2009-02-23, Karlberg, kl.17.03



När spelare uttalar att dom gärna vill spela i AIK blir jag glad, det betyder att dom människor som spelaren förknippar med AIK har gjort ett så pass bra avtryck att han kan tänka sig att återvända. Vad som av affärsmässiga skäl oftast aldrig framkommer är vad spelaren och agenten vill ha betalt för att spelaren skall återvända, det gör ibland debatten något snedvriden. Jag tycker att det finns ett visst underhållningsvärde i den generella romantisering som råder i frågor som denna, det gör att drömmen om att det omöjliga är möjligt hålls vid liv. Det är en förutsättning för att silly season skall göra skäl för namnet.


Det finns en långsiktig plan för hur AIK skall nå önskad truppsituation i förhållande till den ekonomi som finns. Parametrar som exempelvis ålder, fotbollsspecifikaegenskaper, fysiska egenskaper, personlighet och kontraktslängd är definierade och kvantifierade. Det är utifrån den planen vi skall följa upp och konstatera vilka behov och åtgärder som krävs utifrån nuläget. Sen ändras förutsättningarna och spelare går bättre eller sämre än vad vi spekulerat i, då justerar vi åtgärderna efter det gällande förutsättningar så att vi närmar oss idealbilden i den plan som ligger. När AIK sedan letar spelare görs det i ordningen: omklädningsrummet på Karlberg och sen i Väsby United, hittar vi inte vad vi söker där letar vi vidare lokalt, regionalt, nationellt och sen internationellt i den ordningen men utan att på förhand utesluta något.


Som grund i scoutingarbetet är det vissa nyckelfrågor som är viktiga för mig att förhålla mig till:

  • Hur mycket pengar har AIK att lägga på inköp?
  • Finns det några externa finansiärer som vill vara med på affären?
  • Vilken är den absolut bästa spelaren för dom pengarna som finns för den önskade transfern?
  • Finns det en realistisk möjlighet för AIK att öka spelarens ekonomiskavärde med den verksamhet som bedrivs i AIK?
  • Är detta en spelare som köps med stöd av den långsiktiga planen vi har lagt?

När jag fyller i svaren i ovanställda frågor växer en bild fram vart jag skall inrikta scoutingarbetet, sen tillkommer batteriet av vilka specifika egenskaper som AIK söker hos den enskilda spelaren.


Gällande Wilton. AIK har och har haft löpande kontakt med Wilton och Wiltons agent, detta för att vara uppdaterade om hans aktuella situation och för att vi skall kunna värdera eventuella transferscenarion kopplade till hans och AIK:s nuläge. AIK såg Wilton spela match live senast i oktober 2008 för att uppdatera sig om hans fotbollsstatus. Gällande AIK:s intresse för Wilton vill jag klargöra det som är möjligt inom gällande regelverk för AIK FOTBOLL AB. Wilton gjorde en bra insats för AIK när han var här, därför är det i AIK:s intresse att upprätthålla kontakten med honom vilket har gjorts. AIK har varit i kontakt med Wilton och hans agent och informerat om vilken typ av intresse AIK har för honom. Detta betyder inte per automatik att Wilton spelar i AIK i framtiden, bedömningen av ekonomi i förhållande till sportsligtutfall är det som avgör om AIK kan gå in och förhandla om en spelare. Att andra klubbar kan förhandla om Wilton är inte ett argument för AIK att gå in i en förhandling. AIK:s bästa på kort- och långsikt i förhållande till den ekonomi vi har är det som är avgörande för vilka beslut vi tar, inte andra klubbars tillfälliga möjligheter.

BW

Kommentarer
Postat av: Joakim

Bra Björn!



Tydligare än så kan det väl inte bli? Om MFF har mer cash i dagsläget kan inte vi börja hugga bara för att hugga.

2009-02-23 @ 18:32:00
URL: http://www.producenten.se
Postat av: Björn

Fast seriöst så kommer vi att bli skitbesvikna om Wilton går till MFF.

