Trist kväll i Nybro.


Med tanke på kvällens match i Nybro blev det revelj 8.30 på Hotell Terazza i Ljungby. 9.15 rullade nämligen bussen ned till Sunnerbohov för värmning inför matchen. Strax före tolv var killarna tillbaka på hotellet för att käka lunch och sedan blev det vila ett par timmar innan vi åkte ned till Sunnerbohov igen, lastade in utrustningen och styrde kosan mot Nybro. De 15 milen tog knappa två timmar på de ganska smala Smålandsvägarna – för övrigt fascinerande hur tydligt man fortfarande ser skadorna från stormen Gudrun för några år sedan. På vissa ställen finns det knappt ett fullstort träd längs vägen utan bara stubbar. Vi var framme i Nybro ca 16.30 och då vidtog sedvanliga rutiner som självklart att bära in allt material men även lindning av klubbor, fika och genomgång inför match – första under ledning av Roger Melin, sedan spelarna i respektive formation tillsammans. När taktiksnacket var över stack ungefär halva gänget ut och värmde upp med lite fotboll utanför Victoriahallen medan de andra körde mer individuellt. För egen del gick jag några varv runt Victoriavallen samtidigt som jag informerades per telefon av HockeyAllsvenskan om de senaste turerna nere i Malmö. 40 minuter före matchstart åkte laget ut på isen och då upptäckte Roger Melin det som tyvärr satts i system av en del klubbar i vår serie – man plockar helt enkelt bort tränarbänkarna i båsen så att coacherna inte ser ordentligt. Förutom att det strider mot alla formella regler är det direkt pinsamt att försöka tillskansa sig fördelar på detta sätt. Nu är Melin inte den som ger sig utan han flyttade helt enkelt fram hela AIK:s spelarbänk så att våra spelare närmast på NHL-manér satt så långt fram så att de närmast hängde över sargen – på detta sätt kunde Roger och Rikard stå på spelarbänken utan att slå skallen i det skyddande taket.

Matchen blev dessvärre ingen rolig historia trots att vi inledde bra. Ryno hade ett skott i ribban i matchinledningen så att det sjöng i hallen men det var Nybro som gjorde på ettan och tvåan i den första perioden. När vi väl fick hål på AIK-bekantingen Henrik Tojkander så återstod det bara dryga fyra minuter av matchen och fler mål än så blev det inte – en jäkligt sur torsk mot ett lag som vi bara skall slå. Det där lilla extra saknades idag och då utjämnas snabbt skillnaderna mellan de bättre och sämre lagen i serien. Ända glädjeämnet för dagen var väl att Växjö bara tog en poäng i derbyt hemma mot Troja.

Efter matchen var det av förklarliga skäl ganska dystra miner i AIK-lägret och det kändes tydligt att alla ville inleda resan de 45 milen hem till Stockholm så snabbt som möjligt. Redan 45 minuter efter matchslut rullade AIK-bussen iväg från Victoriahallen. Med tanke på att en bussresa på över fyra och en halv timme kräver paus för vår busschaufför gjordes två stopp – ett utanför Nybro och ett utanför Oskarshamn där killarna kunde passa på att handla på några bensinmackar. Att stoppen kom så relativt tidigt under resan beror på att efter Oskarshamn är det inget som är öppet före Norrköping och när vi kommer dit lär klockan med marginal ha passerat två vilket är väl sent för de som vill ha en fika efter matchen. Nu är klockan 01.12 och vi passerar gränsen mellan Småland och Östergötland – fy fasen vad långa hemresorna känns när man har torskat! Hur som helst räknar vi med att vara hemma på Hovet igen runt 04.00 och efter att utrustningen lastats in i omklädningsrummet blir det raka spåret hem till sängen – på måndag tränar grabbarna igen och mot Almtuna den 11 februari skall vi se till att förlänga hemmasviten. Tills dess håller vi tummarna för att Dick lyckas väl i landslaget i LG Hockey Games.

 

Mats


Malmö i konkurs, glädjas eller sörja?
Malmö Hockey är en klubb i kris som nog alla har sett, frågan är om man kan glädjas åt detta eller sörja?
Vad skulle fotbollsgrabbarna säga om Djurgården eller om Hammarby skulle gå i konkurs?
Personligen tycker jag det är jävligt synd, det är alltid heta matcher mot Malmö och vad vore en serie utan motstånd och rivalitet? Vilka älskar inte derbyn mot Brajen och Djurgården? Passionen, stämningen, sången på läktaren och den underbara känslan när ens eget lag vinner prestigematcherna?

Jag samtalade lite med Mats Hedenström för någon vecka sedan och visst kan man som många glädjas att det går mindre bra för Malmö rent sportsligt  men att laget skall gå i konkurs är det ingen som vill, inte ens Mats.

Frågan är då var felet ligger? Det måste ju finnas en ledning i klubben som är total inkompetent, Percy har offrat (?) 107 miljoner i kluben och nu går dom i konkurs. Jag förstår honom i frågan när han säger nej till mer pengar in klubben, det måste finnas fler eldsjälar i klubben som ger tillbaka lite som spelare som våran egen Dick Tärnström. Dicken är ett exempel som antagligen får andra klubbar att bli  gröna av avundsjuka, enligt rykten finns det fler som honom. Det är sådant som gör en spelare till en legend i klubben. Ett ennat exempel är Marcus Allbäck i Göteborgsklubben Örgryte.


Jag ser hellre matcher på hovet mellan AIK och Malmö än matcher som AIK och Mariestad, tror dom flesta håller med mig där.

Jag är en av dom som hoppas att Malmös styrelse tar sitt ansvar och avstår sina löner för att rädda klubben så den överlever sedan får dom gärna missa kvalserien, det gör mig inget.

Hur ser ni på det hela??


/Tommy Saari

Torsdag i Ljungby och Ängelholm

Torsdagen började med skön sovmorgon för hela gänget och kön vid frukostbordet blev lång precis innan stängning klockan tio. Strax efter elva rullade bussen tillbaka till Sunnerbohov och 12.30 inleddes isträningen. Tack och lov innebar matchen mot Troja inga större blessyrer så hela truppen tränade. Själv var jag inne och snackade en stund med Trojas sportchef innan jag satte mig till rätta på pressläktaren med Stefan Mellerborg för att kolla av träningen. Det blev dock inte mycket träningskoll för min del då telefonerna började ringa med anledning av händelserna nere i Malmö.
 

Att det var tufft i Malmö Redhawks visste vi alla och det är klart att de sportsliga motgångarna i högsta grad bidragit. Förlusten mot Mariestad på onsdagskvällen kändes helt overklig och det var först efter ett samtal med Micke Zettergren som jag förstod att segern dessutom var helt rättvis. Om onsdagen var tung för malmöiterna blev förstås torsdagen ännu tyngre. Samtliga spelare är fria att gå och allt efter det att dagen gick så försvann den ena efter den andra. Det känns onekligen lite konstigt att samma Malmö som värvade spelare i tisdags nu inte anser sig kunna leva upp till några spelarkontrakt. Vi har nog inte vare sig sett eller hört det sista i den här historien - låt oss dock hoppas att Mif kan fullfölja serien så att vi inte tvingas räkna om tabellen även denna säsong.


Efter lunch och lite vila var vi ett gäng som inte hade fått nog av bussåkande utan stack i väg till Ängelholm för att se Rögle ta emot dif - Bång, Sandberg, Öset, Löfberg, Tobbe Ericson, Henke Eriksson. Stefan Persson , Krister Franzén och jag själv utgjorde AIK-styrkan på besök i Skåneland. Väl framme i Ängelholm insåg vi att vi hade sittplatserna närmast den lilla difklacken med starka Skåneinslag. En rätt kul match som svängde ett flertal gånger och den enda plumpen i protokollet var väl att Rögle inte lyckades hålla sin ledning utan torskade i sudden. Det var kul att se Lindab Arena som verkligen är ett lyft i förhållande till gamla Ängelholms Ishall - vem vet, kanske skall vi dit igen om några veckor? Först laddar vi dock för fredagsmatch i Nybro - laget värmer i Ljungby innan vi rullar bussen ner i glasriket för match mot Nybro Vikings.

/ Mats Hedenström


Mats Hedenström bloggar från Sydsverige

Tjena, tänkte försöka mig på några kortare rapporter från den tredagarsövning med hockeyns a-lag som inleds idag, onsdag, och innehåller matcher mot Troja och Nybro.
 

Onsdag morgon, matchdag och ny bortaresa - denna gång till Småland. Troja står på programmet och vi lämnade Stockholm 8.15 - 22 spelare och 7 ledare. Ryman och Westerling är kvar hemma i Stockholm. Jamie Milam kommer till Sverige på torsdag och börjar köra med oss nästa vecka. De flesta sover en stund eller kollar någon rulle på en av alla datorer som numera blivit en hockeyspelares standardutrustning för bortaresa. Själv sitter jag och betar av lite mail och telefonsamtal. Det är mycket surr om Leksandsmatchen och många undrar om det går att komma åt extrabiljetter. Hovet är ju utsålt men förhoppningsvis kan de returer som alltid dyker upp hjälpa en del gnagare som inte varit på hugget och skaffat en plåt. Räknar med att vara framme i Ljungby runt två för lunch och vila. Samling i omklädningsrummet vid femtiden och matchstart 19.00 - det är läge för revansch efter torsken i Sunnerbohov i höstas. Efter matchen blir det middag på hotellet och övernattning i och med att vi stannar kvar i Småland för fredagens match mot Nybro.


Vad säger man om matchen då? Första perioden var lite avvaktande och det kändes ganska skönt med oavgjort med tanke på hur hemmastarka Troja är. I andra blir det bättre och när Tobbe Ericson gör 2-0 precis för periodvilan känns det som att revanschen är nära. Tredje perioden är hur stabil som helst och till med jag är lugn. Både 3:an och 4:an hänger i luften men vi vet alla hur idrotten är och istället reducerar Troja till 2-1 och tyvärr får de även in kvitteringen före slutsignalen. Förlängningen blir mållös och det blev sexton straffar innan kapten Tärnström kunde avgöra . Före matchen hade jag varit helnöjd med två pinnar - nu känns det som att vi tappade en i onödan med tanke på hur mycket bättre AIK var i tredje.


Jag hade på läktaren sällskap av en av våra allra mest trogna supportrar - Thom Teodorsson från Halmstad, mer känd som Halmstad-Thompa. Thompa hade tagit med sig grabben och slöt som vanligt upp när AIK spelar i Sydsverige. Grabben är fanatisk Bångsupporter och självklart blev det ett besök i omklädningsrummet för att träffa idolen efter matchen (se bild). Sen middag på hotellet och nu blir det lite sovmorgon innan det är dags för träning i Sunnerbohov vid lunchtid torsdag. Trots poängtapp - ett steg närmare kvalserien!


Mats


Patera golvad..


Ja kära läsare, då var det dags för mig att ta en välbehövlig resa bort från detta klimat  till Asien och Thailand, sällskap finns det gott om med och det skall bli oerhört skönt, nu när ni mår fysiskt kasst av höra mig ”glida” iväg bort vill jag informera om vad som sker närmast samt berätta en liten historia i sedvanlig ordning, om det nu finns någon som gillar dem!

 

Först framtiden:

 

Jag och Tommy lämnar Europa och är borta hela februari, det sätter oss i media gänget i lite personalkris då vi är 3 stycken  som arbetar med lagen runt AIK, därför har jag tillsammans med Sophie beslutat att vi bevakar träningsmatcherna med intervjuer som vanligt, FanTV kommer hjälpa Lukas och oss med det jobbet.

 

Radio undrar ni?

-Tyvärr kommer vi inte sända dem i klassiska Webbradion och anledningen är enkel, det kostar pengar att köpa tillbaka den tjänsten till vår spelare, då alla avdelningar inom AIK sparar in pengar känner vi inte det befogat att lägga ut en massa pengar på en tjänst vi endast har nytta av en månad.

 

TV matcher skall ni dock få, det är 2 stycken det handlar om och i nuläget vet jag att AIK förhandlar om dessa matcher. Sophie återkommer i denna blogg är jag säker på.

