Konungens återkomst?När 19-manna truppen släpptes var det en person som jag inte räknat med, nämligen Miran Burgic. För mig är detta ett väldigt glädjande besked. Hittills i år så har vi saknat en riktigt striker som tar plats bredvid Ivan Obolo.  Denna platsen tror jag i år är som gjord för Miran.
Inget ont om Thorstensson eller CH Jagne. Men tyvärr så har ingen av dessa två herrar enligt mig visat i år att de är förtjänta av den andra anfallsplatsen bredvid våran självskrivne argentinska stjärna. I och med det spelet som vi spelar i år med mycket inlägg från kanter så tror jag Miran kommer får sitt riktiga svartgula genombrott. Att han är giftig i boxen har vi sett förr inte minst mot Helsingborg i slutet av förra säsongen.
När det gäller Thorstensson så tror jag han känner för stor press på sig att han måste prestera. Han har haft bra lägen mot både Kalmar och nu senast Örgryte där det enlig undertecknad han borde nätat och på så sätt kunnat ”punktera” matcherna. 2-0 är ju en betydligt säkrare ledning en vad 1-0 är.  Att han gjorde 11 mål på 29 matcher förra säsongen gör att jag känner att han kommer lyckas. Men tror i nuläget han vill bevisa för mycket. Han springer och sliter hela tiden när han är inne vilket han ska ha en stor eloge för. Men kylan i avsluten måste komma, vilket jag tror sker när han sätter några bollar.
När det gäller CH Jagne så står han inför en helt annan situation.  Han får ca 15-20 minuter varje match. Detta gör att han ofta får spela med trötta spelare vilket kan påverka de bollarna han får jobba med. Sen är CH för mig en spelare som ska spela när motståndarna pressar. Detta för att man ska kunna utnyttja han speed maximalt. Sen har väll han aldrig varit en erkänd bra målskytt vilket gör att man kanske ska ha lite förståelse för hur hans målproduktion varit.
Men ska man se överlag så gör årets trupp att det kan kombineras på flera olika sätt att spela anfall. Med grovjobbande forwards som ger utrymme för våra kantspelare eller precisa inlägg till anfallare i boxen.
Men vi vinner matcherna. Det är trots allt det som fotbollen går ut på. Och med det segertåg som börjat (bortsätt från Malmö matchen), så hoppas jag den resan blir lång. Det viktiga är ju inte att ta tre poäng snyggt utan att man tar dem.

Linus

The Terrace


Norrköping borta

Det blev en skön seger borta i Svenska Cupen mot Norrköping och vi tänkte (som Tommy nämnde tidigare) visa lite hur vår arbetsmiljö ser ut. Vi var fem stycken som klämde in oss i Tommys Audi för att åka ner till Norrköping. Jag (Lukas), Tommy, Charlee, Mellerborg och sen fick även Oscar Lindgren äran att få följa med från lillebror Fan-tv, en upplevelse han antagligen aldrig glömmer. 

Några korta noteringar som inte fångades på film:
  • En journalist stod för resans citat när han skulle meddela startelvan via telefon till okänd: - Sen spelar #25 Yussuf Saleh. Det stavas som "Laleh" fast med S. Avdelning: Underbar förklaring. 
  • Stefan Mellerborg tog hem den interna tippningen. Stort.
  • Charlees tävling "musik-bingo" i bilen blev en stor hit. Musik- bingo= Gissa låtar från radion. Charlee var domare (annars hade han vunnit) och fick se Conan och Tommy sluta på delad första plats. 
Här kommer då lite klipp från vår resa och filmen inkluderar även Bojans målgest:


Är plastgräs framtiden?

Just den frågan ställde jag till Micke Stahre samt Björn Wesström efter matchen mor IFK Norrköping. Ser man på spelet som spelades under Söndagkvällen så ser man en trygghet med att spela på ett fantastiskt underlag, spelarna vill spela fotboll efter marken men framför allt man VÅGAR spela fotboll efter backen. Man rullar runt mycket i laget och långbollarna som man skådat tidigare var som bortblåsta, uppspel från backlinjen kom ofta efter backen, hemspel till målvakt tvekar ingen med samt att det skapar mer utrymmer för spelare med en härlig teknik som Mutumba och Saleh kan utnyttja på ett helt annat sätt än på Grimsta.

Jag var och kikade på DIF vs BP på Stadion och planen var ta mig fan lika illa som på Grimsta men detta är inget fenomen, det är verkligheten i detta land som vi lever i. Allsvenskan kommer definitivt inte att utvecklas med ett spel på leråkrar, sandade planer till förbannelse och det gynnar verkligen inte världens 37:e (?) bästa liga till det bättre. Hur skall man kunna lira boll på en satans ojämn sandplan? Det gynnar skitlagen som lägger långbollar och köttar där framme, tro fan att Hasse Berggren 36 år gammal kan göra mål för Gefle på bortaplan, Gefle säger ju sig själva att spela defensivt  är deras modell på bortaplan, se bara matchen mot Hammarby.

Jag skulle tro att ett lag med mycket tekniska och bollskickliga spelare som AIK definitivt skulle gynnas av en bra plasgräsplan, varför tror jag detta?

På pluskontot:

Med värmeslingor kan du träna samt spela matcher på en och samma plan året om.
Du blir inte bara stark på hemmaplan, du får hela planens storlek i ryggraden, du kan varenda millimeter och med stödet AIK så skulle det bli en mardröm att komma och möta denna anrika klubb.
Sverige skulle kunna spela höst vår säsonger och anpassa sig till europeisk fotboll, skall en Allsvensk mästare kvala in till Champinos League 1 år senare då formen, spelarna och stimmet man är inne i sitta kvar ett år senare så är det ta mig fan ett mirakel. Man får nu förlita sig på att få ännu större blåbärsnationer i lottningen till CL om man skall komma in i Europeisk toppfotboll.
Plastgräset idag är lika bra som naturgräs
Se Elfsborg som ligger steget före många lag.


På minuskontot:

Man kommer att sakna den RIKTIGA gräskänslan.
Tanken är ju att man skall spela på GRÄS och inte plastgräs.Någonstans känner jag att fotboll är ett spel, en underhållning och det är ta mig fan ingen underhållning att se långbollar i 90 minuter och ett sparka och spring fotboll. Underhållning är ett skickligt spel efter backen, individuella prestationer, väggspel och tekniska nummer.

Hur i helvete skapar man det på Grimsta IP eller Stockholms Stadion som dom ser ut? Hur skall svensk fotboll utvecklas om det inte finns underlag att spela på? Skall man verkligen behöva sanda planen för att den överhuvudtaget skall bli spelbar?

Hur ser ni på denna fråga, kom med tankar och idéer, Walid Atta var positiv, Bojan ville inte uttala sig men vad tycker du hade gynnat AIK i kommande Arenafråga samt underlag?


Mvh Tommy Saari

IFK Norrköping vs AIK

I tiominuters intervaler så kommer det lite matchuppdateringar gällande kvällens cupmatch borta mot IFK Norrköping.

Startelvan ser ut enligt följande:

Örat

Nisse
Pertan
Atta
Bojent


Pierre B
Mutumba
Bojan D
Saleh

Obolo
Engblom

Avb:

Tjerna
Milos P (MV)
Thorsten
CH
Lundberg
-------------------------------


Inga större målchanser till något av lagen, så säger man precis för mycket då Obolo har ett tungt skott på mål som målvakten gör en bra räddning på. Nu hönder det grejer, Norrköping kommer i ett friläge helt ensam med Örat som får ut en näve och gör en bra räddning. Saleh var på väg igenom men blir fälld och enligt mina ögon bör det vara en friläges eller målchansutvising i detta ögonblick.

1-0 till Norrköping i riktigt farliga chanser

--------------------------------

Örat tappar bollen när han skall glida ut och fånga bollen i 23:e minuten annars är det ganska tafatt med chanser. Bojan vill spela mycket fotboll och snabb fotboll men det syns att han saknar matchträning.
 Yttrarna Saleh och Mutumba har börjat ganska bra, vågar utmana för att komma till inspel både efter marken och i luften,

Minut 25.

-------------------------------

Minut 29 slår Pierre B en mycket vek hemåtpassning som Norrköpingspelaren är påväg att hinna ikapp men en vaken Daniel Örlund kommer ut mycket bra och visar prov på ett bra spelsinne. Norrköping spelar mycket klokt oc efter sina reurser medans AIK inte hittar sitt spel ännu. Mycket bollar i sidled eller hemåt från innermittfältaren Bengtsson. Norrköping skapade en riktigt farlig målchans som Örat gör en kanonräddning på.

minut 31

-------------------------------

Minut 44 Bojan gör 1-0 på ett mäktig långskott

--------------------------------

Halvtid.


Tycker Norrköping har skapat dem mest farliga chanserna så kommer Bojans långskott upp i målvaktens vänstra kryss som en kalldusch. Ser inte jättebra ut men Örat har spelat enormt stabilt och skapat lugn i backlinjen. Det är inte ett spel som visar att det är ettan i Allsvenskan som har kommit ut på Norrköpings plastgräs.

Dom tre främsta spelarna i första  är Örat, Nisse samt Mutumba. En som knackar på dörren är Bojan med sitt klassmål men grabben behöver matcher i benen, man ser att det finns kvalité i killen. Han började matchen som en ivrig junior och ville ha boll och spela alla på planen samtidigt men ju längre in i matchen vi kommer så hittar han mer och mer sin rätt.

Bilens tips i matchen:


Tommy Saari  1-4  sista målskytt Bojan D i 82:a

Charlee Mian  1-3 sista målskytt Markus J i 74:e

Lukas Ekwall (Arndt)  0-3 sista målskytt Mutumba i 73:e

Conan O´Brian (Stefan Mellerborg)  1-2 sista målskytt Atta i 62:a

Oskar Fan TV  1-3 sista målskytt Thorsten i 78:e


Vi har även en mediadokumentär som kommer attläggas upp.

(vi får inte lämna liverapporteringar enligt arrangören så detta är en efterhandskonstruktion, eller inte...)


-------------------------------


Minut nummer 50 kvitterar IFK Norrköping genom ett mäktigt långskott som ställer Örat fullständigt. ser ut som han står på fel ben när skottet kommer men det är inget dåligt skott han får iväg heller.  FAN,......