2009-02-23 @ 19:55:29
Postat av: Björn

(Björn som kommenterade är inte Wesström)

2009-02-23 @ 19:56:24
Postat av: Jocke

fan vi måste göra allt för att få Wilton till AIK.

Tänk er han å Ivan på topp luktar SM-Guld

2009-02-23 @ 20:36:59
Postat av: J

Jag tror att det handlar om att ha en plan. Långsiktigthet. Om värvningsstrategin är inifrån och ut, med vissa undantag, kan vi inte ta in Wilton på emotionella grunder. Oavsett om de finansiära bitarna är på plats.



Det som jag tycker Wilton hade 2006-2007 i AIK, av högst intresse för dagens AIK, var ett skott från distans. Ser inte den egenskapen riktigt hos någon av dagens truppmedlemmar. Kanske Özkan och Lundberg (som inte är med i truppen) i sådant fall med undantaget att dessa har andra utgångspositioner oftast.



Men i övrigt ser jag att de fyra (Ivan, Thorsten, Burgic och CH) anfallare vi förfogar över idag har andra goda kvaliteter som sträcker sig minst till de Wilton befattade sig med då det begav sig.



Hur Wiltons status är idag har jag ärligt talat ingen aning om men AIK verkar, av inlägget att dömma, ha en en mer verklighetsförankrad uppfattning.

2009-02-23 @ 22:41:52
URL: http://www.producenten.se
Postat av: halal

Snömos. Jag är benägen att säga att vi måste värva Wilton. Nästan till vilket pris som helst. Som BW säger "bedömningen av ekonomi i förhållande till sportsligt utfall". Med Wilton och Obolo blir vi en guldkandidat på riktigt.

2009-02-24 @ 10:30:37
Postat av: Bex

Det är fan AIK:s skyldighet att värva tillbaks Wilton om det är så att han är tillgänglig, oavsett pengar.

Wilton är skillnaden på Guld och en 5-6:e plats.

När AIK sålde honom säsongen 2006-2007 sålde vi sm guldet.

Med Wilton blir det guld 2009

2009-02-24 @ 14:23:16
Postat av: Viktorgnaget

Kom igen Björn. Värva hem honom. Med Wilton skulle vi inte bara sälja fler årskort, vi skulle bli en guldkandidat på allvar. Skulle tillföra oss oerhört mycket. Dessutom skulle en sån värvning innebära jävligt mycket gläjde för fansen (Wilton är en av mina favoriter under 2000-talet). Det är oerhört viktigt i såna här tider där vi inte är direkt bortskämda med framgångar.



Och skulle han hamna i malmö skulle det kännas direkt värdelöst.



Tänk på de som har döpt sina barn till Wilton m.m. Att låta en sån spelare som har sådan status hos fansen gå till en konkurrent vore direkt korkat. Hosta upp pengarna nu (antingen via agent 03 eller genom supporterinsamlingar) så vi kan värva hem Wilton.

2009-02-24 @ 14:59:39
Postat av: Marcus Å

AIK kunde spela dåligt med Wilton också.

2009-02-24 @ 16:15:41
Postat av: Thomas

Har länge eftersträvat den här sortens information.

Tack BW.

2009-02-24 @ 18:33:39
Postat av: Frida

Någon mer än jag som är beredd att hosta upp lite pengar för att få Wilton tillbaka? Röstar för supporterinsamling!

2009-02-24 @ 18:49:56
Postat av: Marcus

Jag lägger gärna pengar för att få Wilton tillbaka men...... Jag litar på att folket i styrelsen gör allt de kan för att vi inte ska se oss själva i en sån situation som för 5 år sedan. Om det innebär att vi inte köper Wilton så accepterar jag det rakt av. Fotbollslaget AIK är viktigare än fotbollsspelaren Wilton

2009-02-24 @ 19:36:57
Postat av: Matsag

Jag är beredd att lägga en tusenlapp för att få hem Wilton. Inga problem. Om 3000 AIKare i snitt lägger en tusenlapp så är vi en bit på vägen.

