ner i straffområdet och AIK får straffspark, Saleh dunkar vackert in bollen i höger hörnet. 26 minuter spelade.

Daniel Tjernström har svårt på innermittfältet mot Syrianskas nr 23. Ni förstår varför när en supporter skrek "hoppa upp och skalla honom i knävecket".

Matchen har stannat av lite och efter 35 minuter så står det fortfarande 2-0 till AIK.

Riktigt farligt läge för Syrianska efter 37 minuter. AIK slarvar igen i försvarslinjen och det öppnar upp för ett bra skottläge för bortalaget, Maanoja dock bra med i målet.

2-1! Straffspark för Syrianska efter att Saleh dragit ner en Syrianska spelar efter en fast situation. Ganska tveksamt, Saleh blir även varnad.
Första halvlek slut! 2-1 till AIK efter en ganska slarvig första halvlek. Bästa spelare i AIK såhär långt är Kevin Walker. AIK ser sådär måttligt spelsugna ut medan Syrianskas entusiasm är desto större.Andra halvlek är nu igång. Kevin Walker och Tjernström utbytta tillfördel för Lundberg och Bengtsson. Med andra ord: nytt innermittfält.

Anmärkningsvärt är att det står 0-9 i hörnor. Syrianska har inlett andra halvleken på ett piggt sett och har skapat lite halvchanser. 

Första hörnan i matchen för AIK efter ett ett tungt skott av Lundberg.

Fantastisk räddning av Maanoja efter ett avslut från blott 2 meter, 57 minuter spelade.

Lundbergs skott fortsätter att ställa till problem för Syrianskas målvakt. Avslutet som kom från 30 meter tvingade målvakten till en bra räddning. På efterföljande hörna så är Burgic nära att sätta 3-1.

AIK är nära att näta efter 68 minuter. Vackert anfall där Pavey först slår en riktigt bra krossboll och avslutas med att Saleh skjuter över efter en fin passning av CH.

Byte för AIK efter 70 minuter. Özkan och Burgic ut, Engblom och Gustavsson in.

Saleh utvisad efter 74 minuter, efter två gula kort.

Fel på internet uppkopplingen har gjort att det inte har uppdaterats på slutet. Det är den 89 minuten nu. 3-1 till AIK efter att Pontus Engblom tryckte dit bollen efter en hörna. För övrigt så är det 1193 åskådare på Skytteholm för att se matchen.
Matchen är slut.
3-1 till AIK i en match där AIK tydligt var det bättre laget. Martin Mutmba kom in och ersatte utvisade Saleh och gjorde det bra. Lundberg imponerade också med sitt inhopp.

Målskyttar:
Burgic
Saleh (straff)
Engblom

Hej igen! Hade väldigt gärna publicerat 3,4 intervjuer efter matchen ikväll. Tyvärr så åkte laget direkt till Karlberg efter matchen utan att byta om, så jag fick ingen möjlighet till mina intervjuer. Som ni säkert redan vet så är mina arbetsmöjligheter lite begränsade och det ber jag om ursäkt för. Ni får nöja er med att vända blickarna åt Fan-tv (som tog sig till Karlberg efteråt). 

PS. Pratade lite kort med Jos Hooiveld efter matchen, och han förklarade att ryggproblem hade satt stopp för hans medverkan, bara så ni vet. Björn Wesströms uppskattade bloggande kommer även återupptas under veckan, troligtvis kring torsdag. 


Efter Västerås- AIK


Visst blev det seger tillslut även fast Västerås - trots skillnaden mellan divisioner - kunde göra två mål på AIK. Men födelsedagsbarnet, 118 år ung numera, dubblade Västerås målskörd och 4-2 kändes klart rättvist.

Spännande var det även att kommentera solo, riktigt svårt men kul som sagt - mitt mål är att bli lika bra som Lukas Arndt!