-------------------------------

Minut 57 har Norrköping ett riktigt bra spel som skapar en mycket bra chans inne i boxen men ingen spelare är tillräckligt hungrig på denna chans och Atta kan slå ut bollen till hörna. AIK kontrar efter hörnan men Mutumba slår en dålig pass i djupled som resulterar i att IFK bryter bollen enkelt.

------------------------------

Mutumba kommer runt fint på kanten efter en bra boll av Bojan och slår en boll efter backen till Obolo som har ett mindre bra avslut strax utanför.

----------------------------

Minut 60

IFK har ett bra skott i dålig vinkel som Örat gör en bra räddning på

----------------------------

Minut 61

IFK har en bra möjlighet men Atta täcker ut bollen bra

---------------------------

Minut 

Tjerna in  Bojan ut

CH  in  Enblom ut

---------------------------

Minut 68

Dybendahl i Norrköping gör bort ett par AIK spelare och spelar bollen snett bakåt in i banan där IFK avlossar ett hårt skott efter marken som Örat gör en riktigt bra räddning på.

Daniel 2008 Örlund finns inte längre, här står en mycket säker, stabil och enormt duktig målvakt .

-------------------------

Minut 74

Mutumba slår en underbar genomskärare till CH som lägger bollen efter backen strax uatnför målvaktens högra stolpe. Borde kunnat få den på mål i alla fall.

------------------------

Minut 75

MÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅÅL Obolo

Tjerna slår en underbar djupledsboll till CH som spelar in bollen efter backen som Obolo snappar upp vid bortre stolpen och stöter in 2-1 till AIK.

CH har varit en frisk fläkt då han kom in på plan.

------------------------

Minut 82

Ut Mutumba  In Thorsten

-----------------------

Minut 83

IFK får en hörna som AIK bryter och skapar en kontring på, Obolo slår en underbar djupledsboll och frispelar Thorsten som tar alldeles för god tid på sig och IFK backen bryter en mycket bra målchans

-----------------------

Minut 89

Tjerna tappar en enkel boll och skapar en kontring som Norrköping spelaren har ett tungt skott på men Örat tippar till hörna, efterföljande hörna kommer IFK målvakten upp men Örat som har varit säkerheten själv plockar enkelt ner bollen

-----------------------

Minut 92

Pierre B har ett TUNGT skott i innersidan på stolpen

----------------------

Slut

---------------------


Det var ett IFK Norrköping som verkligen ville bjuda upp till dans i afton dock så orkar dom inte fortsätta andra halvleken som den första slutade. AIK tog över mer och mer i andra halvlek och det var nog rättvist till hela matchen sett med en AIK seger.

Vad jag verkligen gillar med denna kväll är att det är två lag som håller spelet efter backen då planen som håller en mycket hög kvalité. Är inte plastgräs ett alternativ för AIK? Man slipper dessa jävla skitplaner två månader in på säsongen, slipper dom jävla bollarna som studsar åt höger och vänster på en taskig gräsplan, man får ett lag som blir enormt skickliga på sin hemmaplan, man kan ha ALLA träningar på sin hemmaplan, AIK har det bästa, största och mest högljudda stödet på hemmaplan. Är plastgräs ett alternativ för framtida fotboll i Sverige? Kan man då köra höst/vår säsong i Sverige?

Lag i Norrland anammar detta mer och mer och det är ett underlag som blir mer och mer utbrett i Sverige, se på Elfsborg som är riktigt starka hemma.  Detta tåls att tänka på....

Mest framstående i mina ögon var utan tvekan Daniel Örlund som visade hög Allsvensk klass med ett flertal fina räddningar och som höll sina lagkamrater kvar i matchen. Ett stort lugn och med en trygghet som vi inte varit bortskämda med visade han ikväll, fortsätter han på detta sätt kommer Allsvenskan bli MYCKET intressant.

Plus också till CH som kommer in och skapar mycket oreda i IFK försvaret samt Mutumba med sin irrationella spelstil, Nisse har även en låg felprocent men jag hade velat se Bojan i 90 minuter och jag kan förstå frustrationen när han fick lämna planen till förmån för Tjerna.

Nu bär det av hemåt och det kommer att göras en analys av matchen som varit.

På återseende.

Mvh Tommy Saari

En tuff start får ses som del i utbildningenEfter tre omgångar i Superettan står vi på noll poäng.
Väsby United har haft tuffa serieupptakter förut, men det är lika bra att erkänna det alla redan vet, det här var varken den start vi trott, eller hoppats på. Att vinna matcher är också en viktig del av spelarutbildningen och givetvis hade det varit mycket bättre om vi stod på nio poäng.
Nu är läget som det är och utmaningen spelarna står inför blir en del av utbildningen.

I de här lägena är det lätt att börja prata om vad man inte har. Om vilka spelare som har försvunnit, börja rabbla namn på kvalité som nu är någon annanstans.
Vi väljer att istället se på vad vi har.
Vi har Niklas Backman på väg in i spel igen. En av Superettans bästa försvarare förra säsongen har bara spelat en av de inledande tre matcherna.
Vi har Hezha Agai, som också han bara har spelat en av tre matcher på grund av skada och avstängning. Hezha är en spelare som besitter viktiga egenskaper både offensivt och defensivt. Med honom på banan får vi en ytterligare dimension i vårt spel.
Vi har unga offensiva spelare i Magnus Eriksson, Omar Eddahri och AIK-lånen Pontus Engblom och Daniel Gustavsson. Det här är killar som alla är födda på 90-talet och kommer göra ett antal poäng i seriespelet.
Vi har en stomme med rutinerade spelare. Spelare som Daniel Johansson, Peter Motas och David Nordbeck bidrar med en inställning som visar hur påkopplad man måste vara. Den sprider sig till de unga killarna.

Vi pratar mycket om att framhäva vinnarmentalitet och mod.
Just mod kommer behövas nu.
Mod att fortsätta tro på vår spelidé och fortsätta spela fotboll. Gör vi det så kommer vi vinna matcher för kvalité och skicklighet finns det i den här truppen.

Ni som vill se de här killarna spela och samtidigt kolla in AIK's nästa motståndare i Allsvenskan har  chansen att göra det redan på söndag. Då tar vi emot Helsingborgs IF i Svenska Cupen, kl. 17.00 på Vilundavallen.
Vill ni stötta vår verksamhet och samtidigt se våra matcherna till ett förmånligt pris kan ni göra det genom att köpa ett säsongskort till Vilunda. Det kostar endast 450 kronor och ger fri entré till alla hemmamatcher.
Information om hur man köper ett sånt hittar ni på http://www.vasby-fotboll.nu/ eller så mailar ni en förfrågan till info@vasby-fotboll.nu
Väl mött på Vilunda.

På återseende.

Lukas Syberyjski, Väsby United (LS)


1:a1:a. Serieledning. Fyra segrar på fem matcher. Det hade kunnat se betydligt mycket värre ut för AIK just nu. Att alla fyra segrarna är uddamålssegrar är även intressant. Det är på ett sätt ett styrkebesked och på ett sätt en aning irriterande och jobbigt. Vi har definitivt haft chanserna att finputsa siffrorna något, speciellt i dagens match. 


Om vi blickar tillbaka lite till de fem omgångarna som har spelats:

Matchen mot Halmstad såg riktigt stark ut för att vara en premiärmatch, och vinsten borta mot Kalmar var även den en kollektivt bra insats. Efter dessa två segrar har det dock sett något annorlunda ut. I förlustmatchen mot Malmö fick vi se ett blekt AIK som skapade få målchanser och i "derby"-matchen mot BP så var det med en stor portion tur vi lämnade "Sahara" med tre poäng.


Idag var det återigen lite sådär, inte exemplariskt, inte speciellt snyggt och lite turligt (hur kunde Obolos skott bli mål?). Men, vi tar tre poäng. Oerhört starkt!


Det känns som att Stahres ledarstil med yviga gester och ett frenetiskt gapande har skapat en oslagbar lagsammanhållning och ett riktigt starkt kollektiv. Och det är så man skapar ett vinnande lag. Spetsa sedan det laget vi har just nu med Kevin Walker, Kenny Pavey, Gabriel Özkan och Miran Burgic så känns det enormt spännande. Man märker i dessa dagar vilken bred trupp vi besitter.

Den nämnda lagsammanhållningen och glädjen märkte vi tydligt efter segern mot Kalmar och efter 3-2-målet mot BP. Det man minns mest är Jos Hooivelds hoppande framför klacken och den högen av AIK-spelare som bildades framför ståplats efter Jagnes mål. De flesta AIK:are får nog rysningar när man ser sådant, så är det för mig i alla fall. Grymt skönt att se!

Om vi ser till individuella spelarprestationer så har flera spelare gjort bra ifrån sig. Martin Kayongo-Mutumba har egentligen stått för starka insatser i alla matcher genom att han har varit kreativ ifrån sin kant. Han var utan tvekan en av de bättre spelarna i dagens match. Jos Hooiveld har även han imponerat. Det har varit väldigt lätträknade misstag från holländaren såhär i inledningen, sen att tekniken inte alltid är magisk det är bara mänskligt som mittback.

Det största upprycket står Jorge Ortiz för. I ärlighetens namn så var Ortiz rätt usel förra året, men i år blir han nog en av AIK:s viktigaste spelare. Jorge har anammat den allsvenska spelstilen, slipat på noggrannheten i passningsspelet och är betydligt kyligare i uppspelssituationerna. Han går att jämföras med Dulee + mer defensivt arbete.  Det går inte heller att klaga på att Obolo har stänkt dit tre mål på fem matcher. Även roligt att se Walids insats idag. Den killen kommer bli riktigt bra om han bara får lite mer speltid. I allt detta hyllande är det enkelt att glömma bort Daniel Örlund, som har varit riktigt bra såhär långt. Ibland är han instabil med fötterna, men som en helhet så känner jag mig trygg med örat i målet. Vi får hoppas att det fortsätter så!

Nu är det dags att njuta av att AIK leder serien. Var ett tag sedan, 2006 om jag minns rätt. Inte helt fel att antagonisterna ligger och harvar i de nedre regionerna med fyra inskrapade poäng heller. Som sagt. Det hade kunnat se betydligt mycket värre ut.

Tack och lov är jag gnagare.2-3 Jagne, 92:a minuten. Värt att se igen.