Vi söker faktiskt fler personer som vill hjälpa oss i vårt arbete, så känner du att du verkligen vill vara en del av AIK familjen och tror att du kan passa in i ”vårt” lag så skicka mig ett mail.

 

Under tiden jag är borta är Lukas ansvarig för bloggen.

Han kommer ensam, alltså HELT ENSAM bevaka herr och dam laget samt även hockey. Så ha överseende med oss. Skyll allt på mig.

 

Så till dagens historia:

 

Snackade med Stefan Mellerborg som för övrigt är en otrolig tillgång för AIK och förtjänar mer cred än det han får, så ser ni honom så gå fram och ge honom en klapp på axeln, jo åter till historien:

 

Mellerborg är polare med Pavel Patera, kommer ni ihåg honom?,  den tjeckiske mannen som gav ”hockeyfrillan” ett ansikte, denne hjälte spelade faktiskt i AIK och då tillsammans med Blue Line(Vejvoda,Prochazka) de var så överlägsna alla andra under den tiden, jag kan fortfarande komma ihåg hur deras femma äntrade isen och direkt var det fullt kaos i motståndarnas zon i typ 1 minut innan de bytte, när Vejvoda skadade sig så fick faktiskt David Engblom ta hans plats och det enda Pavel och Martin sa till honom var att hålla sig framför mål och hålla klubban på isen så skuille nog saker ordna sig, sa de till honom……

 

Mellerborg (Conan O´brian kopia) var av någon anledning i Tjeckien (gissar på öl eller..ehhh ÖL var det) och passade på att hälsa på Pavel och hans familj, naturligtvis skulle Conan sova över  i familjens 3:a och vart hamnade då Conan??  1. Barnrummet  X. Vardagsrummet 2. I Pavels och hans frus sovrum.

 

Svaret är så klart i deras dubbelsäng medans hans fru sov på en tunn madrass och NHL stjärnan och den förre AIK idolen sov så klart på golvet i 3 hela dagar. Snacka om gästfrihet.

 

Så Conan golvade Pavel helt enkelt.

 

Jag ska skriva lite från Thailand så klart, men frågan om hur intresserade ni är av stekt ris och snorkel safaris (?)

 

Avslutningsvis vill jag rikta ett stort tack till  min kollega och vän Pelle Jutehammar som lämnar AIK efter att ha startat AIK Webbradio en gång i tiden och varit med ända fram till idag! Han gör nu de sista dagarna som redaktör för AIK Media och jag vill med er hjälp rikta stort tack och farväl till en sann AIK broder.  Det finns inte ord för hur tacksam jag är för att du gav mig chansen att arbeta tillsammans med dig, framtiden är din broder!

 

Tack.

 

//Cee


2009-01-28 Stellenbosch kl. 13.50, sista inlägget!En fotbollsmässiganalys av Stahre och en fysiologiskanalys av Lindholm utifrån resultaten som pulssystemet lagrade under internmatchen inledde morgonen. På förmiddagen tränade truppen fys vid universitetets utmärkta gym. Styrka vid fyra olika stationer och en avslutning där samtliga 25-spelare cyklade olika farter och tider på Lindholms kommando.

Efter lunchen valdes spelarrådet som i år består av Tjernström, Johansson, Obolo, Pavey och Djordjic. Just nu har spelarna ledigt och kl.18 går bussen till Kapstaden där vi skall äta lagmiddag som avslutning på lägret.


Lägret närmar sig slutet och avslutas imorgon med ännu ett fyspass innan utcheckningen från hotellet. Maanoja kommer imorgon att flyga till Japan för att ansluta till finska A-landslagets träningsläger i Japan, i övrigt flyger alla tillsammans.


Bultens lottningssystem för materialansvar torde vara det bästa i AIK:s historia, inte en enda grej har försvunnit. Idag fick Atta ansvar för samtliga vattenflaskor till gymmet då han var den enda i gruppen som ej lottats under lägret. Om det är lottsystemets förtjänst att Bulten är solbrändast av samtliga deltagare eller om det är en isolerad pigmentfråga lämnar jag åt andra att bedöma.  


Som läger betraktat är min sammanfattning att det varit mycket bra här i Stellenbosch. Vi har haft de vi behöver för att kunna utföra den träning vi prioriterar i denna period. Boendet och maten har bidragit till den positiva känslan på lägret. Dom utflykter och sidoaktiviteter som planerats har varit berikande för alla inblandade och stärkt känslan för vårt lag. Besök på träningslägret av diverse AIK supporters har gjort oss än mer medvetna om den passion som finns för klubben. Spelarna har gjort ett ambitiöst jobb som utvecklat dom själva och gruppen från den nivå som var innan lägret. Samtliga ledarna har jobbat hårt inom sitt område utifrån modellen förberedelser, genomförande och uppföljning/utvärdering.


Sammanfattning av väsentliga händelser under lägret:

•·         Laget har tränat 15 pass på 11 dagar, där ett pass var internmatch.

•·         Samtliga principer för hur laget skall spela och träna 2009 är kommunicerade.

•·         Skadade spelare har kommit längre än ursprungsplaneringen med sin rehab, inga nya skador har uppstått.

•·         All teknikutrustning, filmning och pulssystem är testat och inkört.

•·         Spelarnas fysiskastatus har förbättrats väsentligt.

•·         Ledarteamet har detaljplanerat på lång- och kortsikt samtliga delar av verksamheten.

•·         Spelarråd är utsett.

•·         Individuella samtal med samtliga har genomförts.

•·         Inget material har förlorats.


På hemresan mellanlandar vi i Frankfurt innan vi landar på Arlanda kl.09.25 på fredag morgon.

När vi kommer hem startar vi med fotbollsträning på måndag 2.2 kl.10 på Skytteholm C.


Med detta inlägg avslutar jag mitt bloggande för denna gång. Stort tack till Er som följt oss! Hoppas ni följer oss på lördag 7.2 på Skytteholm, avspark kl.14.00 mot IFK Mariehamn!


Framåt!


BW


BÖTESFONDEN HAR VÄCKTS TILL LIV!

Med anledning av fakturan på ca: 100 000 (?) som AIK Hockey i dagarna
tagit emot från Leksand efter senaste bortamatchen, då ett femtiotal
läktarsitsar av olika anledningar förstördes, så känner vi från supporterhåll att vi
måste ta vårt ansvar och hjälpa till att få in denna summa.

Vi uppmanar därför ALLA att hjälpa till genom att sätta in valfri summa
på pg:20566-6 Märk talongen "BÖTESFONDEN"

Vi definierar inte denna händelse som ren vandalism och skadegörelse utan
kan med facit i hand konstatera att alla supportrar borde stått mellan raderna och
inte PÅ stolarna. Med tanke på vilken bra hockey vi bjuds på så finns det ingen
som helst anledning att visa frustration eller liknande genom att riva andra
lags arenor...

Så nästa gång vi besöker Ejendals arena eller någon annan ishall så
uppmanar vi alla att INTE STÅ PÅ STOLARNA då det blir kostsamt för AIK Hockey!

Truppen har tagit sitt ansvar på och utanför isen och har med stort
hjärta och stolthet krigat sig upp till en andra plats i tabellen.

                                                               
Låt oss supportrar nu lika ihärdigt hjälpa AIK Hockey att få in pengar
så att denna tråkiga räkning kan betalas inom kort!

En enkel uträkning är att om tvåhundra Gnagare betalar 500kr så är
saken klar så det är inte en omöjlighet om vi alla hjälps åt!

För övriga frågor i det berörda ämnet vänligen kontakta:
valle@blackarmy.se//Black Army-Stockholm/Smokinglirarna


2009-01-27 Stellenbosch kl. 22.50Matchen mellan lag Alm och lag Swärd avgjordes på straffar efter att resultatet efter fulltid var 1-1. Efter straffsparkstävlingen stod lag Swärd som vinnare.


Vinnarna fotade av Bulten innan matchen

Alm-Swärd 5-6 (1-1)(0-0)

1-0, 35 min Burgic, Saleh tog sig runt på vänsterkanten och skjuter ett inlägg mot bortre delen av straffområdet som Lundberg nickar i ribban. På ribbreturen slår Burgic bollen i öppet mål.

1-1, 49 min Hooiveld, Jagne får ett friläge med Maanoja som fäller Jagne utanför straffområdet. Rött kort till Maanoja och frispark till lag Swärd. Frisparken skjuter Hooiveld lågt till höger om målvakten (Atta).


Straffsparkstävlingen slutade 4-5 till lag Swärd.  Lag Alm som fått sin ordinare målvakt utvisad valde Pavey som målvakt.

Matchen spelades i relativt hög fart, det påtagliga är att försvarsspelet generellt är aggresivt vilket gör att dom tekniska kraven offensivt blir höga för det bollförande laget. Offensivt har spelarnas kvalité förbättrats väsentligt sen lägret startade. Matchen var totalt sett jämn med en halvlek till vardera laget. Inga skador uppstod under matchen. Ca 25 personer följde matchen.Förlorarna fotade av Bulten innan matchen

Imorgon blir det ett styrkepass och en lagmiddag inne i Kapstaden.


BW


2009-01-27, Stellenbosch kl.17.45

Frukosten på hotellet är mycket bra, den intas i restaurangen som har panoramafönster mot en fond av bergslandskap. Spelarna äter senast kl.8.30. Obolo är alltid först till frukosten.


Träning 12

Löpuppvärmning, teknik i pinnbana, passningsövning och en rejäl dos fastasituationer tränades.


Tjernström (knä), Djordjic (hälsena), Özkan (fotblåsa) och Örlund (höftböjare) kommer genomföra ett uthållighetspass och medverkade ej i internmatchen. Alla utom Djordjic skulle kunna spelat om det var tävlingsmatch.


Matchförutsättningar:

Avspark kl. 20.00 (lokaltid, kl.19.00 i Sverige)
•·         Spel 10 v 10    

•·         Domare + två assisterande domare (okända)

•·         2 x 25 minuters matchtid

•·         Vid oavgjort avgörs matchen via straffsparkstävling

•·         Samtliga spelare spelar matchen med pulsband


Lag Swärd

Bergh-Backman, Karlsson, Hooiveld, Johansson (K)-Gustavsson, Walker, Mutumba-Obolo, Jagne


Lag Alm

Maanoja-Pavey (K), Atta, Bojent, Bengtsson-Lundberg, Ortiz, Saleh-Burgic, Thorstensson

Avbytare för båda lagen, Engblom


Matchfakta kommer efter matchen.

BW


Amerikansk back klar för AIK hockey.

AIK förstärker truppen inför den allsvenska avslutningen och det som väntar därefter. Amerikanske backen Jamie Milam har skrivit på för resterande del av säsongen och är aktuell för spel från och med AIK-Almtuna på Hovet den 11 februari. Redan på torsdag (29/1) ansluter han till truppen. Rekryteringen av Jamie Milam har möjliggjorts genom finansiellt stöd från AIK:s samarbetspartners och belastar inte AIK ekonomiskt.

- Jamie är "rightare", back med offensiva kvaliteter och ett hårt skott, berättar AIK:s sportchef Anders Gozzi. Han ska hjälpa oss i vårt offensiva spel och i vårt powerplay.

Denna säsong har Jamie spelat i den danska ligan, för Totempo Hvik från Hvidovre. Han är född 1984, 182 cm lång och 91 kg tung.


Smålandsturné på gångHockeylaget åker på turné, en smålandsturné. Förra gången laget var nere i smålandsskogarna gick det inte alls som vi hoppats på men jag tror att dom lärt sig läxan, big time.


Nu gäller det att plocka lite poäng här och var och säkra den där eftertraktade direktkvalplatsen. Det är åtta omgångar kvar av serien för AIK. Åtta omgångar á 3 poäng, det är alltså 24 poäng på spel. AIK har idag 80, och skulle vi få full pott så innebär det 104. Fast det är inget att räkna med egentligen. Däremot är det roligare att titta neråt på tredje eller fjärdeplatsen, eller är det verkligen det?