Per Karlsson åkte på tidernas tunnel vid Berhanes kvittering, Berhane som för övrigt är en stor Madridista - bara det! Men "Pertan" repar sig säkerligen och det vore kul om han kunde peta Bjärsmyr eller Bengtsson lagom till U21-EM på hemmaplan!

Mutumba hade bollen mest igår och kanske inte var lika lyckosam som mot Mariehamn men när han väl lyckas så går det undan!

Var det någon mer än undertecknad som fick Darren Anderton-vibbar a´ 1995 mot Sverige efter Nisse Johanssons mål?

Det blir ett kort blogginlägg detta, nu rullar tåget in till stan och derbyt i Milano står på tapeten! Ska vi säga att rubrikerna i morgondagens tidning ser ut som följer:

"Zlatans nya zuccé!"

Jag bryter ihop och kommer igen.....


Gårdagen var väl ett inferno av känslor. Först gör Sandberg iskallt 1-0 efter bara en minut drygt och känslorna var på topp. Det kändes verkligen som att det skulle bli en rolig kväll. Men säga vad man vill om Malmö (och det finns massor att säga) men när dom skickat iväg sina legoknektar som endast spelar för pengar så finns det helt plötsligt hjärta för klubben.

Jag är så splittrad efter spelförvandlingen och den torsk vi åkte på. Visst saknade vi Tärnström och Heino, men det vette tusan om dessa hade kunnat göra något åt saken igår. Malmös spelvändningar var grymma och när våra backar inte hänger med, då går det käpprätt åt skogen. Varför dom inte hängde med, det har jag tyvärr inget svar på.

Är fortfarande väldigt optimistisk, för det lag, som spelar idag är inget legoknektslag. Det är spelare med massor av hjärta och den här förlusten sätter nog sina spår hos spelarna. Tror att många rannsakar sig och funderar på vad som verkligen hände egentligen.

Man kan inte döma ut enskilda spelare i en lagsport. Det är fel, tokfel. För det är laget som ska göra jobbet, så varför ska man döma ett fåtal när det är laget som är det viktiga.

Igår fungerade det inte, fast det såg så lovande ut. Det jag kunde se igår, var att det var en hel drös med spelare borta igen och att tränarna inte plockat med sig några juniorer. Det är inte så konstigt i sig med tanke på att junisarna har match i dag (lördag) mot Timrå borta, vilket får mig att fundera på hur mycket Jocke Strandberg (andremålvakt igår och förstemålvakt i J20) får resa och om han verkligen är med mot Timrå.

Det är som sagt bara att bryta ihop och komma igen. Alla som sett laget den här säsongen vet vilken kapacitet laget har och på onsdag är det match igen inför fullsatta läktare på Hovet. Leksand är åter på besök och det kan bli magiskt. För mig spelar det mindre roll om vi vinner på onsdag, men visst vore det skönt. Bättre att vagga in Leksingarna i en falsk säkerhet.  Oavsett hur det går i matchen (okej, visst vill jag se en vinst) så hoppas jag verkligen att alla ger ”superstars” en lektion hur det ska låta i en klack utan trumma. För den där trumman som några envisas med att ha på Hovet är helt förkastlig. Vi är bättre än så och det ska vi visa på onsdag.

Nä, nu ska jag bryta ihop lite till, för att sen komma tillbaka på onsdag.

Väl mött på Hovet!


Seger mot Almtuna - nu laddar vi för kvalserien!


Ruggigt skön seger mot Almtuna i onsdags kväll. Ska villigt erkänna att vi inte gjorde någon av säsongens bästa matcher och trots bitvis stor speldominans blev det spännande in i det sista. Det viktigaste var dock att vi än en gång lyckades ta tre poäng på Hovet - en arena som måste ha blivit rena skräckarenan för AIK:s motståndare den här säsongen. På tjugo hemmamatcher har vi arton segrar, en oavgjord och en förlust - snacka om bra hemmafacit. Med tanke på att just styrkan på hemmaplan tillsammans med kvaliteten på målvakterna brukar nämnas som nyckelfaktorer för ett lyckat kvalspel ser det riktigt spännande ut inför vad som väntar i mars och april.