Äntligen...del 2.Tf är borta framför deras titlar och det gläder mig. Jag har arbetat med Björn Wesström och Annela Yderberg ett tag nu och jag kan garantera er att de är ytterst kompetenta AIK:are. Björn arbetar jag med väldigt nära då jag ofta frågar honom om infallsvinklar och läget i truppen. Han svarar alltid väldigt ingående och har nästan alltid svar, dessutom oerhört ärliga svar och det kan man ju se som en självklarhet i vissa fall men inte när det gäller elitfotboll. Där försöker man mörka och skylla ifrån sig, inte Björn! Besvikelsen var stor efter 0-1 mot MFF på Råsunda men Björn var nöjd, ja kanske inte nöjd över själva förlusten utan på det stora hela, han sa:
- Släpper vi bara in ett mål på tre matcher hela säsongen så vinner vi guld.

Intressant tanke det där med att finna något positivt i varje handling man gör, det finns ju alltid det… Vilket vänder mig mot gårdagens stora derby på Råsunda:

* 16 200 pers dyker upp när båda dessa lag som mest behöver fansens stöd.

* Dif förlorar med 1-3 och påstår sig sedan ha spelat årets bästa spel.

* Zoran och Aral i ett första ”krismöte” efter matchen, där fastslog de att de skall fortsätta spela 4-3-3, 2009 anses vara ett saneringsår. Säg det till dina fans för de har nog inte förstått det och inte jag heller, varför kan man inte spela ett system som passar den befintliga truppen? Varför skall man prompt spela 4-3-3 som funkade då men inte numera…??

* Stjärnor skall värvas sägs genom det världsberömda riskkapitalbolaget, det kommer kosta Dif massor av miljoner de inte har och till en taktik som inte kommer fungera fram till sommaren. Komac och Sjölund är nog historia väldigt snart och att spela med spelare som har huvudet i en annan liga och som inte längre tar det där extra steget för laget kan visa sig livsfarligt och betydligt mer kostsamt än vad folk tror.

* Hammarby vann helt rättvist med 3-1 som borde varit 4-1, men jag blev inte imponerad av deras spel heller, men de VILLE vinna och det var mer hjärta och vilja matchen igenom, de vågade spela till skillnad från Dif. Sedan tycker jag Tony Gustafsson är en stor tillgång till Bajen, han kan ta ut det lilla extra ur varje spelare till skillnad från firma Jeglertz/Lukic som får sina spelare ångestfyllda efter vissa citat på sista tiden, hur skulle du reagera i ett lag om din tränare säger:

* Nu vet vi vilka som inte håller måttet (efter 0-6 mot Blåvitt)
* Stjärnor skall värvas in (i dagens rosa)
* Detta blir ett saneringsår
* Vi kör 4-3-3 även om det betyder att vi tar ett år i Superettan


Wohoooo vad kul detta lät för  en av de som kämpar på och faktiskt vill vända detta eller???

Nåja ska inte älta i detta, imorgon tar jag mig ner till Karlberg och kollar läget inför ÖIS borta.

Cee

Äntligen.....Ja så säger väl många idag då hemsidan äntligen kommit igång, jag tycker den är snygg och framförallt är den lätt att arbeta med, Blackbeat fick rejält med skäll av er för att en blogg fick agera någon slags stand-in för nordeuropas största klubb som ju bör ha en fungerande hemsida. Synd att Blackbeat får skäll då ni som följt oss sedan början vet vad syftet med denna blogg är. Nu behövde AIK en informationssida så länge aikfotboll.se låg nere så det blev vi. Men nu kan vi kanske återgå till normala dagar snart igen.

SM-GUUUUUULD skrek man i helgen när AIK Innebandy tog titeln, inte bara som Sveriges bästa klubb utan antagligen Världens bästa innebany lag!
Vår egen Michael Jordan avslutade med en egen regisserad film då han innan matchen lovade mål i öppen kasse och så blev det. Tack Jihde för allt!

Sedan var vi på Grimsta igår och man kan inte låta bli att tänka på hur tanken var med planen, sällan sett något så dåligt. Men BP som lag var bättre än jag trodde, ett spelande lag som har en tanke i spelet. Jag är helt säker på att de kommer störa många lag och det faktum att planen är dålig stör deras spel lika mycket som gästernas.

Men vi vann och som vi gjorde det, 3-2 i den 92:a minuten, vilken energi jag fick och då kan ni tänka er spelarna.
Är det någon mer än jag som lagt märke till vilken klasspelare vi har i Ortiz?? Han har tagit enorma kliv i rätt riktning och jobbar så otroligt hårt över hela planen...

Bra fart på kanterna har vi även igår, Mutumba och Lundberg... Den sistnämde kommer in 18 år och smäller in 1-0 för AIK, snacka om debut... Mutumba, du är en stjärna redan!

ÖIS borta nu på torsdag och det kan bli en bra match för AIK och vårt spelsystem, tröga backar och ett förvirrat mittfält är exakt det vi vill ha nu!

Jag tror på en bra match där vi vinner med 2-3 måls marginal!
En ångestmatch utan dess like spelas på vår arena ikväll, ett lillebrorsderby med 2 st pressade lag, det förlorande laget kan räkna med panik de kommande veckorna med snack om panikköp och tränarcirkus.

Kan upplysa er om att stämningen i AIK är mycket bra, glada miner nästan jämt och en tro på framtiden. Vi har ju en del ess i ärmen: Özkan, Pavey, Djordjic och Walker... Wow!

Fick ett mail av Jacob där han bad mig ta ett snack med Jorge Ortiz för det var f*n på tiden, visst är det så.

Ska se vad vi kan göra, kanske ett hembesök mer hos spelarna eller vad säger ni?

Denna vecka skall det arbetas med att flytta Blackbeat till en bättre omgivning, jag behöver därför er hjälp med:
* Design av blogg
* Tankar och ideér om hur vi ska få detta till en bra produkt

Dessutom behöver vi på AIK Media:
* Redigerare
* Bloggare

Välkomna in med tankar till charlee.mian@aik.se

Har blivit mycket jobb de senaste dagarna så ikväll har jag lovat min flickvän en avstängd dator och ingen fotboll.

Men vi ses imorgon igen!

Cee

BP-AIK 2-3: Sammandrag


BP-AIK 2-3

 

Segermål i 92:a minuten!

Saihou Jagne blev stor matchhjälte då han i den 92:a minuten slog in segermålet mot Brommapojkarna på Grimsta IP.

AIK tog ledningen redan i den andra minuten genom debutanten Viktor Lundberg. BP kvitterade genom Olof Guterstam i den åttonde minuten innan hemmalaget tog ledningen efter drygt 20 minuters spel. Iván Obolo svarade för ett vackert mål då han efter en halvtimmes spel sköt in 2-2 från långt håll. I den andra halvleken förde AIK spelet utan att skapa några riktigt heta målchanser och matchen såg ut att sluta oavgjort, men vänsterbacken Kim Odelius drog på sig ett rött kort efter att ha kapat Martin Kayongo-Mutumba i den 91:a minuten. På den efterföljande frisparken avgjorde AIK sedan inhopparen "CH" Jagne fått träff i straffområdet. Mer om matchen kommer senare. Matchfakta finns här.

Avspark: Inför BP-AIK

På söndag är det dags för lunchmöte med serietrean - och nykomlingarna - IF Brommapojkarna på Grimsta IP. BP ligger en poäng före AIK efter att ha inlett serien med två segrar och en oavgjord match.


När domaren Jonas Eriksson efter nästan tre minuters stopptid blåste av matchen mellan AIK och Malmö FF i torsdags innebar det inte bara tre poäng för gästerna utan också Mikael Stahres första förlust som chefstränare för AIK. Förlusten var den första sedan den 22 oktober i fjol då AIK föll med 1-0 mot just Malmö FF...


Matchen mot MFF var ingen spelmässig höjdare från något av lagen och försvarsspelet var dominerande. Den första - och enda - offsideavblåsningen kom i den 87:e minuten och det säger en hel del. Det säger ännu mer när man konstaterar att det inte var någon tveksam offsidesituation i matchen över huvud taget. Det var en typisk oavgjord match och MFF måste känna sig oerhört nöjda med de tre poängen. Daniel Örlund svarade återigen för en strålande räddning på Jimmy Durmaz skott, men returen stoppades oturligt nog av AIK-bekantingen Robert Åhman-Persson som sedan stötte fram bollen till målskytten Agon Mehmeti.


Brommapojkarna tog i senaste omgången en stark seger borta mot Halmstads BK efter att Joakim Runnemo slagit in matchens enda mål i den 65:e minuten. BP ställde upp med följande lag mot HBK: Startelva (4-2-3-1): 20 Kristoffer Nordfeldt - 16 Pär Asp, 6 Richard Henriksson, 3 Markus Karlsson (K), 5 Kim Odelius - 15 Philip Haglund (81), 7 Gabriel Petrovic - 18 Miiko Albornoz (71), 21 Andreas Eriksson (72), 8 Joakim Runnemo - 17 Sinan Ayranci. Avbytare: 9 Imad Chhadeh (71), 11 Olof Guterstam (72), 4 Mauricio Albornoz (81), 23 Dalil Benyahia, 1 Benny Lekström.


Både Gabriel Petrovic och Andreas Eriksson har spelat i AIK tidigare och på Brommapojkarnas bänk sitter en "gammal" välkänd AIK-profil. Nuvarande BP-tränaren Kim Bergstrand debuterade i AIK:s A-lag i maj 1986 och gjorde bejublade mål mot både Djurgården och Hammarby i sina första derbymatcher. Han är även historisk då han är den ende AIK-spelaren som gjort fem mål i en allsvensk match. Kim lyckades med det i den sanslösa hemmamatchen mot IK Brage 1993 som slutade 9-3. Kim - som fyller 41 år på lördagen - hoppas säkert på en försenad födelsedagspresent på Grimsta IP, där han avslutade spelarkarriären 2002 och blev tipselittränare i föreningen 2003. Huvudansvaret för BP övertog han inför i år.