2009-02-24 @ 19:37:42
Postat av: wenger

Herregud finns minsta chans så skall vi ta den. En sådan spelare får man inte se varje årtionde ens i AIK. Var så himla härligt att ha en anfallare med driv och skicklighet som kunde göra inte bara en utan flera backar på en gång. Jag lägger lätt en tusenlapp om jag bara får se honom igen. Att man köpte in Obolo och Valdemarin istället för Wilton är det största skämtet på 2000-talet och då är Sanny inräknad.

2009-02-24 @ 20:28:03
Postat av: Willewilton

Jag är, som wenger och matsag redan nämt, också beredd att lägga några tusenlappar för att få hem Wilton. Och då är jag en student med redan ansträgd ekonomi. Har kompisar som skulle göra detsamma.



VÄRVA WILTON

2009-02-24 @ 23:42:12
Postat av: Viktor_AIK

Skulle också lätt lägga en 1000-lapp för att få hem Wilton till AIK. Om många gör det samma + vi får hjälp från lite rikare investerare ska det fan kunna gå.



Kom igen björn?

2009-02-27 @ 10:33:36
Postat av: Per

Om Wilton vill tillbaka till AIK ska han acceptera det ekonomiska läget, bita ihop och spela hem guldet till oss. Sen kan han kanske kamma hem ett ännu fetare kontrakt (än det han fick i öknen) i en riktigt fotbollsliga i Europa, vem vet. En del av pusslet är ju Wilton själv, inte sant?

2009-03-02 @ 21:43:29
Postat av: ryck1

Tvivlar på att Wilton har skaffat sig tillräckligt med AIK-hjärta under sin korta period för att gå till AIK, trots lägre bud/lön. Han är en outbildad arbetare, och vem utav er skulle byta firma till en annan och gå ner i lön frivilligt?



Alla är vi horor innerst inne.



Jag tycker att en supporterinsamling hade varit en skön grej, AIK skulle få in en duktig portion med pengar till en eventuell wiltonvärvning med supportrarnas hjälp.

2009-03-11 @ 22:02:53
Postat av: AIK oG

Wilton var en underbar spelare och skicklig spelare när han spelade i AIK och självklart ville man ju ha hem honom till Råsundas gröna matta. Men det är ju som sagt AIK fotboll som bestämmer vilka och hur mycket pengar dom vill värva en spelare för. Och AIK fotboll kan inte värma han bara för att fansen vill. Därimot tycker jag det är rätt surt att han sa att AIK var klubben i hans hjärta och om det var någon klubb i Sverige så skulle han spela i den om han kom tillbaka, AIK hade gett han så mycket! - Då går man inte till malmoe

grötmunners. Blir riktigt sur. Väl mött på Söndag!

2009-04-01 @ 17:30:41
Postat av: Jnes

Har hört rykten om att Wilton lagt på sig en del extra kilon under sin proffskarriär och är en ordentlig bit ifrån sin gamla storslagna form. Förväntingarna är enorma och jag tror att han kommer floppa ganska hårt i Malmötröjan. Jag älskar Wilton och tackar ödmjukast för hans prestationer i AIK-tröjan. Det var vackert och underbart... men det var då.

Kan tänka mig att Malmö fick hosta upp 10-20 millar.

Bättre att satsa dom pengarna på talanger i det egna ledet och som Wesström skriver på långsiktiga investeringar.

2009-04-01 @ 18:05:12
Postat av: gävlegnagare

fixa hem honom bara, med det laget vi har i år + wilton skulle jag kunna sätt hur mycket som hälst på att AIK blir ett givet guld lag. och jag tror inte att wilton skulle varken spela bra lr trivas bra i MFF

2009-04-01 @ 18:35:45
Postat av: AIK oG

"fixa hem honom bara, med det laget vi har i år + wilton skulle jag kunna sätt hur mycket som hälst på att AIK blir ett givet guld lag. och jag tror inte att wilton skulle varken spela bra lr trivas bra i MFF" Tror du AIK hostar upp dom där pengarna för att få hem en spelare som "kanske" inte trivs i malmoe, Jag tror på guld i år ändå fast wilton går till malmoe. AIK har en stark och bred trupp i år. 2009 blir ett fantastiskt AIK år. AIK STOCKHOLM

2009-04-01 @ 18:58:00
Postat av: Micke

AIK är det laget som kommer vinna matcher och även fixa guldet, de spelar ingen roll om Wilton e med eller emot och Malmö är även under presterande ändå! Stödet, klacken och bollen rullar för Gnaget o det kommer resultera i ett härligt guldår!!