Just det, nu vågar till och med jag säga det rent ut - vi är klara för kval till Elitserien och det för första gången på fem år. Att nå kvalserien till Elitserien var det uttalade målet inför säsongen men ingen får tro att vi är nöjda med detta. Är man i en kvalserie där två lag går till Elitserien finns det bara en målsättning och det är självklart att komma etta eller tvåa och därmed ta steget tillbaka till högsta serien där vi nog alla anser att AIK hör hemma. Jag kan försäkra er alla om att det kommer att bli ett ruggigt tryck på Hovet den närmaste tiden. Matchen mot Leksand på onsdag är utsåld sedan flera veckor och nu har det blivit rejäl fart på försäljningen av kvalseriekort. Vill man vara med och se AIK ta steget måste man köpa kvalseriekort - det finns en hel del som talar för att det inte kommer att bli någon större försäljning av lösbiljetter till matcherna då Hovet faktiskt kan komma att säljas ut med bara kvalseriekort. Skaffa Ditt kvalseriekort redan idag - annars köper någon annan Din plats!

Imorgon sätter jag mig på tåget ned till Malmö för att se mötet med Rödhökarna i Malmö Arena. Ska bli kul att se den nya arenan och förhoppningsvis även få se våra svartgula hjältar sätta Percys pågar på plats i direktsänd TV. Hörde att det är utsålt nere i Malmö - AIK drar uppenbarligen folk överallt! Vi lämnar huvudstaden strax efter elva och kommer fram till Skåneland fyra och en halv timme senare. Efter fighten blir det käk i Malmö innan vi tar nattåget hem till Stockholm igen - det vill till att killarna sover under tågresan, på lördag morgon väntar den prestigefyllda matchen med och mot knattarna i Hockeyskolan på Ritorp och från dessa unga hjältar lär det inte visas någon respekt mot a-lagsspelarna.

Det har avslutningsvis varit en hel del snack om Dickens skada han åkte på i landskampen mot Tjeckien i lördags. Samtidigt som det visar på det stora intresset kring AIK så blir man lite fundersam när man läser om Dicks kamp mot klockan och AIK:s mardröm. Visst blir Dick borta några matcher men han är redan igång med lättare barmarksträning och räknar med att gå på is efter helgen. Jag räknar med att Dick missar ett par tre matcher till och sedan är han tillbaka och leder vårt stolta AIK-lag igen - det finns ingen anledning till oro inför det kommande kvalspelet.


Svartgula hälsningar


Mats


Fest i Resturang Råsunda!Hej!
Jag hade bara tänkt att göra lite reklam för kommande festligheter för oss gnagare. Dagen innan den allsvenska premiären så är det planerat att det blir en fest i Resturang Råsunda. Det finns 350 biljetter totalt, ungefär 100 är redan sålda. Det kostar 100 kr i inträde och biljetterna finns tillgängliga på ticnet. Det är inte meningen att festen ska marknadsföras någon annanstans, utan här har ni egentligen all info.

Lukas

 


Edit: Nu är 3 intervjuer uppe från gårdagens match. Holmgren, Milam och Melin står för snacket. OBS! Som vanligt är texten på huvudsidan inte uppdaterad, klicka in er hela vägen på AIK Media för att se intervjuerna.

Längtan.......


Nu har man varit ifrån kylan och AIK i dryga 2 veckor, livet utan snö och is fungerar utmärkt, just nu är det fokus på strand och någon form av fest men vid midnatt är jag helt slut så jag passar på att sova en hel del. Internet är ju helt fantastiskt egentligen, finns tom på denna lilla ö jag befinner mig på och då håller man sig uppdaterad på världens nyheter som man kan ha missat i solstinget. Avundas inte AIK killar och damer som springer nu och kör hårt på fys för att det de gör idag kommer kunna ge utdelning i typ Juli.