Mikael Stahre har - tillsammans med assisterande tränarna Andreas Alm och Christer Swärd - tagit ut en 18-mannatrupp till mötet med IF Brommapojkarna. Startelvan blir officiell en timme innan avspark. Truppen: 3 Per Karlsson, 4 Nils-Eric Johansson, 5 Jorge Ortiz, 6 Walid Atta, 7 Bojan Djordjic, 8 Daniel Tjernström, 10 Iván Obolo, 13 Milos Petkovic, 16 Pierre Bengtsson, 17 Saihou Jagne, 18 Markus Jonsson, 19 Martin Kayongo-Mutumba, 20 Jos Hooiveld, 21 Mikael Thorstensson, 24 Daniel Gustavsson, 25 Yussuf Saleh, 27 Daniel Örlund och 28 Viktor Lundberg.


Avspark sker redan kl 12:30 på Grimsta IP som förhoppningsvis ser bättre ut än i hemmapremiären mot BK Häcken, då det var omöjligt att se om det var en fotbollsplan eller en sandåker. Matchen sänds i Canal+ Sport 1 samt i Canal+ Sport HD med start kl 12:10 och kommentatorer är Lasse Granqvist och Jens Fjellström.


Text: Stefan Mellerborg


AIK-Kristianstads DFF 2-1 (0-0)Matchen mellan AIK och Kristianstad inleddes avvaktande, men med AIK som det lag som försökte vara kreativa. I den nionde minuten fick Annica Sjölund iväg ett bra skott från långt håll och bollen gick strax över ribban. AIK försökte såga sig igenom motståndarförvaret med kortpassningsspel, men anfallsförsöken tog oftast slut en bit in på offensiv planhalva.


I den 27:e minuten tog sig Annica Sjölund fram på högerkanten och slog ett inlägg som till slut hamnade hos Louise Fors vid straffområdeslinjen. "Lollo" fick iväg ett pressat skott som precis smet utanför det bortre, vänstra krysset. Kristianstad ordnade sin första hörna i den 32.a minuten och den blev startskottet på en mycket bra period för gästerna. Högerhörnan nickades på mål av Mia Carlsson och Maja Åström i AIK-målet fick sträcka ut när hon limmade bollen.


Minuten senare fick Susanne Moberg fri gata mot mål, men passade inte på att avancera mot AIK-målet utan tog ett avslut från långt håll. Två minuter senare var det Holmfridur Magnusdottir som kom fri, men lobben gick över mål. Magnusdottir fick ett nytt bra läge i den 41:a minuten då hon tog sig förbi Sofia Simonsson och sköt ett skott som Maja Åström räddade. Minuten senare slog Kristianstads mittfält en perfekt boll som skar genom AIK-försvaret och gick till en framrusande Magnusdottir på vänsterkanten. Hon tog sig in i straffområdet och sköt ett skott mot det närmaste krysset, men AIK räddades av ribban.


I den andra halvleken bjöd AIK på sitt bästa anfall i den 51:a minuten då mittfältaren Emelie Karlsson-Wedin rann igenom motståndarförsvaret och sköt ett skott som täcktes av en back till en resultatlös högerhörna. "Lollo" Fors glimtade till tre minuter senare och slog ett bra inlägg från högerkanten som en Kristianstadsspelare slog ut till hörna. Vänsterhörnan togs om hand av Emelie Ölander och den blev perfekt då Annica Sjölund kom springande och mötte med pannan framför mål. 1-0 till AIK var ett faktum! Inte direkt rättvist, men sån är fotbollen.


Ledningen stod sig dock bara i tre minuter och Kristianstad utjämnade då Sofie Andersson nickade in bollen i mål efter att hon kommit först på en nickskarv efter en vänsterhörna. Matchens piggaste spelare var gästernas Holmfridur Magnusdottir och hon tog sig återigen igenom AIK:s backlinje i den 64:e minuten, men det hårda skottet gick över ribban. Tre minuter senare kom inhopparen Kimberly Gustafsson i ett bra läge på vänsterkanten, men en försvarare lyckades precis täcka hennes skott till hörna.


Vänsterhörnan togs återigen omhand av Emelie Ölander och den blev perfekt igen. Denna gång kom mittbacken Linda Sembrant högst på bollen och nickade in den i det vänstra hörnet. Målet kom som en kalldusch för gästerna och AIK:s spel blev samtidigt mycket mer stabilt. Kristianstad skulle dock få en bra möjlighet till då AIK-försvaret inte fick bort bollen. Från den vänstra delen av straffområdet fick Magnusdottir på ett tungt skott som Maja Åström halvräddade och bollen studsade plötsligt upp bakom henne, strax framför mållinjen. Maja var dock där snabbt och greppade bollen. Slutminuterna blev ganska händelsefattiga och AIK kunde hålla undan för sin andra raka seger.


Matchfakta
Lördag 18 april, kl 16:00
AIK-Kristianstads DFF 2-1 (0-0)
53:49 1-0 Annica Sjölund (Emelie Ölander)
56:52 1-1 Sofie Andersson
67:43 2-1 Linda Sembrant (Emelie Ölander)

Publik
422 på Skytteholms IP, Solna


Laguppställning
Startelva (4-5-1): 1 Maja Åström - 3 Emelie Ölander, 7 Frida Höglund, 2 Linda Sembrant, 13 Sofia Simonsson - 10 Louise Fors (89), 8 Anne Mäkinen, 6 Emelie Karlsson-Wedin, 17 Hanna Folkesson, 16 Emma Lindqvist (66) - 9 Annica Sjölund. Avbytare: 21 Kimberly Gustafsson (66), 11 Emma Lundh (89), 12 Elin Karlsson, 22 Johanna Baecklund.


Text: Stefan Mellerborg


Efter AIK-Kristianstad 

Truppen mot BPAIK:s chefstränare Mikael Stahre har - tillsammans med assisterande tränarna Andreas Alm och Christer Swärd - tagit ut en 18-mannatrupp till mötet med IF Brommapojkarna. Startelvan blir officiell en timme innan avspark.


Truppen: 3 Per Karlsson, 4 Nils-Eric Johansson, 5 Jorge Ortiz, 6 Walid Atta, 7 Bojan Djordjic, 8 Daniel Tjernström, 10 Iván Obolo, 13 Milos Petkovic, 16 Pierre Bengtsson, 17 Saihou Jagne, 18 Markus Jonsson, 19 Martin Kayongo-Mutumba, 20 Jos Hooiveld, 21 Mikael Thorstensson, 24 Daniel Gustavsson, 25 Yussuf Saleh, 27 Daniel Örlund och 28 Viktor Lundberg.


Ingen Özkan mot BP- "Gabbe" har en liten överbelastning i ena ljumsken. Det är inget allvarligt och ingenting har gått sönder, men han behöver vila uppemot en vecka. Han är snart på banan igen, säger AIK:s naprapat Tomas Fransson.

Mikael Stahre inför BP-AIKFörlust mot Malmö FF - hur laddar man om?

- För att kunna ladda om så måste man få ut föregående match. Vi har analyserat, kört en lättare träning och återhämtning. Nu är det bara att blicka framåt mot nästa match.

Har ni tränat något speciellt efter MFF-matchen?
- Under denna period när det är så tätt matchande så blir träningen snarare att hålla igång musklerna och det fysiska, än att träna speciell taktik - det har vi förberett väl sen innan. De som inte spelat full tid, eller inte alls, under matcherna tränar förstås lite hårdare.

Det har varit mycket snack om "den första" förlusten - påverkar det dig?
- Nej. Elitidrott går ut på att vinna och vi vill vinna varje match, men en förlust är trots allt förväntad nån gång.

Hur ser ni på BP? Några speciella svårigheter?
 - De är ett bra, spännande lag med en balanserad mix av unga och gamla spelare. De är ju ett Stockholmslag och det finns många bra spelare runt om Stockholm. BP har jobbat hårt och har med sig erfarenhet från förra gången de var i Allsvenskan, så det blir en bra match.

Grimsta har ju inte sett strålande ut. Hur parerar ni det?
 - Nej, det är väl så att planen inte är toppen, som många andra planer på vårkanten, men förhoppningsvis är den jämn även om den inte är grön... Att det nog blir mer krig än spel får vi vara beredda på.

Livstedts krönika

Bakis? Man brukar ju bli det om man festat lite för mycket. Drinkar och tilltugg, i bildlig mening, bestod av rekordräknande och succérubriker, "bästa öppningen på tolv år" och artiklar som andades "Martin Mutumbas revansch". Efter två gånger 1-0. Med 28 etapper kvar. Och när AIK-kollektivet triggar upp detta till vanliga oproportionerliga mått, finns det nått sunt i att smällen kommer tidigt och känns som något man kan resa sig ifrån.


En förenklad sammanfattning av matchen mot Malmö är väl att dessa förtjänade att vinna med 0-0! De var det bättre laget med en metod som liknade hur AIK själva stod upp mot regerande mästarna - man sprang ner mittfältet. Kungarna fanns i defensiven på bägge sidor Råsundas torvmosse. Egentligen uppstod inte en rejäl chans på hela matchen - MFF gjorde sitt mål på en av två-tre halvchanser...av en typ som Gnaget förvisso hade betydligt fler av. Tröst i bedrövelsen, ljuspunkt att hålla fast vid, eller enbart bortförklaring...välj själva!


Vill man ha något mer att skylla på, så är det ju klart att ha laddat med Örgryte hemma ger mer reservkraft än att kriga mot svenska mästarna borta - när bara tre dagar finns däremellan. "Ack, du min moder". Fast så där kan man ju inte hålla på. Det är som att i dagen-eftertankens spykranka blekhet skylla på otur över att man fick i sig de där tre sista groggarna efter vickningen...


Men naturligtvis kunde slumpen ha valt en annorlunda väg. Daniel Örlunds utmärkta reflex var värd ett bättre öde, och kunde ha studsat ut i en annan vinkel. Iván Obolos skarvning hade med en tå till på bollen kanske rullat stolpe in. Liksom motsvarande moment i Kalmar kunde ha gett helt spegelvänt resultat, och förhandstipsen om hemmasegrar orsakat blygsammare utdelning på Oddset, än nu två bortasegrar gjorde.


Det är som sagt en lång resa med många anhalter, och när man får en missräkning som denna gäller det att se trender mer än nulägen. Obolo var ytterst mänsklig, rent av medioker, och vi väntar på argentinarens normala form. Den kommer. När Gabriel Özkan startar så gör han mål. När Kenny Pavey är i slag, har vi en helt annan fart på högerkanten. Dessa konkurrerar ironiskt nog ofta om samma position - nu har de åter tillfälligt hamnat i kassavalvet. (I skrivande stund läser jag om "Gabbes" kontraktsförlängning - oerhört glädjande!!)