Heja GNAGET

2009-04-01 @ 21:31:27
Postat av: Pohlman

Hade vi(AIK) lagt ett bud som vi förvisso kanske inte haft pengar till... hade ju Malmö eventuellt varit tvungna att höja sitt bud....

2009-04-01 @ 22:46:57
Postat av: Skruven

Alltså. Björn, det kändes som att du just blivit varm i kläderna, när du avslutade inlägget. Okej, ekonomi hit och dit, alla hajar att AIK inte har råd, men känner inte du dig lurad av hans uttalanden i kvällstidningar om att det är AIK som finns i hans hjärta och att om det inte finns ekonomi att lösa honom så kan AIK väl iaf låna honom?



Jag vet tusentals andra AIKare som känner sig lurade.



Du klippte av ditt eget inlägg man.

2009-04-02 @ 01:32:39
Postat av: Lion

Wilton blev utlånad från sin klubb till en i Qatars andra division, där gjorde han 3 mål på 12 matcher...låter inte som en spelare jag vill ha tillbaka till mitt kära AIK. Jag tackar han för det han gjorde medans han var med oss, men som sagt verkar han ha tappat en hel del som spelare.

2009-04-02 @ 04:04:31
URL: http://lionbloggar.blogg.se/
Postat av: aik i ur å skur

Välkommen till Råsunda Wilton,,,

2009-04-02 @ 04:24:10
Postat av: Patric

Tror det finns stor risk för att Wilton floppar i malmö.. Guldet hamnar i Solna!

2009-04-02 @ 07:08:45
Postat av: Pikebum

WF har tjänat för mycket pengar, käkat för mycket mat och tränat för dåligt. Det är inte samma kille som lämnade AIK !!



Varsågod mff

2009-04-02 @ 07:26:48
Postat av: jonas

fan va trött man blir på ledningen... Ni sålde vårt sm guld och nu köper ni inte ens tbax wilton för fjutiga 8 mille som de sägs han kosta..

ni sviker fansen gång på gång

2009-04-02 @ 08:42:06
Postat av: Jesper

"Fjutiga" åtta miljoner? Vet du vad Wilton har fått för lön i Malmö? Han i stort sett tiodubblade sin AIK-lön när han gick till ökenlaget. Han hade två år kvar på det kontraktet, alltså har MFF fått matcha den lön han satt på där.



Det har dom råd med, tack vare 40 öronmärkta miljoner - pengarna för Toivonen.



Ska man skita totalt i verkligheten kan man väl iaf gnöla om att värva Ribery istället för en otränad brasse?

Så: fyfan AIK-ledningen värva fan Ribery och Messi ni bara sviker fansen gång på gång jävla vi kan väl iaf LÅNA dom om dom inte går att köpa?!

2009-04-02 @ 11:04:54
Postat av: J

jonas--> Tar för givet att du inte är på riktigt när du säger så. Ledningen är inte densamma då som nu.

2009-04-02 @ 13:28:03
Postat av: Louise, AIK

http://www.mff.se/nyheter/nyhet.asp?Id=3488&KomFran=FS





Usch, visst fan gör det ont i hjärtat.

2009-04-02 @ 14:05:48
URL: http://www.aikfotboll.se
Postat av: Steffe

Inte värt att ge 10-20 milj för Wilton. Han vet att han har AIK-fansens kärlek för han är en bra kille och fotbollsspelare så han kommer bli omtyckt i Malmö också men de gav de rätta pengarna.

Man ska längta efter riktiga AIK hjärtan (MELLBERG)

Innan dess så satsar vi på egna, unga och de som vill springa in på Råsunda och kriga med AIK tröjan på.

2009-04-03 @ 09:00:11

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0