 

I lördags var det då dags för premiären eller ja första träningsmatchen och faktiskt det första vårtecknet för mig varje fall, jag och Tommy på ön Koh Samui laddade för att se matchen på S24 och dessutom kolla in hur Lukas och Kviborg sköter sig bakom mikrofonen. Efter an snabb middag så hitta vi öns mest bekväma stolar och loggade in MEN bandbredden var för låg(föga överraskande) och således uteblev allt som hände på skytteholm. Besviken???

Njae faktiskt inte, vi gick helt enkelt vidare i nattlivet och gjorde annat viktigt(inget alls).

 

Hockey i full gång och jag sticker ut hakan av alla AIKare och skriker nu AIK KLARA FÖR KVALSERIEN………så skööööönt!

 

Hittade en skjorta här som skulle få min gode vän Segui svart av ilska

AIK BOWLING????

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Hittat några AIK-fans här men ingen extrem fanatiker men det är klart, ni är väl hemma och stödjer ert lag!!!!

 

En del träningsmatcher står ju för dörren och hockey är glödhet igen, så visst ska det bli kul.

 

Arena debatten pågår på GF kan jag se och det finns mycket viljor och vägar att vandra på, oerhört mycket kompetens bland vissa inlägg måste jag säga. Jag ska forska i det mer när jag kommer hem.

 

Jag ropade efter hjälp av någon som ville hjälpa oss med diverse saker ideellt på AIK Media, den förfrågan står kvar från min sida, kan du inte maila mig???

 

Charlee.mian@aik.se

 

Ta nu vara på er och sköt om er!

 

// Cee 

 

 


Melin klär inte i smokingTjena!

Ikväll kan vi återigen konstatera att AIK är otroligt starka på hovet. Det börjar nästan bli lika osannoligt att se AIK förlora på hovet som att ha en riktigt röjig utekväll i centrala Nybro. Hemmastarka AIK fortsatte som sagt att vara hemmastarka under kvällen och besegrade 3an Almtuna med 3-2 i en ganska svängig och något oförutsägbar drabbning. Klockan 19.00 började dagens match och efter 2 timmar av fladderpuckar, slagsmål vid målområdet och konstiga domslut så stod AIK där som segrare. De gjorde det med vetskapen om att de nu är så skrattretande nära kvalserien att endast ett lag drabbat av magsjuka och all världens otur eventuellt skulle kunna rubba kvalseriedrömmarna.  . 

Jag frågade Roger Melin efteråt om han skulle bära smoking (ala Norling) när det var helt klart att AIK skulle spela i kvalserien, men svaret blev tyvärr för oss gnagare negativt. Tydligen passar inte smoking på Roger Melin.

Morgondagen bjuder på 3 intervjuer från matchen och förhoppningsvis uppskattat bloggande av mr Hedenström.

Lev väl!
Lukas

Tränare Jildefalk bloggar om damfotbollenTjena

Nu är det två dagar sen vi spelade mot Tyresö i vår första match för året. Vi har gjort en analys och efter ett flertal upprepningar av vissa moment så har vi kommit fram till ett fullt godkänt resultat. Det som är det mest fantastiska att se är energin och lekfullheten i gruppen. Det är en grupp härliga individer som med bra uppbackning kan gå hur långt som helst. Jag har nog aldrig varit så glad att få gå och lägga mig på kvällarna bara för att få gå upp och träna. Det gäller att älska det man gör.

Ur söndagens match så fick jag fram några visdoms ord.

”Acceptera besluten och lev i nuet.”

Jag tyckte att det var bra sagt.