Och Mikael Stahre måste också få växa i kostymen, och pröva sina vingar i olika sorters flygning och flykt, för större situationer i framtiden. Detta var inte bara den förlorade oskuldens första förlust  - vid 0-1 hamnade AIK i underläge för första gången sedan (nåja) Hedenhös. Jag kan inte dra mig till minnes att detta skett ens under någon av träningsmatcherna i vinter, möjligen med något enstaka undantag.


Lite extra att upprymmas av: jag och Broder M konstaterade att vi fick bästa pausunderhållningen på bra länge. Då syftar jag ändå inte på presentationen av finalklara innebandykillar, vilka naturligtvis också är mer än värda sitt rampljus, utan på att sången från Norra vägrade tystna i aprilkylan. Detta medan spelarna taggade om i omklädningsrummet!

Så sug ut dropparna av det som ändå var positivt - låt själens behov av förlorade salter, mineraler och vätskebalans se att det finns ett gediget grundspel, som väntar på sin spetskompetens. Ta en Treo, en rejäl skvätt (Svart!) kaffe, och ett stop härligt (Gul!) apelsinjuice!


Glöm din tagg i hjärtat, och glöm ditt kneg min vän. För snart så är det Grimsta - då försöker vi igen! En ny sejour av hybris randas.


Före det: stort Lycka Till i finalen, ni innebandyns  hjältar!


Text: Stefan Livstedt


AIK-MFF 0-1


Se Väsby på SkytteholmImorgon möts FC Väsby United-Åtvidaberg på Skytteholms IP, avspark kl 19:00. Entré: 100 kr

Vill du se framtidens stjärnor i AIK?
- kom och se dem redan nu i Väsby....

Varmt välkomna!

AIK och Gabriel Özkan överens om förlängningAIK har förlängt avtalet med Gabriel Özkan till 2011-12-31. Gabriel skrev idag under en förlängningen av avtalet med AIK.

- Att Gabriel Özkan ser AIK som rätt miljö att fortsätta sin utveckling i är bästa tänkbara betyg till verksamheten och supportrarna. Gabriel Özkan är en klasspelare, men han har fortfarande en stor potential som vi skall jobba stenhårt för att både AIK och landslaget skall få nytta av, säger AIK:s tf sportchef Björn Wesström.


22-årige Gabriel Özkan kom till AIK från IF Brommapojkarna under sommaren 2006 och gjorde mål direkt i sin debutmatch, borta mot Malmö FF. Hittills har det blivit 34 tävlingsmatcher och sex mål för honom i AIK-tröjan.


- Det känns jätteroligt att få förlänga med AIK. Jag älskar att spela här och jag trivs väldigt bra i klubben. Att vi kunde hitta en lösning som blev bra för såväl AIK som mig själv gör mig mycket glad, säger Gabriel Özkan.


AIK-MFF 0-1


AIK-Kristianstads DFF


Malmö på besök...P.S Lägg märke till den danska textningen..........

Krönika: Nya krig och gamla minnen

Jag står där mitt på en becksvart skogsväg med ett vinglas i handen. Klockan är närmare tio på kvällen, i en vår som kokar av naturliv även efter mörkrets inbrott. Situationen är tyvärr ganska logisk - alltför väl känner jag mina inre pappenheimare.


I tidigare text ojade jag mig en del över lantlivets vedermödor, och de primitiva villkor man kan utsätta sig för. Detta ska ställas mot ett faktum som inneburit ett rejält trendbrott på bara de senaste åren: även ute i Roslagen, med endast en handfull tv-kanaler i sändningsutbudet, kan jag numera ladda hem varje AIK-match i realtid.


Att följa kampen i Kalmar via nätet var i princip problemfritt, bortsett från att bilden hackade några gånger. Detta är ändå rätt svindlande. Mina egna första minnen från huset berör svårigheter i att få in en snöig bild av "ettan" på en svartvit, ouppvärmd mottagare. När våra småttingar av idag når ålderns höst, kan de berätta för sina efterlevande: "I min ungdom var man ofta tvungen att ladda om sin mediespelare flera gånger under en match...ock ock!"


Så i det rum, där jag fredagskvällar sent 60-tal fick krypa ner mellan kyliga lakan och se glöden från ett värmeelement mitt på golvet som enda ljuskälla, kunde jag nu avnjuta en pasta framför plattskärmen, och beskåda Gnaget fotboll bygga upp sin bästa seriestart på tolv år. Hyfsat övrigt, men den gången låg jag vid Sheraton Hotels pool i Kampala (som syns i en scen i "Last King of Scotland") och tog emot beskedet om bortasegern mot Trelleborg via en två dagar gammal DN. C&C jobbade i Uganda vid den tiden.


Men, det är något med tv-formatet som gör att jag inte klarar anspänningen av att mot slutet se AIK försvara en uddamålsledning. När som nu målet också tillkommer så pass snabbt i matchen, blir minuterarna till en hävstångseffekt på nerverna. Och man har ingen att skrika med eller på, i detta fyrkantiga koncentrat av rörliga pixlar. Jag bryter upp i 85:e minuten, och promenerar ut på den mörka vägen. Står och andas tyst och låter sekundvisaren på armbandsuret sega några varv, och ser samtidigt husets härd lysa tryggt mellan askarna, ovetandes om det o så viktiga budskap det innehåller, när jag snart skall stega tillbaka. "1-1 är ju som sagt långt mer än ok", förbereder jag mentalt i tanken.


Men Gnaget höll streck, och detta inte minst för att de besatt något jag själv saknade - mod! Och frågan är om inte denna årgångs öppning bär en högre dignitet än 1997, med tanke på skalparna som nedlagts. Färre mål, knappare vinster - visst - men att knipa regerande svenska mästarna på bortaplan är mer meriterande än en triumf på "Tjångavallen" någonsin varit. Att laget nu också tagit full pott på två motståndare som man haft erkänt svårt för gör inte saken sämre.


Så nog känns det gott att låta karamellerna som låg i påskägget detta år smälta sakta i munnen! Men ska man tillbaka till realiteten, så läses detta antagligen när nästa tänkbara fallgrop ligger närmre i tiden än triumfen på Kalmarskans. För med konsekvens i resonemanget: visst är det rätt otäckt hur lätt AIK avfärdat Malmö FF på hemmaplan på senare år?


Men nu är nu, även om glädjande närminnen bleknar när nästa omgång sagt sitt. Psyket är inte stabilare än den senaste matchen medger! Låt oss därför hålla fast vid vissa intryck från Annandagen ett tag till. Modet har jag redan nämnt, men därtill visade Stahres flock upp två övriga egenskaper, som förvisso hör ihop med varandra i en spiralkedja av orsak och verkan: vilja och självförtroende.


AIK slog Kalmar FF därför att man gick ut med den självklara inställningen att detta var fullt möjligt, om än en krävande uppgift. Men det ska inte sammanblandas med de poängdrömmar som vissa smålag har när de anträder Råsundas gräs (åker), och ibland lyckas med. För AIK, i svarta hemmatröjor, betedde sig som just ett hemmalag. En känsla som en bojkottbefriad klack hjälpte till att rama in. Man slet ner smålänningarna, och till skillnad mot i premiärmatchen, så ändrades inte inställningen av ett ledningsmål.


Och ändå: det kanske mest spännande, eller oroande om man ser ett halvtomt glas, med denna succéartade öppning är att själva spelet har mycket kvar av utvecklingspotential, trots att Martin Kayongo-Mutumbas spelstil nu fick ett kvitto på att det håller i olika sorters kamper. Mycket kommer att bli än bättre. Två mål på två matcher till exempel, detta liknar -98 likaväl som -06. Vilket ju i och för sig inte gör något, om man följer parallellen fullt ut...


Det finns ett svartgult sparkapital i Bojan Djordjic, Gabriel Özkan, Miran Burgic, Tomi Maanoja, Kevin Walker, och efter en halvtimme av matchen får så Kenny Pavey sälla sig till skaran. Sex mannar som utan överdrift med rätta aspirerar på en plats i startelvan.


Försvaret känns ramstarkt, och det enda att beklaga kring detta är att löftet Walid Atta hålls utanför backlinjen. Lite slentrianmässigt klankas det på Daniel Örlund trots två raka nollor. Eftersom det alltid måste finnas en pysventil för pessimistiska gnagare, kan detta delvis ses som ett kvitto på att samtliga utespelares prestationer hittills faller in under allmän acceptans.


Högerkanten bedrev ett tvåfrontskrig, och krävde alltså Pavey som bondeoffer. Men med Markus Jonsson fick vi vår egen Kapten Blod, som efter några minuter i medicinsk depå kom tillbaka mer som en Döbeln vid Jutas, i trendriktigt svart bandage. Mikael Thorstensson (ett fältnamn som förpliktigar) liknade en Emil i Lönneberga som käkat taggtråd. Och Jorge Ortiz, som under försäsongen mest utmärkte sig med ny mikrofonfrilla, såg nu ut som något en militärjunta skulle anlita - åtminstone kändes det som om kalmariterna fick någon liknande association.


Att fotboll kan vara som ett krig med blod, svett och glädjetårar manifesterades av marskalk Mikael Stahres armé. Det skulle inte bli någon barnlek, och detta tydliggjorde rättsskiparen. Vilket kan ses som en horribel släpphänthet när det gällde hemmakaptenens kapningsförsök mot slutet av första. Men AIK slapp också undan. Skall man dock vara raljant kan domaren ses som en pokerspelare med afasi..."visst ja, kortleken!" tycktes han tänka med en fjärdedel av slaget kvar. Oavsett det är disciplin något som mannarna får drillas kring hemma på exercisgården. För många onödiga varningar har det blivit.


En seger är alltid en seger, och historien låter utvisa dess betydelse. Men kriget vinns när det avgörande slaget har stått, och dit är det ännu långt! Nu närmast väntar ett nytt anfall mot Stockholm av danskättlingar. Trumpetare: blås för beredskap - Till vapen!


...eller så är fotboll bara en lek? I mitt inre råder nu fredligt lugn, när jag återträtt till civilisationen i Solna. Ty den som sig i leken ger, kan av leken glädjas!