Jag struntar egentligen i vilket lag som tar tredjeplatsen, huvudsaken är att Gnaget fortsätter att jobba för att ta så många trepoängare som de överhuvudtaget kan ta. Och eftersom målet var att gå direkt till kvalserien och det målet "nästan" är klart, så borde lagets mål nu vara att plocka hem seriesegern också.


Nu garvar säker många sig harmynta och säger att vi inte kan rå på Leksand och det är mycket möjligt att det ser svårt ut, men Leksand har idag sju poäng mer än Gnaget, en match mer spelad, så, det kan gå, precis som dom säger i reklamen. Vi kan ha allt i egna händer om nu exempelvis "jumbolaget" Huddinge, käkar puck och ger Leksingarna en resa dom sent ska glömma. Men, Gnaget behöver då först och främst vinna i Småland.


Nu gäller det att killarna inte ger sig elle rär nöjda. Dom ska ha tålamod i defensiven, spela jämnt i första och andra perioden och för att i tredje gå för fullt, det är melodin som tränarna förespråkar och jag kan inte tänka mig ett tränarpar som har mer koll på läget än Melin och Frazze.


På torsdag kommer även nyförvärvet Jamie Milam, 24, till Stockholm och AIK. Amerikanen som spelat i Danmark är nu officiellt klar för Gnaget och gör debut mot Almtuna den 11 februari. Nu finns tiden att spela ihop sig med laget och att han lär känna de nya lagkamraterna inna det är dags att visa upp sig för AIK-publiken.


Milam är en offensiv back och är framförallt värvad till det offensiva spelet och naturligtvis pp-spelet. En dröm vore att Milam spelar tillsammans med Tärnström i PP, för vem ska motståndarna "punkta" då? Milam är dessutom rightare och har ett riktigt bra skott.


Nästa vecka börjar LG Games och AIK är representerade i Tre Kronor! Dick Tärnström är åter med i truppen och jag kommer att följa Dick's resa genom turneringen.

Men som sagt, innan dess är det två matcher som ska spelas och förhoppningen är att jag kommer att se, en match i alla fall, den mot Nybro på fredag. Hoppas att det är fler som ska ner till småland och ge laget det stöd dom förtjänar, för det är nu och framåt som stödet är viktigt.


För visst är det så, att VI, VI ÄR ÖVERALLT!

/Marie


Insidan.....


Så här ser det ut på insidan på kontoret, här sitter vi och arbetar.
Lägg märke till de Italien-designade stolarna (IKEA. billiga som fasen) som bär vårt stolta emblem.

Just nu har jag tack vare er läsare fått in en massa förslag på att lämna blogg.se och byta till något bättre, frågan varför vi inte finns på AIKfotboll.se är berättigad. Jag ville använda detta sätt som ett led i att testa om detta kunde vara rätt kanal att öka kontakten mellan just AIK och er, i ett första led har vi lyckats men vi vill mer. Meningen är att byta till en bättre sida, men det tar vi lagom till premiären, jag vill ha chat och streaming i bloggen i framtiden, vad gör man då??

//Cee

Nyförvärv till kvalserien?Satt och funderade gällande stundande kvalserie och efter ett samtal med en viss Mats Hedenström så är sportchefens uppgift att hålla ögonen öppna efter tilltänkta nyförvärv för klubben.

Frågan man då kan ställa sig är, behöver vi några nyförvärv för att kklara ett avancemang eller är kollektivet såpass bra att det löser sig ändå?

Vem skulle passa in? Vad behöver vi? Vem passar inte in? Varför skall vi värva om vi skall värva?

Frågorna är många och det hade varit intressant med lite synpunkter från dig som vi kan diskutera, kom med ett förslag eller två.


/Tommy Saari

Lite om alltTjenare!

Jag var och kollade på damernas träning på Skytteholm ikväll. Trots snö och kyla kunde jag ändå skönja ett starkt och högst motiverat AIK. Det var mycket snack på plan och ett förvånasvärt högt tempo för att vara en träning i januari. Jag är ganska säker på att  damerna hamnar på en bättre tabellplacering 2009 än vad fjolåret bjöd oss på. Bara att vi har 6 stycken svenska landslagsspelare i truppen (3 dam och 3 junior) säger ju en hel del.
 
En redan stark trupp har förstärkts ytterligare inför den här säsongen. AIK anno 2009 bjuder på en intressant mix av rutinerade spelare med landslags- och Women´s cup meriter, så som Anne Mäkinen, Laura Kalmari och Emma Lindqvist samt även en ny ung generation med Lollo Fors, Emma Lundh och Linda Sembrandt i spetsen.  

Jag rekomenderar er verkligen att ta er ner till Skyttan under säsongen för att stötta en del av AIK-familjen. Det förtjänar dem.Intervjuer med Bång, Engblom, Hedenström, Ryno och Melin efter AIK-Bofors är uppe på AIK media. Samt 3 intervjuer från dagens träning med Jildefalk och AIK:s 2 nya målvakter.  Klicka in er och kolla!

Lukas Arndt


Ps. Notera gärna Charlees inledande fråga i intervjun med Bång, typiskt honom!

2009-01-26, Stellenbosch kl.15.00Träning 11

Spelarna delade upp sig själva utifrån fysiskstatus och med målbilden att kunna vara med att spela internmatchen imorgon. Styrketräning i gymmet och positionsanpassad fotbollsträning var valmöjligheterna. Passet avslutades sedan med kollektivt isbad och det var en märkbar skillnad i utryck då spelarna nu visste vad som väntade samt att dom upplevde detta som positivt för återhämtningen senast dom badade.


Är du AIK:are? Det är en fråga som är återkommande till dom som verkar i klubben. För egen del har jag så länge jag kan minnas hållit på AIK.  Relationen började på allvar 1978 på Johanneshov. Den första matchen jag har minnen från är mellan AIK-Skellefteå AIK (5-1!). Samma år mötte jag fotbollen på Råsunda för första gången.  Relationen till AIK är känslosam, jag känner en tillhörighet i klubben därför gör vad jag tror är bäst för AIK. Det är därför jag betecknar mig som AIK:are.


I årets trupp finns det liknande exempel, spelare som gått på Råsunda sen dom var små, eller dom som spelat i klubben så länge att klubben för evigt blir närmats deras hjärtan. Men det finns också dom som inför i år inte haft någon direkt relation till klubben. Det finns dom som tidigare sympatiserat med lag som i år är våra direkta konkurrenter. Spelarna idag är yrkesmän, det är deras jobb att förbereda sig, träna sen prestera i match för AIK. Men jag tror inte att det räcker för att prestera i AIK att utgå från att dom är yrkesmän. Jag tror inte heller att det räcker med att dom är AIK:are supporters. Så hur är planen att göra denna brokiga skara till en enhet som skall representera AIK på bästa sätt?


Vi ska se till att spelare och ledare via verksamheten vi bedriver gör sitt bästa för AIK. Det finns ofta en övertro på det som ofta associeras med teambuildingaktiviteter. Frågesport, åka och bowla, göra lekar med ögonbindlar osv. Det vi aldrig får glömma bort är att vissa inte tycker om att vara tillsammans mer än nödvändigt, dom gillar helt enkelt inte varandra. Därför har vissa av dessa former av teambuilding dålig verkningsgrad. Spelarna är i grunden fotbollsspelare och det är egentligen det enda som förenar dom. Min filosofi gällande teambuilding baseras på den dagliga verksamheten samt medvetenheten om klubben och klubbens historia som vi representerar. Dom goda vanorna som Stahre ofta pratar med spelare och ledare om, de vanorna skall vara de principer som förenar oss som grupp och som representerar AIK på bästa sätt. Det är via dom goda vanorna som vi skall förbereda oss fysiologiskt, psykologiskt, tekniskt, taktiskt och också socialt.  Om den processen är utvecklande och alla känner insikt och delaktighet så kommer samtliga i vår grupp ge sitt max för AIK oavsett känslomässigtursprung. Supportrarna finns alltid med oss, det är viktigt för oss att vara medvetna om vad vi representerar och också känna den kraft, passion och stolthet som finns hos våra supportrar. Den kraften och passionen inspirerar och ger oss drivkraft att utmana oss själva dagligen!


Jag har förmånen att få jobba i den klubben som alltid kommer ligga mig varmast om hjärtat, det är därför denna fråga är viktig för mig. Att dagligen locka fram lusten, att stimulera passionen och samtidigt vara medvetenheten om plikten att göra det bästa för AIK i sin yrkesroll! Det tror jag är vägen till att få alla i dagens trupp att ge sitt yttersta för AIK.


Imorgon kl.20.00 är det internmatch, rapport kommer under tisdagskvällen!


BW


Jag tycker att..Hockey på Hovet mer och mer börjar likna fotboll på Celtic Park, inte bara för supportrarnas skönsång eller tuffheten i spelet utan även för att det alltid blir en 1a på oddset. Trots dessa eviga hemmasegrar så väljer bara 2642 åskådare att besöka Hovet (9 av dessa höll på Bofors) för att se AIK ta ännu en bergsäker 3 poängare i jakten på en kvalserieplats. Något som förbryllar mig då dom alternativa aktiviteterna en söndagseftermiddag oftast är ganska få. Men men..AIK-Leksand är i alla fall slutsålt.


Det är förståligt när spelarna och ledarna kläcker ur sig klyschor så som "vi tar en match i taget" och "man ska inte ta ut saker i förskott" när samtalsämnet blir en eventuell kvalserie. Varför spekulera i onödan? Det kan egentligen inte leda till något positivt. Att spekulera gör vi media och supportarar så det räcker och blir över ändå. Visst är det roligt när vissa spelare sticker ut hakan med kaxiga uttalanden men så länge AIK forstätter att vinna ishockeymatcher så är jag mer än nöjd. Sedan kan vi från sidan konstatera att det ska mycket till för att lagen under strecket ska ta in 13 poäng på AIK under de resterande 8 matcherna. Speciellt med tanke på att AIK enbart lämnat isen utan full pott 2 gånger på dom 8 senaste.


Matchen idag vittnade om det starka självförtroende som truppen besitter i nuläget. Vi ser ingen stress och inga förhastade beslut från AIK håll, utan enbart en vilja att trycka på och en förmåga att behålla kylan i dom allra flesta situationerna. Med risk för att låtsas vara hockeyexpert så måste jag ändå säga att årets AIK lag kan gå väldigt långt. Anledningarna till detta är många:

Målvaktsspelet 
Försvaret
Många individuellt skickliga spelare (Tärnström, Bång, Sandberg mfl) 
Självförtroendet
En trupp som höjer sig några nivåer när det väl gäller
Publiken (vi kan om vi vill) 

Det är onödigt att fiska nya spelare från Elitseriens frysboxar, utan jag ser hellre att vi lägger vår tillit till det lag som gjort det så sjukt bra hittills. För min magkänsla säger mig att dagens trupp inte kommer att vackla utan snarare växa sig starkare desto närmare våren vi kommer.

Nu väntar 2 tuffa bortamatcher innan Hovet återigen ska fyllas med folk då topplaget Almtuna kommer på besök.Intervjuer efter matchen publiceras imorn på AIK media.
Vi är även i full gång med att hitta någon spelare eller ledare från AIK hockey att skriva här på bloggen. 

// Lukas Arndt

Stellenbosch 2009-01-25, kl.23.30


En varm dag med dubblapass, tre måltider och ett teoripass är slut. Jag sammanfattar:
Träning 9

Tjernström, Djordjic och Örlund i rehab. Övriga körde fullt.

Syftet med träningen var att träna rytmen i passningsspelet, detta gjordes i tre olika former, passningsövning, spelmoment och spel.

I passningsövningen jobbade spelarna i rombformat. Stegring i övningen blev att avslut lades till.

I spelmomentövningen 10 v 10 instruerades de två lagen med olika inriktning, lag 1 i ett bibehålla bollen i laget och spela ur press till ytor att vila bollen i, lagets uppgift var att endast att behålla bollen i laget. Lag 2 instruerades i ett omställningsspel där målet var att snabbast möjligt slå passningar i djupled för att komma till avslut och göra mål! Lagen bytte uppgifter.