Måndagens analys följdes upp med en lång löp uppvärmning, och efter det en teknisk del där pulsen drog upp till max under några få sekunder och sedan följdes upp med lång återhämtning. Detta gjordes med upprepningar under åtta minuter.
Sedan så fick de spelare som inte spelade över sextio minuter jobba vidare i lite mera funktionella teknik övningar och startspelarna gick in i gymmet. Louise Fors stod kvar och tog några kvalitiva avslut. Tävlingen mellan henne och målvakten Johanna Baeklund slutade 15-2. Johanna startar för övrigt i mål på onsdag mot Danmarks IF från Uppsala.

Tisdagens träning kommer att vara under sextio minuter med en kortare teknik del, lite matchförberedande samt ett avslutande Sten Frisk cup. Sten Frisk cup är en intern smålagsturnering där tre lag gör upp om fina priser som delas ut vid månadens slut. Tävlingen är ruggigt högintensiv och spelas på en yta lika stor som straffområdet med varierande antal spelare i lagen beroende på status under dagen. Vi har som minst spelat med tre spelare/lag och som högst fem spelare/lag. Matcherna spelas i högst två minuter om inget av lagen har gjort ett mål. Ni som följer herrarna eller har följt Micke Stahre under åren vet att det är vad han skulle ha kallat ”Dumle cup”. Vi har behållit organisation och regler men dock bytt ut namnet till denna demonkaraktär som skakade Mälarviken i tv4: s klassiker ”Tre kronor”. Ironi på hög nivå. Seriöst men kul. Känslorna under en intern tävling är alltid som tidigare nämnd Stahre skulle ha sagt; KRIG!.
Jag återkommer med resultat.

Jag upptäckte i helgen hur mycket finanskrisen verkligen påverkar då jag satt på en kinakrog och inte fick något råd i min ”fortune cookie”.
Något som tydligen flera hade varit med om.

Hörs!.

PJ

Seger i premiärenPatrik Rikama försökte med att backa, pressa eller trippa på tå, men ingenting hjälpte, absolut ingenting. Kviborg konstaterade att det stod 6-0 till Mutumba och jag nickade bara instämmande.  Martin Mutumba som varit lite av en profil i AIK led under en lång tid nu, visade idag att hans överstegsfinter och irrationella spelstil verkligen är att räkna med.  Innan Martin Mutumbas magi ute på kanten så fick vi se en match som AIK kunde ha kontrollerat i sömnen, det var inte exemplariskt eller fantastisk på något sett, men det var tillräckligt. "Tillräckligt" är egentligen en ganska bra men kort summering över mycket av det som hände på Skytteholm idag. Det var tillräckligt med mål, tillräckligt med närkamper och tillräckligt med fina passar och krossbollar. Det är bara att acceptera: det blir inte mer än tillräckligt i en träningsmatch.

Förutom Martin Mutumba så var det flera spelare som imponerade. Nisse, Jonsson och Jos var alla stabila i backlinjen medan Saleh och CH var de positiva överraskningarna i offensiven. Några djupare matchanalyser avstår jag från att skriva idag, (om jag nu kan göra djupa matchanalyser?) det överlåter jag till spelare och ledare istället. Intervjuer efter matchen hittar ni inte på AIK Media, utan klicka in er på Fan-tv och kolla istället. Brist på tid och internet problem är orsaken till detta.


Om gudarna är på min sida ikväll så kanske jag lyckas få upp intervjuer med damlaget, men det är verkligen inget att räkna med. Hemsidan är som vanligt inte fullt fungerande, det återstår att se om den kommer bli det inom den närmaste tiden.

För er som bevittnade dagens drabbning via datorn och Aftonbladet tv, så hoppas jag att ni var nöjda med prudukten. Jag riktar även ett stort tack till gänget som skötte bild- och ljudproduktionen och till Kviborg som gjorde en "Martin Mutumba" från kommentatorsbåset. 

Varma AIK-hälsningar
Lukas

Edit: Inga intervjuer kommer upp. Hemsidan är nere. 