Forza!
Stefan Livstedt


Kalmar FF-AIK 0-1


Inför AIK-MFF: Björn Wesström


Truppen mot MFF


AIK:s chefstränare Mikael Stahre har - tillsammans med assisterande tränarna Andreas Alm och Christer Swärd - tagit ut en 18-mannatrupp till mötet med Malmö FF. Startelvan blir officiell en timme innan avspark. Truppen: 2 Patrik Bojent, 3 Per Karlsson, 4 Nils-Eric Johansson, 5 Jorge Ortiz, 6 Walid Atta, 7 Bojan Djordjic,  8 Daniel Tjernström, 10 Iván Obolo, 13 Milos Petkovic, 16 Pierre Bengtsson, 17 Saihou Jagne, 18 Markus Jonsson, 19 Martin Kayongo-Mutumba, 20 Jos Hooiveld, 21 Mikael Thorstensson, 25 Yussuf Saleh, 27 Daniel Örlund och 29 Gabriel Özkan.


UTESERVERING på Råsunda!

Bästa AIK:are!

Till matchen AIK-Malmö FF har vi premiär på AIK-Pubens nya uteservering bakom västra läktaren. Vi serverar hamburgare och korv från grillen. Givetvis har vi starköl i kranarna. Vi öppnar kl 17. Kom och ladda upp inför matchen med oss! Du vet väl att AIK-Puben serverar matchbuffé varje hemmamatch, boka redan nu till nästa match. Kontakta Anders på AIK restaurang för bokning: 070-431 12 70 eller anders.carlsson@aik.se.

Välkomna!

Avspark: Tidigt toppmöte på torsdag!


När AIK och Malmö FF möts inför välfyllda Råsunda-läktare på torsdag kl 19 så är det inte bara ett prestigemöte mellan två av Sveriges mest klassiska lag utan också ett tidigt toppmöte mellan två lag som inlett serien utan poängtapp.


Efter en stabil premiärseger över Halmstads BK imponerade AIK stort i bortamatchen mot Kalmar FF. AIK kom till Fredriksskans - för mötet med de regerande svenska mästarna - med endast en inspelad poäng på de senaste fyra matcherna mot KFF. Kalmars styrka de senaste åren har varit att de jobbat stenhårt och till slut malt ner motståndet, men i måndags fick de mer eller mindre smaka på sin (före detta?) egna medicin. AIK:s forechecking måste ha varit en av de bättre som visats upp på Fredriksskans under senare år och det är ingen tvekan om att segern var rättvis.


Målchanserna duggade inte tätt, men på de två skotten på mål som hemmalaget skapade i den första halvleken så visade Daniel Örlund prov på hög klass. Närräddningen på Abiola Daudas skott i den 29:e minuten var imponerande. AIK:s nyförvärv från Väsby United - Martin Kayongo-Mutumba och Mikael Thorstensson - fortsatte att imponera och "Thorsten" var inte långt borta från att stänga matchen i den 69:e minuten, men Petter Wastå räddade friläget.


Malmö FF har varit en placeringsmässig besvikelse de senaste åren och det finns nog ingen himmelsblå supporter som varit nöjd med placeringarna sedan det 15:e - och senaste - SM-guldet 2004. 5-7-9-6 är den tunga placeringsraden mellan 2005 och 2008. I år känns dock Malmö FF bättre än vad de gjort under de senaste åren och de kommer med största sannolikhet att vara med i guldstriden ända in i slutomgångarna. I premiären på Rambergsvallen i Göteborg hade MFF ändå en hel del tur när de tre poängen bärgades efter ett segermål på nick av Miljan Mutavdzic i den 85:e minuten. Mutavdzic som tyvärr för skåningarna skadades på träningen i torsdags med en befarad korsbandsskada.


I måndags inleddes ett nytt kapitel i Malmö FF:s historia då klubben spelade sin första hemmamatch på nybyggda Swedbank Stadion. 23 347 personer lyfte fram hemmalaget till en relativt säker 3-0-seger över Örgryte IS. Premiärmålet dröjde tills den 61:a minuten då Labinot Harbuzi frälste hemmapubliken. I slutminuterna ökade Agon Mehmeti på till både 2-0 och 3-0 innan domare Martin Hansson blåste av matchen.


Malmös laguppställning mot ÖIS: Startelva (4-4-2): 1 Jonas Sandqvist - 2 Ulrich Vinzents, 4 Jimmy Dixon, 5 Gabriel De Paulo Limeira, 20 Ricardo Ferreira da Silva - 14 Guillermo Molins, 8 Daniel Andersson (K, 68), 3 Robert Åhman-Persson, 11 Jeffrey Aubynn - 18 Edward Ofere (80), 23 Labinot Harbuzi (74). Avbytare: 15 David Durmaz (68), 10 Rick Kruys (74), 24 Agon Mehmeti (80), 21 Jimmy Durmaz, 25 Dusan Melichárek.


Förra året vann AIK på Råsunda med 2-0 efter två sena mål av Khari Stephenson och Daniel Mendes och på Malmö Stadion fick MFF revansch och segrade med 1-0. AIK har tre raka segrar mot MFF på Råsunda, den senaste förlusten kom under den ödesdigra hösten 2004 då Gnaget till slut degraderades. På Malmö Stadion kan AIK inte visa upp samma statistik utan vi får gå tillbaka ända till augusti 1996 för den senaste allsvenska segern.


Biljetter till AIK-Malmö FF köps enklast via Ticnet. Välj gärna TicketFast, d v s att du då får biljetten hemskickad som en pdf-fil i din mejlbox, skriv ut och ta med den innan du åker till Råsunda. Du slipper då köa för att hämta ut biljetten, enkelt och smidigt.


Det är fortfarande en mycket bra affär att köpa årskortet till AIK:s samtliga allsvenska hemmamatcher under 2009. Årskort till Norra Nedre/Mellan och till Familjeläktaren säljs över disk i AIK Shop och i Derbybutiken. Ring oss på kontoret, 08-735 96 50, för årskort till långsidorna och till Norra Övre. Gör som 9 319 personer hittills gjort - köp årskort!


Text: Stefan Mellerborg


Intervjuer med damlaget
Lindrig skada på Kenny PaveyAIK:s mittfältare Kenny Pavey blev utbytt mot Kalmar FF på grund av skada. AIK:s läkare, Karol Zyto, meddelar att det rör sig om en lätt skada på yttre änden av nyckelbenet. Kenny börjar träna så snart som smärtan avtar - förmodligen inom en vecka.

AIK Fotboll 

AIKfotboll.se


AIK Fotbolls hemsida fungerar som bekant inte. Vi arbetar hårt för att få upp den nya sidan och hoppas lansera inom kort.
Så länge läggs texter och medieklipp upp på BlackBeat – AIK Fotbolls blogg.
 
AIK Fotboll

Efter Kalmar- AIK

Här kommer lite publikjubel och några intervjuer efter måndagens underbara seger: 

Nästa hemmamatch: AIK-MFF 16/4På torsdag 16/4 spelar AIK sin nästa hemmamatch i Allsvenskan då Malmö FF besöker Råsunda Fotbollstadion. Båda lagen har inlett serien med två segrar och inget insläppt mål. Biljetter till matchen köps enklast via Ticnet. Välj gärna TicketFast, d v s att du då får biljetten hemskickad som en pdf-fil i din mejlbox, skriv ut och ta med den innan du åker till Råsunda. Du slipper då köa för att hämta ut biljetten, enkelt och smidigt.


Det är fortfarande en mycket bra affär att köpa årskortet till AIK:s samtliga allsvenska hemmamatcher under 2009. Årskort till Norra Nedre/Mellan och till Familjeläktaren säljs över disk i AIK Shop och i Derbybutiken. Ring oss på kontoret, 08-735 96 50, för årskort till långsidorna och till Norra Övre. Gör som 9 190 personer hittills gjort - köp årskort!


Glöm inte att boka bord till matchbuffén i Restaurang Råsunda senast på tisdag. Bokning av bord görs hos Anders Carlsson på 08-735 96 70, 070-431 12 70 alternativt rasunda@aik.se.


Text: Stefan Mellerborg


Kalmar FF-AIK 0-1 (0-1)AIK besegrade de regerande svenska mästarna Kalmar FF med 1-0 på Fredriksskans. Målet kom i den 12:e minuten då Kenny Pavey spelade fram Iván Obolo som överlistade målvakten. Segern var AIK:s andra raka i Allsvenskan och första sedan 2006 mot Kalmar FF.


AIK inledde matchen aggressivt och Kalmar hade oerhört svårt att anpassa sig till AIK:s höga, intensiva press. AIK:s ledningsmål kom efter att hemmalagets lagkapten Henrik Rydström klackat bollen i eget straffområde och därmed gett tillbaka bollen till Kenny Pavey som slog en genomskärare som Iván Obolo stötte in förbi Petter Wastå i hemmamålet.


Mikael Thorstensson startade sin första allsvenska match och var pigg matchen igenom. I den 15:e minuten var han nära att komma igenom backlinjen efter slarv av densamme, men en försvarare kunde glidtackla bort bollen i straffområdet. Fyra minuter senare fick Daniel Örlund visa prov på snabba reaktioner då landslagsmannen Rasmus Elm fick på en kanonträff från straffområdeslinjen som Örlund boxade bort. Martin Kayongo-Mutumba vållade problem för Kalmars högerförsvar under större delen av matchen och i den 21:a minuten ryckte han förbi sin motståndare och skickade in ett mellanting mellan skott och inlägg som Wastå lyckades parera.


Tre minuter senare var Kenny Pavey på väg igenom på högerkanten, men Wastå hann precis före engelsmannen som skadade axeln i fallet. Pavey försökte spela vidare, men tvingades utgå och ersattes av Pierre Bengtsson. I den 29:e minuten svarade Daniel Örlund för en suverän närräddning på ett skott från Abiola Dauda. Fem minuter senare var det dags för ytterligare en tuff kollision då Markus Jonsson och Rasmus Elm skallade ihop. Elm fick lämna planen på bår medan Jonsson var blodig i hela ansiktet och lämnade planen i sex-sju minuter för att sy ett sprucket ögonbryn.


Matchen var nu ganska tuff och Henrik Rydström borde absolut ha fått syna det gula kortet då han kom med sträckt ben och fotsulan mot Jorge Ortiz, men domare Martin Ingvarsson tyckte att det räckte med att prata med Rydström. AIK:s ledning i paus var rättvis.