I spelet var det instruktioner i anfallsrytmen och spel på fel- respektive rättvända spelare, defensivt var det instruktioner i press. Matchen slutade 2-3 till blått efter mål av Thorstensson (1-0), Bojent (2-0), Obolo (2-1), Jagne (2-2, 2-3) . Träningen varade i 1 h 45 min.

Lagen, 4-4-2, från höger:

Vitt

Bergh-Backman, Karlsson, Hooiveld, Johansson-Engblom, Özkan, Walker, Mutumba-Obolo, Jagne

Blått

Maanoja-Pavey, Atta, Bojent, Bengtsson-Gustavsson, Lundberg, Ortiz, Saleh-Burgic, ThorstenssonFr v: MT, BW, LB, WA, VL, DÖ, NEJ, BD, MM, JH, PB, MB, TM, PaB, NB, NBa, AA, CS, LO-
PK, MS, PE, DT, KP, KW, JO, GÖ, ÅA, IO, SJ, PEr, DG, TL. 


Träning 10

Syftet var uthållighet och truppen jobbade vid tre olika stationer med olika förutsättningar, två stationer med boll och en utan boll. Träningen varade i 1 h och 15 minuter.

Vid genomgången efter middagen pratade och illustrerade tränarna vilket arbetssätt i anfallsspel, försvarsspel och vid fastasituationer som gäller via en fördjupad presentation av spelsättet 2009.


Samtliga genomgångar hålls på svenska. För de spelare som har behov håller tränarna separata genomgångar innan på det språk dem förstår, så dem också kan tillgodogöra sig den svenska genomgången. Vid dagen presentation fick spelare med behov handouts på hemspråk.Imorgon är det ett individuelltpass på förmiddagen där spelarnas fysiskastatus och önskemål avgör hur passet skall se ut utifrån givna alternativ av Stahre, det kommer bli en mix av fotboll och styrketräning som avslutats med kollektivt isbad. På tisdag är det två pass planerade, på förmiddagen inriktning fastasituationer och eftermiddagen/kvällen preliminärt internmatch 2 x 30 minuter.


BW


AIK vs BoforsÄntligen fick vi igång datorn så vi kan komma med rapportering från matchen mellan AIK och Bofors, efter 9:35 åker nummer 58 Anton Gustavsson ut i Bofors för roughing då han från båset drar en klubba i nyllet på Johan Ryno.

Bloggtrion Charlee, Lukas och Tommy sitter på läktaren trogna och följer matchen och det kommer fortlöpande uppdateringar.

Efter 11.35 står det 0-0 och det är endast 10 sekunder kvar på utvisningen.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


17:55 åker nummer 10 i Bofors 2 minuter för interf.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1-0 AIK

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1-0 Kommer genom nummer 16 Johan Ryno med ass av Nummer 92 Jonas Westerling och nummer 6 Dick Tärnström efter 19:46 in på första perioden.

AIK Vinner första perioden med 1-0.  Skotten 17-2 i första perioden samt att utvisningarna vinner Bofors med 2x2 medans AIK klarar sig utan besök i bus-båset.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Andra perioden är igång

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------


10:40 Tärnström utvisad 2 min för tripping

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Noterbart:  Leksand leder i den andra perioden över Sundsvall med 6-0 i den andra perioden.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

18:43  Dick Tärnström utvisad för andra gången idag, denna gången för  interference.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

1-0 och andra perioden är slut.  3x2  utvisningar för AIK och ingen för Bofors.  Skotten vinner Bofors med 9-4 i denna perioden.

AIK kontrollerar matchen trots att Bofors skapar lite mer chanser än AIK, mitt tips på 4-1 ligger inte långt borta men Lukas som har 3-1 kanske kammar hem vårat interna tips på en tjuga per man.

Charlee har 7-1.............

Växjö vs Västerås står 2-2 i skrivande stund.

Lite magert med folk tyvärr, jag lovade mig själv att vara med en puckkastning men nu är man inte tillbaka förrän kvalserien, det blir en puckkastning då skall jag lova er.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Förbannat, Julia skulle dra med mig Charlee och Hanna-Sara på puckkastningen. När vi väl kommer ner så är puckarna slut. Det får nog bli kvalserien i alla fall.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

3:50 in på tredje perioden gör Daniel Bång ett underbart tekninskt nummer och spelar fram Sandberg till en mycket bra chans.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

12:10   Nummer 21 i AIK Christian Sandberg utvisas i  för Hooking.

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

13:56 2-0 I spel 4 mot 5 kommer AIK i en kontring och Engblom stannar upp framför mål  iskallt och spelar pucken i sidled till nummer 19  Tobias Eriksson som lägger in pucken retligt enkelt. Andraass kommer från nummer 4 Öset, Ishockey när den är som allra bäst. Bofors tar time out med en gång efter målet.

--------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

15:34  3-0

-------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

3-0 Kommer genom nummer 92 Jonas Westerling Ass kommer från nummer 19 Tobias Eriksson.

AIK spelar riktigt bra i sina kontringar, i skrivande stund har dom ytterligare en chans att öka på sin ledning.

Mina 4-1 ligger nära till hands, ge mig ett mål till så vinner jag interntipset.

16:34 Boforsutvisning för Hooking.

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

4-0 i PP efter 16:55 genom Daniel Bång efter Ass av Sandberg och nummer 45 Sav....-Nagander.

Interntipset leder jag men jag och Cee har en internmatch i vem som gör flest poäng av Bång och Beck, jag är skyldig Cee 20 :- som det ser ut nu....

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Slut.

Nu måste jag få spy ur mig lite, sitter och skriver på pressläktaren efter slutsignal om matchen som varit och tro fan att datorhelvetet hänger sig. Först slutar mitt mobila bb att fungera sedan fryser min dator då man hittar ett trådlöst som inte är lösenordsskyddat så detta inlägg fick vänta tills man kom hem.

Som ni alla vet så vinner AIK med 4-0 och segern var egentligen aldrig hotade förutom då man knappt skapar något i andra perioden och då Bofors får iväg en del skott som utmärkte målvakten Holmgren lugnt kunde mota bort.

AIK spelar som man alltid gör i Hovet och det är med ett stort lugn och ett enormt självförtroende, ingen kommer till denna borg och visar oss var skåpet skall stå.

Jag och Charlee har en internmatch där vi tippar om vem som gör mest poäng mellan Beck och Bång, jag torskade idg så ni vet vem jag har tippat på. (Beck för helvete vinn tillbaka mina deg)

Dock så vann jag interntipset mellan 5 stycken tippade så det blev seger samt 80:- plus i kassan.

Mathen då? Jo, den var underhållande. Vi råkade även se en viss dörrvakt som gärna syns i media och lyckades kommentera hans "live" blogg under matchens gång.

Planens 3 giganter kommer enligt följande.

1. Fredrik Holmgren som för andra matchen i rad håller nollan med ett stort självförtroende på isen och som spelar enormt lugnt och förtroende ingivande. Det spel som Holmgren visar upp gr att avsaknaden av Heino blir allt mindre. En redan hög räddningsprocent har nu blivit ännu bättre och Allsvenskans två bästa målvakter figurerar i AIK.

2.Tobias Eriksson som med ett mål och ett ass ser till att vara en stark bidragande orsak till tre poäng idag. Spelar bra över hela isen och höjer formen lagom till slutet på säsongen. Skall bli intressant att följa Eriksson under slutet.

3. Daniel Bång som med ett ass och stort AIK hjärta kämpar sig in på denna plats strax före Johan Ryno. Bång blandar kämparglöd med bländande teknik idag och gör en bra match som han har gjort större delar under säsongen. Dock så kostade den jäveln mig 20:-, skall kräva han på dom nästa gång jag ser honom. Han var ju varm i musklerna när jag såg honom och själv hade jag inte värmt upp. (sedan är han en halvmeter längre och mer vältränad men det här inte hit)

Strax utanför är Johan Ryno som verkligen visar klass efter sin fotskada, fortsätter han på detta sätt så kommer han bli en stor tillgång framåt 14:e Mars.

På återseende....

/Tommy Saari

Blandat.Fick ett SMS av Kevin Walker, ni kanske har märkt att det varit ganska tyst från spelarfronten här på bloggen, Kevin har stora problem med sin dator och att få kontakt med internet. Nisse kan ni ju följa på Svenska Fans.

Idag är det hockey som gäller och arbetarlaget Bofors......

Jag och Tommy är på plats och ska försöka blogga "live" från läktarplats!

Mycket positivt om "bortamatcherna" har jag fått höra, en tanke som slog mig: Ska vi inte ha något innan den första träningsmatchen???

En annan idé, vad sägs om att börja sälja biljetter til vår bortamatch som visas upp i restuarangen?
De kunde finnas i shopen, det hade kanske kunnat vara något förutom att man kan boka upp med?
Ska vi se till att fylla hela matsalen med 300 pers till den första bortamatchen så lovar jag att ta kontakt med Åbro och ge oss ett bra pris på öl!

Hjälp oss med detta!

Cee

Hockey på hovet
Då var det ytterligare en Söndag med ångest inför Måndagen då det är en ny arbetsvecka som stundar, klockan ringer 05:30 och man har en tanke som cirkulerar någonstans i huvudet att man skall skicka väckarklockan i väggen men det är inte morgondagen detta skall handla om. Nu är det en underbar Söndag med Hockey på Hovet igen, vi pratar fyra matcher kvar i Allsvenskan innan en ev kvalserie börjar. Ev undrar ni, ja det är ju så Melin och hans grabbar säger. INGET tas ut i förskott!


Som Marie säger, vi har ett snitt på 3000 personer i Allsvenskan och det skall bli mycket intressant att se hur många vi blir i eftermiddag, får du med dig en vän som inte varit på hockey i år? Jag har min vän klar för i eftermiddag.

En sak som gjorde mig och ett par Gnagare förbannad i matchen mot Huddinge var efterslängen mot David Engblom i slutminuten, frustration kallas det från ett förlorande lag som är påväg ner men det är väl även en farmarklubb till Djurgården med?

En match som sitter på näthinnan är givetvis matchen mot Leksand men även den mot Mora med 5800 personer på Hovet som skapade en magisk stämning. Trycket som var där håller Elitserieklass och det är det vi strävar efter men personligen gillar jag bortamatchen mot Borås. Passion, kastade handskar, utvisningsminuter och adrenalin. Är detta receptet för en spännande kvalserie frågar jag då mig?

Finns det något kvalserieskägg? Jag har börjat samla på det...

6 Dagar kvar till en semester som varar fram till kvalserien, skall försöka scouta en eller annan Thailändsk ishockeyspelare, hittar jag ingen så blir det ett flertal Singha för mig istället.

Nu är det dags för förberedelserna till matchen som kommer idag, skall äta frukost.

Vi ses på Hovet.

/Tommy Saari

Stellenbosch 2009-01-24, kl.23.30Vithajssafarin blev lyckad för de 15-tal som tog sig upp kl.04.30 imorse, 5-6 vithajar attackerade planenligt den i vattnet nedsänkta buren med spelare och ledare. Samtliga resenärer var mer än nöjda med den aktiviteten. På Robben Island fördjupades historien om politiken i Sydafrika i allmänhet och Mr Nelson Mandela i synnerhet. Mat åts vid restaurangerna i distriktet Water Front. Stahre, Alm, Ericsson, Bulten och jag själv åkte sen till Athole Stadium för att titta på AJAX Cape Town vs Moroka Swallows (0-1).  En relativt underhållande match med en del spelare som jag bedömer skulle tillföra allsvenskan god kvalité. Kap staden som helhet gav ett positivt intryck med sin mångkulturella struktur, vackra fond med Taffelberget som blickfång och inte minst mycket goda mat. Spelarna har nu fått den mentala återhämtningsdag som var planerad.


Imorgon väntar dubbelpass samt ett teoripass där truppen skall fördjupa sig i spelidén för 2009.


BW


På gång 2009


Satt och samtalade med Anders Carlsson som har hand om vår restaurang uppe på Råsunda, jag fick höra lite vad som är på gång. Alla bortamatcher kommer att sändas på storbild med en buffé som är uppdukad, öl och vin till supporter pris. Det skulle kosta 195 kr. Det tycker jag är en strålande idé, att trängas på diverse krogar på stan är ju kul om man bokar och fixar, sen faller någon bort, här blir det som att komma hem och en hel del bröder som hejar med en.

