2009-02-05, Karlberg, kl 13.45



Vinna matchen eller analysera detaljer? Vad är egentligen syftet med en träningsmatch? Det resonemang vi haft i ledarstaben är att syftet är helt enkelt att träna på att spela och genomföra match enligt plan. Rätt logiskt kan tyckas men inte alltid självklart. Läste förra veckan att Falkenbergstränare uttalat att dom sett oförskämt bra ut, sen förlorade dom mot Halmstad med 4-0. Alla ser oförskämt bra ut utan motstånd. Med motstånd på planen får vi referenser om vart vi befinner oss i vår förberedelseprocess. I träningsmatcherna kommer vi att analysera detaljer, tekniska-, taktiska-, fysiska-, mentala-, individuella- och kollektivadetaljer. Vi kommer att analysera scenarion, hur vi forcerar i underläge, hur vi hanterar en utvisning eller numerärtöverläge, ett felaktigt domslut etc. Men vi skall också träna på att vinna och analysera varför eller varför inte vi lyckades. Alla som deltar vill i grunden vinna, dock är form en färskvara, så att träna på att vinna i såväl träning som träningsmatch är ett sätt att stimulera och bibehålla god form. Jag är av tron att saker blir vad du gör dom till, säger du att det inte spelar någon roll så gör det inte det. Du blir förenklat bra på det du tränar på och bestämmer dig för. Tränar du på att vinna så blir du bra på det, sen är det givetvis så att motståndet behöver vara av rätt kaliber för att det i längden skall vara utvecklande och att formen skall successivt förbättras. Men att utmana dig själv och ständigt försöka övervinna din motståndare är utvecklande.


För ett lag i Svealandsregionen är försäsongsmotstånd ett problem, om man vill. Det är inget lag från södra Sverige som åker till sämre klimat och konstgräs för träningsmatch och utomlands kommer lagen troligt från en lägre rankad liga i Finland. Åker vi själva och spelar i andra delar av landet eller utomlands förlorar vi nödvändiga intäkter och lokal publicitet.


Om man inte vill se problem med träningsmatcher i Svealandsregionen så accepterar vi dom geografiska förutsättningar vi har. Inspireras av vår passionerade publik, tränar i match på dom scenarion vi bestämt innan matchen. Och framför allt tränar på att varje gång vi drar på oss AIK-tröjan så ger vi allt för att vinna den enskilda matchen.  Om det skall bli en god vana att vinna när serien startar så behöver vi börja träna på den vanan redan på lördag!

BW


Kommentarer
Postat av: Pär

Det är ett privilegium att få ta del av dina oerhört vettiga tankar kring allt som rör AIK.



Du känns som helt rätt man för AIK. Lycka till!

2009-02-05 @ 18:29:13
Postat av: Anonym

Bra med lite analys kring träningsmotståndet... tror det är många som undrat kring detta de senaste åren.

2009-02-05 @ 19:02:22
Postat av: Palm

Sannt!

Har alltd tänkt på varför vi nästan alla matcher på försäsongen möter motstånd med sämre kvalite,

Undrar om en match mot Vallentuna (7-0) kan vara givande?

2009-02-06 @ 08:06:52

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0