Den andra halvleken inleddes lite oroligt under de första minuterna då Kalmar FF ordnade tre hörnor och lika många avslut. AIK jobbade dock sig tillbaka in i matchen och efter tio minuters spel så var aggressiviteten tillbaka igen. Nanne Bergstrand försökte ändra spelsätt i den andra halvleken, men lyckades inte alls ändra på spelbilden. I den 69:e minuten frispelades Mikael Thorstensson, men han var hårt uppvaktad av Marcus Lindberg ända in i straffområdet. "Thorsten" fick på ett hårt avslut som dock räddades av Wastå. Det var ett jätteläge för AIK att koppla ett hårt grepp om matchen.


Med en kvart kvar av ordinarie tid fick Jos Hooiveld en varning efter att ha tryckt ner Daniel Mendes utanför straffområdet och strax efter fick Mikael Thorstensson syna det gula kortet efter att ha protesterat i muren. Frisparken av Lasse Johansson blev oerhört farlig och bollen gick strax över det högra krysset och la sig på nättaket.


Slutminuterna blev nervösa då hemmalaget flyttade fram folk. Emin Nouri tog sig in i AIK:s straffområde i den 85:e minuten, men Jorge Ortiz bröt passningen och rensade bort bollen. Efter två stopptidsminuter blåste domaren av matchen och AIK:s bästa inledning i Allsvenskan sedan 1997 är ett faktum.


Text: Stefan Mellerborg


Matchfakta
Måndag 13 april 2009, kl 20:00
Kalmar FF-AIK 0-1 (0-1)
11:35 0-1 Iván Obolo (Kenny Pavey)
Publik: 6 042 på Fredriksskans, Kalmar
Varningar: Marcus Lindberg (KFF), Jos Hooiveld (AIK), Mikael Thorstensson (AIK), Pierre Bengtsson (AIK).


Laguppställning
Startelva (4-4-2): 27 Daniel Örlund - 18 Markus Jonsson, 3 Per Karlsson, 20 Jos Hooiveld, 4 Nils-Eric Johansson - 14 Kenny Pavey (29), 5 Jorge Ortiz, 8 Daniel Tjernström, 19 Martin Kayongo-Mutumba (88) - 21 Mikael Thorstensson, 10 Iván Obolo. Avbytare: 16 Pierre Bengtsson (29), 17 Saihou Jagne (88), 6 Walid Atta, 25 Yussuf Saleh, 13 Milos Petkovic.


Piteå IF-AIK 0-1 (0-1)


AIK tog årets första seger i Damallsvenskan efter 1-0 inför 2 012 personer på LF Arena i Piteå. Annica Sjölund nickade in segermålet i den 29:e minuten. Segern tog upp AIK till sjätte plats i tabellen.


AIK inledde matchen bra, men sedan kom hemmalaget in i matchen. AIK:s ledningsmål satte dock ner humöret rejält på Piteå-spelarna och de hade svårt att skapa några riktiga heta målchanser. Piteå hade dock ett jätteläge att kvittera i den 68:e minuten, men Mari Lundqvists nick gick i burgaveln. AIK hade ett par bra chanser att utöka ledningen i den andra halvleken, främst genom inhopparna Emma Lundh och Kimberly Gustafsson. AIK-spelarna jublade över den första segern i årets allsvenska då domaren blåste av matchen.


Startelva (4-4-2): 1 Maja Åström - 3 Emelie Ölander, 2 Linda Sembrant, 7 Frida Höglund, 13 Sofia Simonsson - 16 Emma Lindqvist (62), 17 Hanna Folkesson, 8 Anne Mäkinen (K), 20 Emilia Appelquist - 9 Annica Sjölund (62), 10 Louise Fors. Avbytare: 21 Kimberly Gustafsson (62), 11 Emma Lundh (62), 12 Elin Karlsson, 22 Johanna Baecklund.


På lördag kl 16 tar AIK emot Kristianstads DFF på Skytteholms IP.


Text: Stefan Mellerborg


Avspark: Inför Piteå IF-AIK

AIK siktar på sin första seger i Damallsvenskan 2009 då laget på annandag påsk beger sig till LF Arena i Piteå och mötet med nykomlingarna Piteå IF i omgång tre. AIK har inlett serien med en oavgjord match och Piteå med en seger.


Piteå IF inledde säsongen på bästa sätt då Kristianstads DFF besegrades med 3-0 i premiären. Redan i matchens första minut slog June Pedersen - nyförvärvet från Umeå IK - in 1-0 bakom Sandra Wahldén i Kristianstads mål. Pedersen följde upp med 2-0 fem minuter in i den andra halvleken innan Linnea Nilsson-Waara fastställde slutresultatet i den 85:e minuten.


Piteå kom dock snabbt ner på jorden efter den lyckades starten och på Östermalms IP blev det 4-0 till Djurgården efter att hemmalaget gått från 1-0 till 4-0 på en kvart i den andra halvleken. Piteå ställde upp med följande lag mot Dif: Startelva (4-5-1): 1 Stephanie Labbé - 8 Camilla Johansson, 24 Maria Åhlund, 20 Emelie Lövgren, 2 Lena Blomkvist - 23 June Pedersen (61), 12 Mari Lundqvist (K), 6 Janina Marklund (78), 14 Kaylyn Kyle, 10 Johanna Lindahl (ht) - 17 Brittany Timko. Avbytare: 9 Linnea Nilsson-Waara (ht), 16 Erika Nilsson-Waara (61), 11 Charlotte Nygren (78), 21 Emma Johansson, 29 Emma Gustavsson.


AIK har haft en tuff inledning på serien och en poäng efter två omgångar motsvarar inte alls förväntningarna som nu finns på laget efter den strålande fjolårssäsongen. Mot Hammarby i premiären på Kanalplan hade AIK det oerhört svårt i den första halvleken och 1-0 till hemmalaget var verkligen i underkant. AIK hade sedan en godkänd period i inledningen av den första halvleken och Annica Sjölund var centimeter ifrån att kvittera, men Hammarby kunde till slut öka på till 2-0 och ta en rättvis seger.


Revanschlustan var därmed stor i hemmamatchen mot nykomlingarna Stattena IF från Helsingborg. Stattena som hade förlorat med förkrossande 7-0 mot Djurgården hemma på Olympia. Det var dock gästerna som tog ledningen på Skytteholms IP då Caroline Pettersson överlistade Maja Åström i AIK-målet. Kvitteringen kom av lagkapten Anne Mäkinen i den 49:e minuten och då väntade sig de flesta ett segermål av AIK, men Stattena höll undan för en poäng.


AIK är redan fem poäng efter topptrion Djurgården, Umeå IK och Kopparbergs/Göteborg och bör ta en seger på LF Arena för att hänga på topplagen.


Chefstränare Patric Jildefalk har - tillsammans med assisterande tränaren Hans Friman - tagit ut en trupp bestående av 15 spelare till matchen. Truppen består av 1 Maja Åström, 2 Linda Sembrant, 3 Emelie Ölander, 7 Frida Höglund, 8 Anne Mäkinen, 9 Annica Sjölund, 10 Louise Fors, 11 Emma Lundh, 12 Elin Karlsson, 13 Sofia Simonsson, 16 Emma Lindqvist, 17 Hanna Folkesson, 20 Emilia Appelquist, 21 Kimberly Gustafsson och 22 Johanna Baecklund.


Text: Stefan Mellerborg


Krönika: Vårvindar friska och sjuka

Så är vi igång igen. Ny säsong, nya drömmar, samma typ av mix mellan förväntningar och vånda. Eller kanske inte helt, förresten. Den är omöjligt att sätta fingret på, den där kollektiva känslan som omgärdar laget inför en seriestart. Media gör sitt, och olika typer av basinformation trimmar uppfattningarna mot vissa realiteter. För faktum är att just förväntningarna i år känns osedvanligt sunt nedtonade. Ungefär som 2006, det enda år på bra länge utan vissa övermått av hybris i och kring AIK. Och hittills detta millenniums bästa placering i det svenska seriesystemet...


Har man understundom ansvar för en kåk ute i Roslagen, så får man genom åren lära sig att anpassa hushållet efter vissa praktiska förutsättningar som plötsligt kan uppstå. Elavbrott, teleavbrott, insnöad uppfart eller takpannor virvlandes som tifo-konfetti när höststormar dundrar på. Vimpeln har nu lyckats uppfinna en egen knut neråt på flaggstången, så att den står som en anorektisk spinnaker där i vårbrisen.


Med sådana omständigheter lär man sig att laga mat på gasolkök med stearinljus som enda lux och lumen, eller i värsta fall elda kakelugnen med en gammal stol. Och vad har denna klagosång med en premiärvinst mot Halmstad att göra? Inget mer än själva känslan kring hanteringen av detta årets första kröniketext...förutsättningarna känns i motsvarande grad spartanska, då det inte går att förutse var det hela hamnar. På den nygamla, pensionsfärdiga sajten, eller hinner den nya se dagens ljus? Kanske har jag utan att veta om det bloggat för första gången i mitt liv...?


Nog om det - förändring har genomsyrat Gnaget denna vinter, så låt oss tro att en ny sajt hjälper till att sätta punkt för det gamla, öppna portarna för det nya. Jag går i sammanhanget direkt på söndagens läckerbit - målet som förlöste nästan ¼ av Sveriges premiärpublik, och gav AIK:s herrlag den första allsvenska trepoängaren i upptakten sedan degraderingsåret 2004. För fullträffen i 55:e minuten var inte bara mycket snygg, det har om man vill se det, en större symbolisk innebörd.


Fasta situationer har det utlovats bot och bättring kring från Mikael Stahre och hans mannar, och han har personligen tydliggjort för mig att detta innebär träning, finslipning på exakt alla tänkbara situationer. Så även inkast, och även om varianten som nu blev en upptakt till målet inte var av något avancerat slag, blev den ju just en källa till succé.

Bollen kastas från höger mot vår trollgubbe - Mats Rubarth - som med en dubblett av aviga kroppsfinter för bollen vinkelrätt inåt mitten, och på en sandåker till spelyta lyckas servera vår främste distansskytt - Wilton - ett perfekt upplägg som det bara är att trycka till på. En stramare till 1-0.


Eller vänta? Beskrivningen är väl något sånär, men våra hjältar har bytt skepnad och namn. Framtiden är här! Martin Kayongo-Mutumba, som var AIK:s framtid redan på Richard Moneys tid, har återvänt från exilen. Och har under försäsongen trappat upp till ett rungande svar på den vilsna frågan om vem som någonsin ska kunna ersätta ikonen #23 med ett man-man-artisteri på vänsterflanken. Startelvans största frågetecken, sett till förhandstips, blev matchens utropstecken.