 

Vad tror ni om det?

 

Vi räknade på att det skulle vara minst 160 personer som kommer till varje match, det måste ju funka, kanske man kan bjuda på någon spelare som är kvar hemma som vi kan ha där och lite extra grejer……..

 

Kom med synpunkter till oss!

 

// Cee
Visste du att......

-          Mikael ”Öset” Österberg är den meste utvisade spelaren i AIK med en 20-plats i utvisningsligan. Det är ju inte  direkt något man blir rädd av och av 70 minuter som han dragit på sig är 30 minuter från en match i Mariestad december. Efter lite gruff vid AIK:s mål, skriker en av linjemännen att Öset ska åka därifrån, efter lite mummel så lämnar han i alla fall platsen och åker till det egna båset. Den överodnade domaren får då frispel och åker efter Öset och skickar honom till utvisningsbåset för ”missconduct”. Öset såg ut som en fågelholk och frågar, ”varför får jag den här?” Svaret lät inte vänta på sig. 10 minuter till vilket automatiskt tydligen ger 20.

 

 

-          AIK är överlägset bäst i serien när det gäller spel i boxplay. 90% av alla boxplay har Gnaget klarat av utan att släppa in ett enda ynka mål. Det är stort.

 

-          Gnaget har släppt in minst mål i hela serien. Endast 66 mål är insläppta så här långt, vilket innebär att AIK alltså endast har släppt in 1.81 mål per match.

 

-          AIK ligger på femte plats i powerplayligan, vilket borde kunna förbättras innan serien är slut med tanke på motståndet.

 

-          Bång leder ”Game Winning Goal Leaders” med sex gjorda mål.

 

-          Sandberg är utan konkurrens seriens bäste tekare i serien.

 

-          Sandberg även ligger nia i den totala poängligan.

 

-          Dick Tärnström (seriens bäste back) återfinns på en andraplats bland poänggörande backar.

 

-          Patrik Bergström ligger sexa i den totala assistligan.

 

-          AIK har seriens absolut bästa målvakter. Även om man får leta lite i tabellen bland målvakter så har Fredrik Holmgren en räddningsprocent på 93.84 och har spelat 12 matcher. Heino leder än så länge hela ligan fast han har något sämre procent, 93.40. Tabellen är alltså inte riktigt som den ska, men målvakterna måste stå ett antal matcher för att hamna i den övre tabellen och Holmgren är snart på väg uppåt i densamma.

 

-          Gnaget återfinns på en fjärdeplats i publikligan. Laget borde vara topp tre men har i dagsläget Löven före sig i den tabellen. Vi är AIK och vi borde finnas högre upp i tabellen. Idag har vi ett snitt på 3074 och det ska vi höja nu i det fyra återstående matcherna i serien.


Uppenbarelsen.......En god dag gryr sig som en kulting tar sina stapplande steg……….

Äh, vad snackar ni om, det närmaste poesi vi kommer här kommer vara Özkans finter, Bångs tacklingar av valfri motståndare. DET är vad jag kallar poesi.

Själv går jag runt i någon slags dvala just nu, för mig personligen är det snart dags för en ganska lång semester, tidpunkten är väldigt illa vald av mig då det väntar en massa roliga matcher i feb mot diverse konstigt motstånd, men jag åker bort på grund av: VÄDRET. Jag är född i Sverige och pratar hyfsat bra svenska efter 37 år i landet, men min kropp har inte kunnat anpassa mig till detta väder. Jag förstår precis hur alla våra importer har känt sig då de landat i detta land och tagit sig en överblick över vinterlandskapet. En man skiljer sig dock från mängden, kan ni gissa vem?

Wilton lärde jag känna under hans tid i GAIS, eller ja kanske snarare slutet på hans tid där då han tidigt vid AIK:s intresse under sommaren väldigt gärna ville till AIK och i praktiken hade bestämt sig för Solna.
Jag fick i uppgift av AIK att möta honom på landvetter flygplats och ”transportera” honom till AIK-land. Han landade dessutom efter sin semester i Brasilien samma dag så när vi möttes var han lagom sliten och dessutom fruktansvärt förkyld. Vi hade några timmar att prata bort innan flyget till Arlanda skulle lyfta och jag pratade lite om han förstod skillnaden att byta livet i 031-land till huvudstaden.
Jag förstod snabbt att denne kille var väldigt unik i sättet att vara och hans levnadsstil, dessutom kände man sig lugn och trygg med honom, en känsla av absolut kontroll.
SAS flyget lyfte och ”Hatten” mötte upp oss på Arlanda, transport i en Nissan till AIK- nästet för läkarkontroll och snack med tränarna. Jag föreslog för Wilton att ta lite nässpray för att underlätta hans enormt täppta näsa men han vägrade, eller ja, fram till Karol Zyto gav ok på att det inte var klassat som doping. Efter det vile han bara inte.
Underskriften av kontraktet gjordes med och nu tillhörde Wilton AIK i några år, Wilton berättade på flyget tillbaka på kvällen att han minsann skulle visa Sverige hur bra han kunde vara och att han skulle spela till sig fansens hjärta och så småningom ett mer lukrativt kontrakt för honom och hans familj. Jag som fryser under en varm sommardag kunde inte undgå att plocka fram min negativa åsikt om klimatet varpå han svarade:

Gud har skapat världen av en anledning och jag har hamnat här av guds vilja, varför ska jag klaga på det?
Ja, tänkte jag, dessa religiösa människor har ju en förmåga att alltid vända allt till något positivt, så fine gör du det, men jag fryser och drar!  
Wilton klagade aldrig, han kunde kanske sakna sitt hemland mer vid en viss temperatur men suckandet och stönande som jag ligger inne med just nu hörde aldrig jag varje fall!
Nej, jag känner mig mer som en Valdemarin just nu som inte klarar av vinterträning och vill dra bort mot breddgrader där tango är en häftig dans.
Vi kan väl säga så här: Jag Charlee ska dra till Thailand snart för att verkligen ta reda på varför alla spelarna åker dit varje vinter, alltså på riktigt forska i ämnet strand och stekt ris. Tror jag har ert fulla stöd där och alla är ni säkert överlyckliga att jag gör det, ÄNTLIGEN liksom.

MER NYTT: Glädjande nyheter är att vi arbetar hårt för att TV sända 2 träningsmatcher live från skytteholm, det blir en betallösning men inte alls dyr, hur kommer ert intresse vara att betala för att se dessa matcher?
Kommentatorer kommer vara Lukas och Kviborg i första matchen vet jag, alltså min tanke är att fördjupa samarbetet med SvenskaFans, vi är bra vänner vid sidan av planen och umgås ofta och den vänskapen måste vi utnyttja mer. Jag återkommer när allt är bestämt om TV matcherna så håll ut där med.

Ha en trevlig lördag!

// Cee

Förvärv eller inte förvärv?


 

Ibland är det kul med rykten, men det är ännu roligare om det finns någon som helst substans i ryktena.

Under fredagen skulle Gozzi presentera ett nyförvärv gick det att läsa på GF, enligt säker källa, jaha, vad intressant, säger jag då.  För inget nyförvärv presenterades och saken är tagen helt ur luften!

 

Självklart vill alla (nästan i alla fall) se att truppen utökas med rutin. En back eller kanske både en back och en forward skulle sitta som en smäck. Man måste ha pengar för att kunna värva och det går säkert att få ihop med tanke på att det finns folk där ute med pengar som verkligen vill hjälpa hockeyn till framgång.

 

Jag drog igång en kampanj förra säsongen som hjälpte AIK att signa Christopher Heino-Lindberg. Och det är tack vare alla supportrar som bidragit med pengar till kampanjen som gjorde detta möjligt. Nu har alla chansen att verkligen hjälpa hockeyn framåt och det är att först och främst se de resterande matcherna på Hovet oavsett vilket lag Gnaget möter.

 

Finns inte en enda spelare i laget som inte vill se massor av folk. Dom säger ofta att det kanske låter klyschigt eller banalt att stödet är en extraspelare, men faktum är, återigen, att dom spelar så mycket bättre när dom har oss med sig. Till matchen på söndag är det idag sålt 1565 och det innebär att det finns gott om plats för alla, nu när det är lön för det flesta.  Det är nästan bedrövligt att det är så få biljetter sålda nu när laget ligger på en andraplats, så jag hoppas att några i alla fall kliver ut i detta skitväder eller sätter sig vid datorn och bokar en biljett till i morgon.. Snittet denna säsong är så här långt, över 3000 pers. Det hjälper naturligtvis hockeyn ekonomiskt om man sluter upp nu och det medför i sin tur att det är eller kommer att bli lättare att värva spelare. Men att sitta hemma och kolla på swehockey, det hjälper ingen.

 

Så kom igen nu alla Gnagare där ute. AIK spelar fler matcher än den mot Leksand (som nog är slutsåld i helgen) och killarna behöver allt stöd dom kan få och inte bara det, det där ryktet om nyförvärv, det kan ju faktiskt bli en sanning om en vecka.

 


2009-01-23, Stellenbosch, kl.20.05Oavsett om det är en fysiologisk- eller psykologiskträningsmetod som kan förbättra förutsättningarna för att träna mer kvalitativt, så är det tränarnas jobb att utvärdera den enskilda metoden. Givetvis förutsatt att det inte finns en överhängande skaderisk. Om grunden till effekten är psykologisk eller fysiologisk är ofta svår att bevisa då det alltid finns ett samband mellan dessa två, oavsett vilket är poängen att det utvecklar och förbättrar förutsättningarna att prestera.

Samtliga spelare har under träningspassen på sig pulsband, dessa band skickar information om spelarens fysiska ansträngning till en dator, den informationen gör att vi kan följa upp den fysiska verkningsgraden av respektive pass både kollektivt och individuellt direkt på planen och givetvis också i uppföljningsanalys efter träning eller en träningsperiod. Till detta har spelarna genomfört en mängd olika maxtester för att på så sätt få spelarnas status och förutsättningar så vi kan pulsera och belasta individuellt för maximal utvecklingsgrad per spelare.


Träning 7

Syftet med dagens första pass var att kombinera fotboll med fysisk utvecklingsträning i spelform. Löpuppvärmning och teknikdel avverkades på 30 min efter det var det spelform 3 v 3 på två planer, en med och en utan målvakter. Tidsintervallet var pulserat för att högbelasta spelarna. Efter 45 minuters spel väntade ett styrkepass i gymmet. Passet slutade på totalt 2 h och 16 minuter.

Pavey och Karlsson körde med Oyarzo idag för att balansera deras fysiskastatus till en nivå så dom snarast kan komma in i kollektiv träning igen. Tjernström körde kollektivt fram till spelet och sedan individuellt med Alm.

Det finns en "köra" mentalitet i spelargruppen där jag upplever att fysiska utmaningar ökar samhörighetskänslan, spelarna visade vid ett flertal tillfällen under passet att dom står upp för varandra och sätter laget före sig själva.


Träning 8

Syfte med träningen var att träna individuellt och kollektivt försvarsspel samt uthållighet. Direkt från uppvärmning arbetade spelarna med inriktning mot försvarsspel, den teknik som genomfördes syftade till att utveckla fotarbetet i försvarsspelet. Vidare arbetade spelarna i 1 v 1 och 2 v 2, där instruktioner i pressteknik gavs. Efter det arbetade spelarna 6 v 6 i anfall mot försvar. Principer för hur målvakt, backlinje och innermittfältare skall jobba i försvarsspelet övades. Träningen avslutades med uthållighetslöpning utan boll. Träningen varade i 1 h 45 minuter.

Till rehabgruppen från förmiddagspasset anslöt på eftermiddagspasset Bengtsson som fick en lårkaka på förmiddagen. Karlsson, Pavey och Bengtsson planeras alla att träna kollektivt nästa fotbollspass.