AIK- Mariehamn
Om det fortfarande råder någon förvirring kring dagens sändning av AIK- Mariehamn så är det bara att klicka in er på följande länk (där står egentligen allt ni behöver veta, betalning, tider osv):

http://www.aftonbladet.se/sportbladet/fotboll/allsvenskan/article4339943.ab 

 

Lukas 


TräningsmatcherHej!

Jag besökte Skytteholm idag för att kolla in förmiddagsträningen med herrarna. Tydligt är att intensiteten är riktigt hög för att vara såhär tidigt in på säsongen. Det var även fullt fokus och mycket jobb, två saker som inte kan göra annat än att glädje oss AIK:are. Jag fick även en pratstund med Jos och med Stahre efter träningen, intervjuerna kommer att läggas upp senare på eftermiddagen. Sedan får ni ha överseende med intervjun med Jos Hooiveld, en intervju som jag verkligen hoppas att min engelsklärare missar att kolla på.


Idag har jag även fått klartecken att två stycken träningsmatcher kommer att sändas via sportbladets hemsida. Först och främst är det AIK- IFK Mariehamn imorgon och sedan AIK- Assyriska den 28 februari. Priset är 39:- per match. Mer information finns på www.aikfotboll.se.
Ha det!

 


Edit: Intervjuer med Jos Hooiveld och Micke Stahre är nu upplagda på AIK Media. 

 


2009-02-05, Karlberg, kl 13.45Vinna matchen eller analysera detaljer? Vad är egentligen syftet med en träningsmatch? Det resonemang vi haft i ledarstaben är att syftet är helt enkelt att träna på att spela och genomföra match enligt plan. Rätt logiskt kan tyckas men inte alltid självklart. Läste förra veckan att Falkenbergstränare uttalat att dom sett oförskämt bra ut, sen förlorade dom mot Halmstad med 4-0. Alla ser oförskämt bra ut utan motstånd. Med motstånd på planen får vi referenser om vart vi befinner oss i vår förberedelseprocess. I träningsmatcherna kommer vi att analysera detaljer, tekniska-, taktiska-, fysiska-, mentala-, individuella- och kollektivadetaljer. Vi kommer att analysera scenarion, hur vi forcerar i underläge, hur vi hanterar en utvisning eller numerärtöverläge, ett felaktigt domslut etc. Men vi skall också träna på att vinna och analysera varför eller varför inte vi lyckades. Alla som deltar vill i grunden vinna, dock är form en färskvara, så att träna på att vinna i såväl träning som träningsmatch är ett sätt att stimulera och bibehålla god form. Jag är av tron att saker blir vad du gör dom till, säger du att det inte spelar någon roll så gör det inte det. Du blir förenklat bra på det du tränar på och bestämmer dig för. Tränar du på att vinna så blir du bra på det, sen är det givetvis så att motståndet behöver vara av rätt kaliber för att det i längden skall vara utvecklande och att formen skall successivt förbättras. Men att utmana dig själv och ständigt försöka övervinna din motståndare är utvecklande.


För ett lag i Svealandsregionen är försäsongsmotstånd ett problem, om man vill. Det är inget lag från södra Sverige som åker till sämre klimat och konstgräs för träningsmatch och utomlands kommer lagen troligt från en lägre rankad liga i Finland. Åker vi själva och spelar i andra delar av landet eller utomlands förlorar vi nödvändiga intäkter och lokal publicitet.


Om man inte vill se problem med träningsmatcher i Svealandsregionen så accepterar vi dom geografiska förutsättningar vi har. Inspireras av vår passionerade publik, tränar i match på dom scenarion vi bestämt innan matchen. Och framför allt tränar på att varje gång vi drar på oss AIK-tröjan så ger vi allt för att vinna den enskilda matchen.  Om det skall bli en god vana att vinna när serien startar så behöver vi börja träna på den vanan redan på lördag!