Truppen har idag tränat 8 pass på 5 dagar och tar imorgon helledigt från träning. Vithajssafari, en tur till Kap staden och en fotbollsmatch står på programmet imorgon. Dubbelpass på söndag innebär att vi tränar 10 pass denna vecka vilket var planerat.


BW


2009-01-22 Stellenbosch kl.18.05


Ett träningspass och en tur till stranden har avverkats. Träningspasset hade syftet att jämna ut den fysikastatusen på spelarna så dom är på en jämn nivå inför morgondagens dubbelpass.


Träning 6

Truppen delades i två grupper utifrån fysikstatus. Fotbollsträning med Stahre, Alm, Swärd och Baxter för Maanoja, Örlund, Bergh, Johansson, Bojent, Bengtsson, Atta, Ortiz, Mutumba, Obolo. Övriga körde i bassängen med Lindholm och Oyarzo. Själv följde jag fotbollspasset vars syfte var att jobba med teknik med instruktioner i perception efter det jobbade gruppen med samarbete i försvarsspel utifrån positionsförsvar samt förutbestämd pressriktning. Passet genomfördes generellt med god kvalité, mycket inlevelse och bra tekniskt utförande.

Träningen avslutades med att hela gruppen återsamlades i receptionen på Stellenbosch University of Sports, samtliga spelare genomförde inne på rehabavdelningen ett isbad i två grupper om tolv spelare. Stahre brukar säga att -man kan göra det, eller så kan man göra det. I fallet isbad var variationen stor i hur spelarna gjorde det. Engblom blev blå, Saleh gav ifrån sig ljud som en människa endast gör under extrema former, Karlsson hyperventilerade och Hooiveld såg ut som han låg på en spaavdelningen och njöt.  När spelarna gått testade även Chefstränaren isbadet och hans reaktion var närmare Hooivelds än Karlssons! Syftet med isbadet är fysiologiskt att påskynda återhämtningen genom att kyla ner hårt ansträngda muskelgrupper. Efter badet var samtliga påtagligt positiva över känslan i benen.

Skadeläget är oförändrat, Djordjic och Tjernström kör på med sin rehab, Tjernström är nu med i första delen av bollpassen och närmar sig kollektivträning.


Efter lunch åkte truppen till en strand i närheten av Kapstaden, med bad, sol och strandfotboll i spontanform som ingredienser. Ikväll väntar middag och ett teoripass. Morgondagen bjuder dubbelpass av ryskmodell!

BW


The Terrace


Huddinge borta - en icke-pittoresk upplevelse

Bilen rullade från fiendeland, FANTV-studion ligger dessvärre alldeles för nära Stokholms Stadion - ni vet arenan man åker till om det är en bra speedway-match eller DN-galan - men AIK Media-gänget var snälla nog att erbjuda transport till Huddinge för matchen mellan just Huddinge och AIK.
 
Senaste gången jag var i Huddinge för att kolla på ishockey var när AIK spelade i division ett, på den tiden kunde man åka pendeltåg till nästan alla bortamatcher. Vad jag minns från det mötet var den direkta livsfaran att stå längst med långsidan och ducka för puckar som letade sig över sargkanten. Gårdagens match bekräftade mitt minne av Björkängshallen - man fick ducka. Det är även slående hur atmosfären blir när man besöker "kusinen från landet", lotterier är något jag starkt förknippar med division 4-klubbar i Norrland men i Björkängshallen kunde man bland annat vinna fem stycken pizzor i form av den klassiska puckkastningen som förvandlar fullt vuxna män till små barn på nytt. På Hovet har den så kallade "hockeymusiken" tack och lov nästan försvunnit för att ge mer utrymme till klackens ramsor, det var mycket AIK:are på plats igår men dessa människor överröstades ofta av fullkomligt grotesk hockeymusik, eller vad sägs om Vengaboys, Markoolio och remixes på redan trötta Magnus Uggla-låtar?
 
Spelmässigt kontrollerade AIK händelserna väl och när man väl satte in en extra växel så hängde Huddinge helt enkelt inte med. Dick Tärnström - som verkligen är löjligt överlägsen alla andra spelare på isen - gav AIK ledningen efter ett knallhårt slagskott. Noterbart i matchen var även att AIK klarade sig undan utvisningar ända fram till den 50:e matchminuten, ett tag var Huddinge-tränaren så arg att han var på väg in på isen för att tala rättsskipare Johansson till rätta.
 
Efter en medioker mellanperiod ökade sedan AIK takten rejält i den avslutande perioden och kunde göra ytterligare tre mål på en annars rätt duktig Huddinge-målvakt. Segern skrevs till 4-0 och AIK raderade väl ut Huddinge-spöket i och med triumfen?
 
Andra reflektioner:
 
- Fredrik Holmgren motade 31 skott och höll nollan, AIK har verkligen två utmärkta målvakter, det lovar gott inför kvalserien.
- Roger Melin är hungrig, efter matchen träffade vi en glad Melin i caféterian som stod och väntade på två burgare.
- Jonas dök upp i den sista perioden och höll hov som vanligt, smått otroligt hur hans röst håller!
 
Med nio matcher kvar har AIK tretton poäng ner till Mora och ytterligare elva poäng ner till Troja som ligger åtta. På söndag väntar Bofors hemma och en seger då försätter verkligen AIK i en gyllene sits. AIK Hockey behöver och förtjänar all publik man kan få, äntligen har föreningen hittat rätt och det är verkligen "AIK" man får se spela nu. Ledare och tränare som står upp för klubben, ett kollektiv som ger allt - på söndag har du chansen att se AIK mot Bofors - jag hoppas vi ses!
 
/ Christopher Kviborg

Vi fick ett mail......

Hej,

Det verkar inte bara vara jag som blir fundersam när man ser Golf nyheter på aikfotboll.se, dessutom finns det en del ishockey klipp under AIK media. Hur ska ni ha det egentligen? Hemsidan är ju ett erkänt fiasko så det är väl bara att byta tillbaka till www.aik.se och samla hela AIK under samma domän.

/Erik

---------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

 

Hej,

 

Jag kan förstå att det är förvirrande.

Jag har nu fått ta över hemsidan efter 2 personer som arbetat med den tidigare.

Jag vet att lanseringen och den ”tillfälliga brytningen” från AIK.se gjorde många arga.

Att aikfotboll.se inte har varit bra och inte fungerar är jag också väldigt medveten om.

 

Jag jobbar nu för att förbättra hemsidan och ha en nylansering klar till i mitten på mars. Dialogen med övriga AIK sektioner är (numera) god igen och jag har talat med såväl HS, som hockeyn och de som byggde aik.se gällande framtiden.

De flesta vill att hela AIK ska ligga på samma sida igen – men dock inte på den gamla plattformen eftersom den inte är funktionell framåt i tiden. Därför fick fotbollen ta utvecklingskostnaderna och sen hoppas vi på att alla är med så småningom.

 Gällande de nyheter som inte är fotbollsrelaterade som finns påhemsidan så är det såhär:

Den golfnyheten var önskad av Johan Segui eftersom han numera harslutit merchandiseavtal med golfen. Han ville visa upp tröjorna - kul tyckervi!

Hockeyn som finns på AIK media är önskad av hockeyn (eftersomaik.se inte stöder en mediespelare i dagsläget). Det är också ett bra sätt förde mer oerfarna filmarna att träna sig och bli bättre inför fotbollssäsongen.

 

 Jag kan bara hoppas att nästa hemsida blir mer lyckad (inte svårt) och att alla sektioner tillslut hamnar på samma sida igen.

 

Mvh,

Sophie  

 


Nu vill det till..

 

… att det kommer mycket publik hemma på Hovet på söndag. Idag den 23 januri har det sålts 1565 biljetter, vilket är dåligt, det är faktiskt sämre än vad som hade sålts innan Mariestadsmatchen och då ligger dem toksist.

 

Bofors är ett skogshuggarlag och det behövs stöd från läktaren för att dem ska fatta att man inte ger sig på våra spelare hur som helst. Dem ska helt enkelt veta vart skåpet ska stå. Så kom igen nu alla Gnagare, vi har världens chans att rycka ifrån fjärdeplatsen och verkligen säkra en direktplats till kvalet.

 

Förresten, har ni kollat in vår målvaktsstatistik? Helt sjukt bra. Holmgren som är uttalad andrekeeper har stått 12 matcher och har en räddningsprocent på hela 93.84 och Heino har en räddningsprocent på 93.60. Det är bara att konstatera att AIK har de två bästa målvakterna i hela serien.


Hockey rapport från Huddinge 0-4 (Slut).


Första perioden dominerades av AIK, Huddinge hade en riktig farlig målchans i form av ett friläge annars har AIK dominerat matchen från min 1-20. AIK ser ruskigt starka ut i powerplay med full kontroll och de skapar massa farliga chanser. 1-0 (6.36) kom genom ett skott från blålinjen av Dick Tärnström i just powerplay. 

 

Skotten: 8-12

 I ladan finns uppskattningsvis 700 pers.

Mest AIK: are kanske drygt 500 st så tack Marie och fansen!

 

Återkommer i den andra peridpausen!

--------------------------------------------------------------------------

 

Andra perioden:

 

Det är en period som hemmalaget Huddinge vinner på poäng, de spelar riktigt bra i offensvi zon, AIK försvaret uppträder virrigt. Huddinge skapar målchanser från alla möjliga lägen i offensiv zon, AIK målvakten (Holmgren) gör en fin räddning på ett friläge, men i minut 13 får AIK en kontring som leder till ett friläge, Huddinge målvakten tar några skär ut, AIK spelaren avlossar ett skott som målvakten tappar och pucken ses glida mot mål, men precis när den ska passera mål-linjen lägger sig målvakten över pucken, dock så tacklar en Huddingeback in en AIK-spelare (okänd) över målvakten som i sin tur glider in i mål. 300 supportrar i "kurvan" skriker: måååååål.

 

Efter överläggning av domartrion så bestäms nedsläpp i Huddinge zon, alltså inget mål!

 

Efter detta jätteläge tar AIK över spelet igen och skapar chans på chans. AIK fortsätter att övertyga i spel 5 mot 4.

 

Men perioden mållös!

 

Skott: 13-7

 

----------------------------------------------------------------

 

I den 3:e perioden kom Huddinge ut som ett nytt lag, men AIK  neutraliserade hemmalagets försök till anfallsspel . AIK gör en väl genomförd match och kontrollerar händelserna ganska väl matchen igenom!

 

Att ta till vara på de chanser som skapas är den stora skillnaden, AIK visar att de är ett topplag.

 

Matchens 3 stjärnor är:

 

3. Fredrik Holmgren

2. Dick Tärnström

1 .Daniel Bång

 

Matchens artist:

Fredrik Holmgren (mv)

 

Publik 1089

 
Lite snack bara.....

Jaha, då var det dags för match igen, Tommy är i ladan och ska rapportera om läget från isen. Glädjande nyheter får vi från Sydafrika, det är liksom på gång nu och precis som vädret så går även AIK mot ljusare tider. De befinner sig alltså i en helt annan världsdel och njuter av det fina vädret samt att slippa vara på skytteholm antar jag. Pratade med Bojan innan han åkte, jag ville att han skulle blogga.....

- Alltså Charlee, jag hatar sådant där, vill inte skriva och kan fan inte heller. Kan du inte ta någon annan?

Jag svarade:

-Men så som du snackar är det ju bara skriva ner samma saker....

Hur som helst kommer inte Bojan blogga.....

Kan inte undanhålla er en rolig kväll vi hade hemma hos mig, jag bjöd in några AIK spelare på middag och framförallt en kväll fylld att spela PRO, för er som inte vet vad det är så kan ni scrolla vidare......

Jag, Tommy, Kevin och en viss Bojan satt och åt pasta, efter det var det någon fotboll på TV innan det äntligen var dags för match, då menar jag MATCH. Vi spelade 2 mot 2 och det var Bojan och Kevin mot mig och Tommy, de vann i början men vi kämpade oss tillbaka och det var som väntat mycket psykningar och gliringar fram och tillbaka.

Kvällen hade nu nästan övergått till natt och vi spelade på, det vi inte tänkte så mycket på var vår ljudnivå som var aningen för högt antar jag och runt midnatt hörs knackningar på ytterdörren. Grannen står utanför och är, ja vad ska vi säga: Tok-lack.

Han berättar att han och hans flickvän inte kan sova för att vi skriker varje gång det blir mål och ber oss för guds skull hålla käften. När jag står och beklagar min (Bojans) dumhet så står min granne(namn okänt) och kikar in och ser dessa lirare, han tycks känna igen dem men tror nog han sett fel. Efter att ha lyssnat på mina ursäkter fortsätter han att detta inte var första gången osv. Varpå Bojan visar sin sylvassa tunga genom att kläcka ur sig:

-Säg som det ,är du vill komma in och spela med oss  istället för att ligga med tjejen där uppe........

Varpå jag skäms som en........djurgårdare och än en gång ber om ursäkt!

Kvällen avslutades ganska snabbt för denna gång!

Har skickat SMS till Kevin nyss om att han får skriva lite här och berätta vad som händer efter träningen, så vi får väl invänta och se vad som sker.

Bloggen har en stadig stigande kurva vad gäller unika besökare vilket är kul. Hoppas ni uppskattar det!

Pelle Jutehammar klagar alltid på att jag stavar illa och glömmer både det ena och andra, han har helt rätt min vän Pelle, men jag hävdar att visst är det viktigt att skriva rätt men budskapet är viktigast, så var nu lite på min sida i detta fall!

DYSLEKTIKER HAR ALLTID KLU.

Nä nu ska jag ta och lyssna på hockey!

En annan grej jag ska försöka med är att ringa Rikard Norling och kolla läget med honom, han skrev ett fint SMS till mig som jag vill behålla för mig själv, men fint var det och en vän är alltid en vän oavsett vad som korsar ens väg!

Lev väl !

Cee2009-01-21 Stellenbosch kl.18.00

Andra riktiga träningsdagen är tillända. Rutiner i form av samlings-, tränings-, mat- och mötestider har satt sig. Spelarnas fysik är märkbart påverkad av belastning och varm väderlek. Alla spelare utom Djordjic och Tjernström kör fullt.


Träning 4

Ett fotbollspass som innehöll en isolerad löpuppvärmning, en teknikdel i pinnbana och en passningsövning där brytpassning och innermittfältarnas offensiva samarbete övades. Efter det delades gruppen i två lag 9v9+1 fri spelare. Två olika spelformer praktiserades, en i "keep ball-format" och den andra spelformen var tvåmålsspel. En kort sammanfattning av spelformerna är att vi är i fas med det som prioriterats i inledningen av försäsongen, försvarsspelet är aggressivt och kravställningen på bollhållande lag blir därför hög om dom skall bibehålla bollen. Vi har en bit kvar i tekniskkvalité i anfallsspelet innan vi är redo att gå vidare in i djupare taktiskutveckling.


Träning 5

Ett rent fyspass som genomfördes av Lindholm och Oyarzo. Inriktningen var skadeförutbyggandestyrka med kroppen som belastning.


Ett av dom övergripande syftena med lägret är att genomföra försäsongsträning i gynnsam väderlek, att det just är försäsong är dock lätt att glömma bort med dessa yttreförutsättningar. Det är lätt att värdera tekniska- och taktiskapresationer i förhållanden till de yttreförutsättningar som gäller här nere och som man normalt åker till för ett matchläger där formtoppning inför seriepremiär skall genomföras.  Ledarna och spelarna är ambitiösa och vill att alla prestationer skall vara dom bästa, dock finns det en risk att glömma bort att vi bara varit igång i 14 dagar och att alla tekniska- och taktiskamoment samt fysikakvalitéer inte är fullt utvecklade efter en så kort träningsperiod.  Vi är samtliga nu medvetna om problematiken och kan därför anpassa analysen och upplägget utifrån det.


Den mest kontroversiella regel som införts under lägret är Bultens lottsystem för vilka sex som ansvarar för material och vatten till träningen, stor oro i ögonen på spelarna vid samlingen inför varje träning när lottdragningen sker. Oavsett vad man tycker om systemet så är fakta att inte en enda boll försvunnit så här långt, vilket gör åsikter överflödiga. Walker och Lundberg har dragits som två av sex vid varje träning och hävdar givetvis korruption och systematiskt lottdragningsfusk.


Idag anslöt Bojent och Swärd till truppen vilket innebär att vi från nu är fulltaliga.


Två AIK:are som ej tillhör truppen har visat sig vid träning vilket ger spelare och ledare en ökad insikt i vilken passion det finns i den klubb vi representerar, att våra supportrar är fysisktnärvarande på plats är unikt, inte oväntat men unikt!


BW


Ett steg närmare finrummet?Jag är en av dom som skall ta mig till Huddinge genom trafiken med en tunnbrödsrulle i näven från Valhallagrillen tutandes vid Norrtull ut på E4 och sedan mot, just det var fan ligger ishallen?
Detta blir min första bortamatch för säsongen men jag känner en skyldighet att åka dit då det trots allt skall vara hemmaplan för våra krigare på isen.

Jag skulle vilja ge er en utmaning inför kommande hemma match. Vi har över 1000 unika besökare och jag skulle vilja ge er en utmaning.

Inför kommande hemma match mot Bofors på Söndag så har jag i skrivande stund ingen att gå med förutom mina kollegor på Media biten men, min utmaning är att ni som läser detta tar med rn (1) vän inför kommande Söndagsmatch på Hovet klockan 16:00, om ni betalar eller om medföljande bjuder dig spelar egentligen ingen roll, vi skall hjälpa Melins Armé mot nya framgångar, mot en säkrad plats i kvalserien men framför allt en ny publikfest på Hovet.

Jag kommer  att försöka få med någon som inte har varit på en enda match på Hovet i år men som sympatiserar med klubben att följa med mig, även om jag så betalar ur egen ficka.

Vem antar min utmaning?

Inför kvällens match så kommer det uppdateringar i periodpausen då det kommer att publiceras ur neutrala ögon förhoppningsvis hur perioderna har sett ut samt en summering efter matchen som skall finns ute MAX 25 minuter efter slutsignalen.

Mvh Tommy Saari

2009-01-20, Stellenbosch. Kl.22.00

Strålande solsken möte truppen vid träningsplanen inne på Stellenbosch University of Sports. Anläggningen är kortfattat beskrivet en modernare och mer omfattande anläggning än Bosön på Lidingö i Stockholm och med väsentligt fler soltimmar  och högre medeltemperatur i januari.


Två träningspass genomfördes idag, syftet var att kombinera fotboll och fysträning. Djordjic och Tjernström är i rehabträning, i övrigt körde alla fullt.


Träning 2

Uppvärmning genomfördes i form av isolerad löpning. Teknikdelen av passet genomfördes parvis där spelarna tog sig i djupled och kombinerade kast och tillslag i olika variationer i en pinnbana. Vidare genomfördes en passningsövning där syfte var att orientera sig för att utveckla speluppfattningen samt kombinera speluppfattningen med teknisknoggrannhet . Fotbolldelen av träningen avslutades med spelform 6 v 6 i trelagsprincip.  Efter det följde det stationsstyrketräning i gymmet. Passet slutade i tid på 2 ½ timme och kallades av Stahre för  ett "ryskt pass".


Träning 3

Uppvärmningen genomfördes i en variation av isolerad löpning och bollövningar i grupper om tre spelare som arbetade med en boll. Vidare jobbade utespelarna med variationer av 1 vs 1 och 2 vs 2, målvakterna jobbade isolerat med Baxter hela passet. Utespelarna avslutade passet med uthållighetsträning med pulsklockor i form av isolerad löpning i grupper om tre. Passet varade i 1h och 20 minuter.


Totalt sett en bra genomförd arbetsdag där försäsongsträningen genomfördes i ett mycket trivsamt klimat.

Imorgon väntar återigen dubbelpass, på återhörande!

BW

2009-01-19, Stellenbosch, kl.21.45

 

Tekniken är på plats, nu kör vi!

Resdagen är över! Flyget lyfte kl.18.20 den 18 januari från Arlanda och vi landade efter två mellan landningar på Kap stadens flygplats Cape Town International kl.14.45 den 19 januari. Efter incheckning och mellanmål åkte truppen till universitetsområdet där fotbolls- och fysträningen kommer att genomföras dagligen.


Träning 1

Innehållet i träningen syftade till att få genomströmning i kropparna. Truppen genomförde lättare löpning och bollövningar samt styrka och rörlighetsövningar med kroppen som belastning, Lindholm ledde stora delar av passet, där Stahre,  Alm och Baxter höll i bollövningarna. DT och BD körde rehabprogram med Oyarzo på samma plan.


Efter träningen intogs middag som övergick i kvällssamling där detaljförutsättningar för lägret förmedlades av Stahre, sen gick truppen till rummen för sömn.  


Jesper Westerberg, högerspelare som spelat i Halmstad sen 2006 var planerad att åka med på lägret. Jesper fick dessvärre av personliga skäl igår med kortvarsel lämna återbud till lägret. Syftet med inbjudningen var att lära känna varandra för att se om det fanns förutsättningar att gå vidare gemensamt. Nu gick det inte som planerat och vi får se om och hur vi tar upp den tråden när vi kommer hem.


Swärd ansluter till gruppen på tisdag efter att ha avslutat sitt åtagande på svenska fotbollförbundet som sen långt tid tillbaka varit inplanerat.


Imorgon är det dubbla fotbollspass på schemat, jag granskar och rapporterar.


Björn hälsar.....

Tjena på er, ville bara meddela er att AIK:s herrar anlänt till Sydafrika, fick ett SMS av både Björn Wesström samt young (sky) Walker och de berättade att de saknade internet och att det skulle lagas på onsdag. Alltså får ni hålla ut med de första rapporterna tills dess!

Men de kommer i efterhand, Björn skriver varje dag!

Tack till alla de 1000 unika besökarna idag, känns sjukt bra!

Go natt på er alla, väl mött imorgon!

// Cee

Jag vill se AIK: are även på bortaplan.

Hej alla läsare, Marie Lichtenstein här. Några vet nog redan vem jag är och för er andra så kan jag väl direkt säga att jag är en riktig hockeynörd. Några kallar mig för ”Hockeymorsan” och det har inget med att göra att jag har barn som spelar hockey utan mer för mitt intresse för hockey och då framförallt för AIK. Jag följer det mesta inom AIK:s hockeysektion, allt från pojk- junior- dam- och A-lag. Varför? Ja det kan man fråga sig, men mitt svar är enkelt. Jag älskar AIK och jag älskar hockey. Jag skriver en hel del på AIK:s hemsida när det gäller inför och intervjuer, så jag är nog rätt insatt i vad som händer och sker med vårt kära AIK och nu är det tänkt att jag ska förmedla lite tankar om laget och allt som rör sig i min hockeynördsvärld.

 

Hockeylaget har gått från klarhet till klarhet den här säsongen, i alla fall på Hovet. En förlust, som man säkerligen kan tillskriva en hel drös med premiärnerver, och sen poängtapp mot bottenlaget Huddinge. Men efter det är det stopp med förluster eller poängtapp hemma på Hovet, ja i alla fall så här långt in på säsongen och då är det bara fyra hemmamatcher kvar. Det är en grymt bra prestation. Bortaspelet har väl inte varit lika framgångsrikt, och vad det beror på, har jag inget facit på, men jag har mina funderingar och jag tror att dessa funderingar faktiskt stämmer.

 

Hemma har laget blivit enormt trygga och det är kanske inte så konstigt. Många i laget är i princip uppväxta i denna 50-tals arena och nu när det finns mer rutin i laget så smittar det nog av sig på de yngre spelarna. Vissa spelare lyfter sig enormt när det är mycket publik på Hovet och det är just det, hemma, men hur är det på bortaplan?

 

När laget har haft ett riktigt bra följe med AIK:are så har dem spelat därefter, riktigt bra, eller rent ut sagt, fantastisk hockey. När dem fått klara sig själva, ja, då har det gått både upp och ner och faktiskt, mest ner. På bortamatcherna mot Västerås, Mora och Leksand så var det riktigt bra drag från AIK supportrarna och det verkade som att det hjälpte spelarna. När laget däremot var nere i det mörka skogarna i småland så var det folktomt och laget presterade därefter, det blev förluster.