BW


Äntligen


Jag hade precis satt mig vid datorn och tryckt på  tangenten "J" för att skriva om årets första träningsmatch, men efter några knappktryckningar så fann jag mig själv (som vanligt) framför facebookrutan. Jag upptäckte att Kviborg hade skickat sitt blogginlägg till mig, och det var bara att konstatera: hans tankar kring lördagsmatchen var identiska med mina. Kyla, kaffe, långkalsonger och en ofrånkomlig känsla av att någon kommer bli söndersparkad där ute.


Fast trots kylan och ängsligheten så bidrar 90 minuter på ett halvsnöigt platsgräs med något annat, svaren på alla frågor som simmat runt i tankarna sedan den 2a november börjar sakta men säkert uppdagas. Frågor som "hur blir Özkans 2009?", "kommer Özkan vara skadefri?" och sist men inte minst "hur bra kommer Gabriel Özkan vara den här säsongen?" kanske blir besvarade. Svaren kommer förmodligen inte vara uppenbara, än så länge ser jag bara in i kristallkulan med ett öga, men jag får lov att öppna båda när AIK tågar in på ett kokade Råsunda den 4e april.


Så glöm nu för guds skull inte att klä på er ordentligt, koka kaffet och bege er till skyttan för att se AIK möta...eeh vem bryr sig? Kl 14.00 är det i alla fall avspark och om ni inte kan vara där så är det bara Aftonbladet TV som gäller, jag och Kviborg står för underhållningen ifrån kommentatorsbåset.

3 dagar kvar till Skytteholm
59 dagar kvar till Råsunda

(På söndagen spelar även damerna sin första träningsmatch, 11.00 är tiden och Skytteholm C är platsen)Jag ska verkligen försöka att ta mig ner till Skytteholm för att göra några intervjuer innan lördagen, men tyvärr så begränsar skolan dessa möjligheter rätt rejält (det är inte ofta jag är ledig kl 11.00 en vardag). Samma sak gäller intervjuer med damlaget inför deras träningsmatch.

Vi syns
Lukas

Svinkalla försäsongsmatcherJag minns den tiden när jag jobbade för AIK, souvenirtältet skulle upp på Skytteholm, lådor packas och souvenirer inventeras - men det som slog mig allra mest var självklart kylan. Varje lördag i februari och mars var det som att Kung Bore hånlog mot Skytteholms IP, öste på med lite vind och ett par extra minusgrader bara för att retas lite och markera sin makt. Slutsats: Det är alltid svinkallt på Skytteholm när det vankas träningsmatcher, kommande lördag blir troligtvis inget undantag.

Laget är åter från Sydafrika och det ska bli riktigt kul att följa främst nyförvärven med Joos i spetsen (uttalas tydligen Yosh?). Det är ett förhållandevis ungt lag Stahre ställer på benen med Jonsson och Tjerna som tydliga "lagpappor". Intervjuer och rapporter vittnar om mer fart på träningarna, en aggressiv press på bollhållaren och tydligare roller. Träningsmatcherna i sig ger inte så mycket mer än att spelarna säkert uppskattar matcherna mot annat motstånd än sig själva. Idel segrar i träningsmatcherna kan till och med framkalla hybris på vissa håll och kanter, idel förluster och domedagen är nära. Själv sitter jag mest och oroar mig för att någon trög och otränad vänsterback i Mariehamn eller Vasalund ska sparka benen av Özkan, på den nivån är det.

Men träningsmatchernas intåg är ändå ett startskott, den väldiga abstinens som drabbar en supporter ungefär elva minuter efter slutsignalen av den allsvenska slutomgången ersätts åtminstone av kalla försäsongsmatcher.

Ishockeyn har ändå gjort ett ypperligt jobb med att ersätta denna AIK-abstinens, det märks både nere på planen och på läktaren - det är drag kring AIK Hockey!

Men först väntar alltså finländska Mariehamn, det är dags att dra på sig långkalsongerna (har AIK Shop några till salu?), fylla termosen med varm dryck (?) och dra toppluvan långt ner över öronen - vi syns på lördag!

Christopher Kviborg

RSS 2.0