 

Nu när serien går in i sitt slutskede så är det viktiga poäng som lagen ska slåss om och det vore väl själva den om vi AIK:are inte var där och hjälpte laget till seger, eller som Beck beskrev saken; ” Vår publik är nog den mest högljudda som finns och alla ska veta vad det betyder för oss i laget” Behöver man säga mer egentligen? Det behövs alltså stöd även på bortaplan nu när vi är så nära en kvalserieplats.


Charlee har ordetHej!

 Mitt namn är Charlee Mian och jag är sedan tolvslaget på det nya året ansvarig för AIK Media, ni som inte vet om vem jag är kan jag väl berätta att jag arbetat med AIK i 4 år nu, det var inte alltför länge sedan som jag ringde Pelle Jutehammar på dåvarande AIK webbradio och meddelade honom att jag ville hjälpa till med det som jag kunde, tiden på webbradion var oerhört nyttig, med ett gäng som Fjäll, Schröder, Larsson och Pelle utvecklade vi oss allesammans till något bättre och större, alla dessa herrar var inte bara vänner utan vi kunde samarbeta som ett lag, och det är just det jag är bra på, att se till att vi har en bra lagkänsla i allt vi gör, frågar ni de som arbetar med AIK media så kommer alla nog svara att det är högt i tak samt att vi alla har kul. 

 

Även fast det har varit ganska tufft på planen så har vi försökt att utveckla oss in mot framtiden. Varför ska AIK då ha ett eget media-team och varför lägger vi ner en massa pengar på en hemsida som bara är strulig (hårda ord där Charlee). Jo jag tror det är mycket viktigt att ha en inre röst som förmedlas, nu när jag sitter på kontoret och slår upp en kvällstidning (något rosa!) så kan man läsa om både det ena och det andra gällande AIK, då kan jag bara vrida min stol och fråga Björn Wesström ifall det stämmer att en ”Böna”  från div 2 spel är på väg till oss eller inte, svaret kan jag senare förmedla vidare till er ganska omgående. Just att förmedla den verkliga bilden har varit min grej, värt att tänka på är att vi alla arbetar för AIK: s bästa under alla omständigheter, men lögn och rykten får andra medier hålla sig till.

 

 När det gäller hemsidan så kan jag inte annat än faktiskt hålla med er alla i kritiken, den suger och punkt. Inget försvarstal eller hyckleri, den är riktigt j-vla illa.

 

MEN vi arbetar på att förbättra och göra den funktionell, jag lovar er att den kommer bli bättre på det planet, hoppas ni har tålamod för det och stöttar oss i det! Vad var det som gick snett då med hemsidan? –Jo en hel del faktiskt, fel beslut, fel leverantör, fel tidspunkt och bara fel, vi har lärt oss av misstagen och har en lista där vi betar av alla de punkter som måste åtgärdas. Peka på vems felet är inte lagarbete, det gynnar inte mitt lag. Vi  hjälps åt, ligger en medspelare ner så sträcker man fram näven och hjälper honom upp igen.

Denna blogg då?

I supporterled har det framkommit att AIK ger för lite tillbaka till fansen, de som lever för detta med AIK, då måste vi också lyssna på vårt hjärta och följa det, vi ska bli bättre på att delge er rätt information, det ska inte vara avstånd mellan ledning och läktare, detta sades tydligt på ett argt supporter möte i nov. Samtidigt vill och kan vi inte vara 100% öppna i allt för det kan skada vår klubb , men vi ska inte ljuga för er heller. Men finns det information så ska ni ha den före alla andra.

 Jo jag ville ha en direkt kontakt inne från hjärtat av Råsunda, här kommer vi kunna delge er massa info. Skribenter kommer visa sin närvaro och delge er tankar och funderingar. Bloggen kommer att täcka de flesta AIK led ocg vi kommer behöva hjälp med det, så vill och kan du?

 

På bloggen kommer det dyka upp erbjudanden bara för Blackbeat läsare, så håll utkik!

Bloggen skall vara i full gång innan hemma matchen mot Halmstads BK den 5:e april.

 

Jag har fått en massa feedback av kollegor och vänner ang. detta, men jag vill ha mer så har ni någon ”ahaa” upplevelse så skriv ett mail till oss: blogg@.aik.se

 

Igår hade vi över 600 besökare och då utan att egentligen berätta något.

 

Kommande vecka i bloggen:

 

  • Björn Wesström bloggar direkt från Sydafrika om träningen och läget, truppen landar ca 14:00 svensk tid och den första rapporten kommer ikväll, dessutom såg några av er att vi gjorde en ”Bajen” och släppte en nyhet som vi senare tog tillbaka, helt korrekt. Vi skulle ha haft med oss en spelare till men vissa omständigheter gjorde att han inte kunde följa med. Jag låter Björn berätta om det!
  • Kevin Walker kommer att skriva om livet som spelare.

 

Hockey feber upplever vi just nu, Tommy kommer vara i huddinge (ladan) och skriva lite om isens krigare.

Tack för er tid och välkomna till vår blogg

Charlee Mian AIK FotbollThe Terrace erbjudande till Blackbeat:


Lukas har ordet..

Hej!
Mitt namn är Lukas Arndt och jag är en av de personer som jobbar på AIK media genom att intervjua, kommentera och från och med idag även att blogga. Jag är 17 år och jag går för tillfället andra året på gymnasiet i Stockholm. Trots min ringa ålder så är 2009 tredje året i rad som jag arbetar regelbundet för AIK. Jag ser fram emot det här året med stor entusiasm. Detta, inte enbart för att hovet återigen har blivit en plats för glädje och underhållning utan också för att AIK:s båda fotbollssektioner går ett intressant och förhoppningsvis framgångsrikt år tillmötes.


Målet med Blackbeat blogg är att leverera information om AIK och framförallt att sprida information som kommer inifrån AIK och direkt till er supportrar där ute. Vi på AIK media har en unik arbetssituation tillsammans med AIK. Närheten med spelarna och ledarna är så mycket större för oss på AIK media jämfört med andra medier. Vår målsättning blir därför att ge er kommentarerna och händelserna som ingen annan hör och ser.


På ett personligt plan ser jag fram emot att få skriva här på bloggen med både passion och ett brinnande engagemang. Ni kommer att få en blandad kompott av information av mig, allt från skvaller från Karlberg och Råsundas korridorer till analyser och ren nyhetsrapportering.


Jag hoppas att ni inbitna AIK:are där ute får en blogg som kan stilla er nyhetshunger genom att Gnagarforums rykten kan tas upp och behandlas av oss här på bloggen. Framtiden är vår och samtidigt som hockeylaget briljerar i allsvenskan så väntar vi med spänning på att följa fotbollens nya resa och var den leder oss.


Vi på AIK media startar vår resa idag och vi ser framemot att ni följer med oss på den.


Välkommna!


Varma AIK-hälsningar


Lukas Arndt


Tommy har ordet.....

Hej, mitt namn är Tommy Saari och jag är en av fyra som kommer arbeta med AIK från insidan och ut till supportrarna och allmänheten. 
Jag är 29 år gammal och ger mig nu in på andra året som aktiv i arbetet med AIK, AIK Media och föreningen i stort, första året var mycket lärosamt och det skall bli minst lika intressant kommande säsong gällande både hockey, fotboll men likaväl innebandyn som närmar sig slutspel.
 
Jag har flyttat upp från Göteborg för ett år sedan och planerna ser nu ut att bli kvar här, arbetet med klubben och föreningen från insidan som kommer nu skall bli mycket intressant och vi kommer att behöva just era synpunkter samt önskemål om vad ni vill ha reda på och vad ni vill veta gällande spelare, rykten, nyförvärv eller om det finns några nyheter som vi skulle kunna publicera tex kommande arena fråga.
 
Tanken är att Blackbeat Blogg kommer att jobba parallelt med AIK Media och finns det små nyhetsklipp med mediavärde som inte alltid behöver ljus och bild så skall vi vara först ut med detta, hör ni något som ni kanske vill ha bekräftat eller dementerat så är ni mer än välkomna att höra av er på blogg@aik.se då vi vill ha synpunkter och åsikter om vad ni vill läsa höra och se, det är för klubbens supportrar, sponsorer men även för allmänheten som vi har skapat denna blogg och det är av yttersta vikt att ni väljer det ni vill ha.
 
Hockeyn som nu närmar sig kvalserien är MYCKET intressant, även om det kommer lag som Mariestad som kanske inte bjuder up till dans så är det stödet grabbarna behöver, det kommer 2700 mot laget som ligger absolut sist i serien i Allsvenskan. Jag själv har missat ytterst få matcher i år och det finns inte mycket som går upp emot stämningen i Hovet när klacksektionen får med sig övriga sittplats. Jag var medbjuden på Djurgårdens storsatsning mot HV 71 med ett fullsatt hovet och en kurva som klacksektion, bra stämning alla gånger men 5700 som får med sig resten av Hovet gör att grabbarna lyfter sig både ett och två steg.
 
Ni som har följt spelarintervjuverna på AIK Media kan även höra grabbarnas egna ord gällande stödet, motståndare kan säga vad dom vill men när dom inte ens hör vad coachen säger vid en time out så påverkar erat stöd våra grabbars prestation i Hovet. Vi har även inverkan på AIK Hockey genom vårat stöd såväl som på läktaren likaså ekonomiskt, klubben har en strävan att nå Elitserien och det är ingen omöjlighet. Stöd laget med din närvaro, be din partner hålla maten på värme, du kommer hem lite senare idag. AIK spelar ju hockey på Hovet ikväll.
Säga vad man vill, mot Leksand och ett fullsatt Hovet så gör Janne Houkko inte någon av sina bästa matcher i Leksands tröjan, han blev inte taggad och det skitsnacket som kommer i media via Aftonbladet och på TV4, dom 8100 skrikande supportrarna gjorde sin röst hörd och höjde våra spelare ytterligare ett steg, vi neutraliserade Leksand på isen såsom vi behöver göra i ytterligare matcher i Allsvenskan för att nå denna efterlängtade kvalserie.
 
2700 är en gångbar publiksiffra mot laget som ligger sist men ha i åtanke.
 
Kan jag ta med EN vän och alla tar det med sig så blir vi 5400 i kommande match, EN vän kan alla få med sig om man ringer två eller tre samtal. Då har din medverkan för att hjälpa grabbarna till finrummet som vi så gärna önskar varit en högst bidragande orsak till en tryggare ekonomi men mest till sportsliga framgångar.
 
Vi är ett lag och skall agera som ett, vi som inte spelar på läktaren stödjer våra spelare på planen på vårat sätt.
 
 
Nu blickar vi framåt mot bortamatchen mot Huddinge och önskar fotbollsgrabbarna med Stahre i spetsen ett väl genomfört träningsläger.
 
 
Tommy Saari
 
 

Dagens T-shirt är väl denna?


Zoran Lukic, du är välkommen till Råsunda.

Zoran tillbaka på Råsunda snart.

Björn Wesström rapporterar från Sydafrika.


2009-01-18, Solna kl.12.15
Idag kl. 15 samlas truppen på Karlberg för att påbörja resan till Sydafrika. Förutsättningarna är att Markus Jonsson åker med A-landslaget, i övrigt åker hela truppen med. Tillkommer gör Viktor Lundberg och Niklas Backman från Väsby United.

Det övergripande syftet med lägret är att implementera träningsfilosofin för 2009, den filosofin omfattar teknik, taktik, fysik. Taktiskt är planen att jobba med arbetssätt i anfallsspel, försvarsspel och vid offensiva och defensiva fastasituationer. Fysiken kommer ligga till största del i ordinarie fotbollsträningen men vissa pass blir utbrutna med specifik träning av utvalda fysiskakvalitéer. I planeringen ligger också aktiviteter av mer socialkaraktär. Laget kommer ej att spela några matcher under lägret.

Jag återkommer med rapporter om tekniken är med oss, må väl!


Krister Nordin- En sann hjälte.


RSS 2.0