Och Gabriel Özkan, vars kapacitet också delvis kan liknas vid Rubarths, har därtill spetsegenskaper som påminner om en omtalad brasse. Den sistnämnde har strött nytt salt i våra lättrispade svartgula sår, men hans betydelse i eftermälet har också börjat ta mytologiska proportioner. Glöm 2006, eller inspireras möjligen av det. Nu är det 2009. Nu har vi Özkan och Mutumba!


Och AIK har kvar trotjänare som Danielarna Örlund och Tjernström, vilka skapar känslan av förankring bakåt, såväl sett i fotbollstaktik som utmed en tidsaxel. Även om bägges närvaro i startelvan till åtminstone viss del blev frukten av otäcka och oönskade omständigheter: ett benbrott på februaris sista dag som undertecknad önskat sig inte varit åsyna vittne till (än mer att det aldrig hänt förstås!), respektive en lika snedtajmad som mystisk blodförgiftning på försäsongens kanske största sensation: Kevin Walker. Tillsammans med Miran Burgic får dessa stå för att AIK:s trista skadehistoria förföljer oss in i framtiden. Krya på er, ni kommande tiders hjältar!


Mer glädjande då att två av ikonerna från lyckoåret 06 tycka ha hittat tillbaka från långvariga avbräck, och åter skapar en solid högerkant. Kenny Pavey och Markus Jonsson känns givna. Att "Tjerna" nu permanent centrerats mot mitten, och Nisse Johansson istället lyfts ut mot vänsterkanten i fyrbackslinjen, är två tydliga omplaceringar som skapat trygghet i strategin. Jorge Ortiz tycks ha börjat förstå hur han ska utnyttja sina kvaliteter på svensk mark, och landsmannen Iván Obolo utmärkte sig inte särskilt utan var bara - klart bra! Sist ut att kommenteras i startelvan är mittlåset: vår holländske import från Finland, Jos Hooivelt, är på väg att bli en sensation. Och Per Karlsson tycks vara det perfekta, lojala komplementet.


Nej, allt var inte så skimrande som beskrivits, men nog var insatsen fullt godkänd på en bedrövlig area. Vad Stahres nya filosofi inte tycks råda bot på, om man analyserar denna första reella prövning, är den hopplösa förutsägbarheten i att spelet tappas efter ett ledningsmål. Om detta är premiärnerver mer än en naturlag får fortsättningen utvisa. Men en patentlösning skulle smaka!


Och det känns som att om fotbollspremiärer i Sverige ginge av stapeln midsommarveckan, så skulle man likväl behöva rusta sig med mer än halva vintergarderoben! Nu hade vädergudarna lockat med kattgyllene solstrålar dagarna innan, bara för att retsamt bjuda på regnfront som säkerligen skrämde bort en betydande del ur marginalpubliken.


Men den traditionella folkfest som spelarbussmottagningen numera utgör, och ett ännu legitimt tillfälle för alla som har lust att bränna av pyroteknik i AIK:s namn, skapar en tillströmmande motkraft. I krisens år är det imponerande att fylla Råsunda upp till nästan 22k-sträcket. Även om närvaron var häftigare än stämningen, som stundtals mest liknande en vårsömnig huggorm.


SVT, liksom andra medier, lyckas dock nogsamt undvika denna positiva effekt, utan replikerar med ett problembaserat inslag två dagar senare som på svepande grunder sammankopplar supporterengagemang i framförallt AIK med hotbilder. Ur vissa aspekter får framtiden aldrig te sig ljus. AIK:are - bliv vid din svarta, ondskefulla läst! Jag bör kanske sluta här. Risken finns ju att jag från vissa håll tolkas som en engagerad supporter - en otäck hämsko för hela idrottsidealets idé!


Allsvenskan har i år fått proffsdomare. Det är säkerligen bra, men det kollektivet kunde ha gjort bättre reklam för sig än alla dessa stokastiska straffbedömningar som fördelade poäng till höger och vänster. Domarkvaliteten drabbade denna gång inte Gnaget - det är inte herr Hanssons fel att han "tvingas" varna Özkan efter sitt enligt etablissemanget överdrivna jubel. Men hela tillämpningen av regelverket känns för ofta som en modern version av Bibelns "sila mygg och svälja kameler".


Ishockeyglöden falnade i måndags, men vilken inspirationskälla! Ett stort TACK för alla de krigarhjärtan som visats upp under året. Här har förnyelsen nått längre än fotbollen, om än inte inväxlat till en plats i den absoluta eliten...än. Men målsättningen är ett glasklart föredöme.


Och: innebandyn har slagläge i sin semifinal. Därtill alltså tre lika eftertraktade som rätt ovanliga poäng i den allsvenska fotbollsupptakten. Mot erkänt svåra HBK. Tillvaron kunde vara värre.


Text: Stefan Livstedt


Avspark: Inför Kalmar FF-AIK

På annandag påsk beger sig AIK ner till Småland för match mot de regerande mästarna Kalmar FF på Fredriksskans. AIK inledde Allsvenskan med en seger medan KFF kryssade i premiären. Matchen sänds av Canal+.


AIK inledde Allsvenskan med en härlig trepoängare då Halmstads BK gästade Råsunda Fotbollstadion på premiärdagen. Gabriel Özkan gjorde - framspelad av Martin Kayongo-Mutumba - segermålet i den 55:e minuten då han satte bollen i det högra hörnet bakom Magnus Bahne i HBK:s mål. Segern var helt rättvis och AIK glimtade till - framförallt i den första halvleken - med ett fartfyllt anfallsspel på Råsundas inte ännu helt gröna gräsmatta.


Regerande mästarna Kalmar FF inledde försvarandet av SM-guldet på Strömvallen i Gävle och landslagsmannen Rasmus Elm gjorde 1-0 i den 20:e minuten. Målet räckte dock inte till seger då gamle måltjuven Hasse Berggren, 36, kvitterade i den 63:e minuten.


Tränaren Nanne Bergstrand tog ut följande lag till premiären: Startelva (4-2-3-1): 1 Petter Wastå - 25 Tobias Eriksson, 3 Joachim Lantz, 9 Stefan Larsson, 26 Emin Nouri - 8 Henrik Rydström (K), 13 David Elm (89) - 7 Jimmie Augustsson (71), 18 Rasmus Elm, 35 Lourival Assis (71) - 17 Daniel Mendes. Avbytare: 11 Abiola Dauda (71), 12 Daniel Sobralense (71), 21 Lasse Johansson (89), 5 Tobias Carlsson, 32 Zlatan Azinovic.


Före detta AIK-spelaren Daniel Mendes spelade hela matchen - något som inte var helt vanligt i AIK - och noterades för tre skott på mål. Mendes svarade för tre mål i träningsmatcherna under försäsongen och gjorde också matchens enda mål då IFK Göteborg besegrades i Supercupen på Fredriksskans.


AIK har haft problem med Kalmar FF under senare år, men svarade för en bra insats i den senaste matchen på Fredriksskans. AIK förlorade då med 3-2 efter att haft en rättvis 2-1-ledning i den första halvleken. Tyvärr spelade vädret en stor roll i den andra halvleken och AIK hade stormen i ansiktet och oerhört svårt att kunna flytta upp spelet. I premiären på Råsunda förra året blev det 0-0 och då hade Iván Obolo den bästa målchansen då han i bra läge sköt över i slutminuterna.


2007 blev det 0-1 på Råsunda och 2-0 till KFF på Fredriksskans. AIK:s senaste seger mot Kalmar FF kom i början av augusti 2006 då AIK tog två trepoängare mot smålänningarna inom loppet av en vecka. 1-0 på Råsunda följdes upp med 3-1 på Fredriksskans efter bland annat ett mål av, just det Daniel Mendes.


AIK:s chefstränare Mikael Stahre har - tillsammans med assisterande tränarna Andreas Alm och Christer Swärd - tagit ut en 17-mannatrupp. Startelvan blir officiell en timme innan avspark. Truppen består av 3 Per Karlsson, 4 Nils-Eric Johansson, 5 Jorge Ortiz, 6 Walid Atta, 8 Daniel Tjernström, 10 Iván Obolo, 13 Milos Petkovic, 14 Kenny Pavey, 16 Pierre Bengtsson, 17 Saihou Jagne, 18 Markus Jonsson, 19 Martin Kayongo-Mutumba, 20 Jos Hooiveld, 21 Mikael Thorstensson, 25 Yussuf Saleh, 27 Daniel Örlund och 29 Gabriel Özkan.


Kalmar FF rekommenderar alla AIK:are som ska på matchen att köpa förköpsbiljett via Ticnet.


Matchen på måndag sänds direkt i Canal+ Sport 1 samt i Canal+ Sport HD. Sändningen inleder kl 19:40 med studioprat och avspark sker kl 20:00. Kommenterar matchen gör Tommy Åström och Pelle Blohm.


Text: Stefan Mellerborg


AIK lottades mot IFK Norrköping

När Svenska cupens tredje omgång lottades under påskhelgen så blev det klart att AIK ställs mot IFK Norrköping FK på bortaplan. Senast lagen stötte på varandra i cupen var för två år sedan då AIK föll med 1-0 på Idrottsparken efter att Gardar Gunnlaugsson gjort segermålet i den 71:a minuten.


AIK vann bägge allsvenska matcherna mot IFK Norrköping under 2008 (2-1 borta och 2-0 hemma). IFK Norrköping blev sist i Allsvenskan förra året och spelar i år i Superettan. Premiären blev inte vad östgötarna hade hoppats på då laget föll med hela 3-0 mot Assyriska FF efter att tvingats till två byten p g a skador på Magnus Samuelsson och Viktor Rönneklev redan under första kvarten.


Efter att ha varit senare delen av 90-talets cuplag med segrar 1996, 1997 och 1999 så har AIK haft det svårt att gå långt i Svenska cupen under senare år och vi får faktiskt gå tillbaka till 2003 för att hitta den senaste kvartsfinalen. Matchen spelas på Nya Parken (f d Idrottsparken) och preliminär speldag är söndagen den 26 april.


Text: Stefan Mellerborg


Matchbuffé innan AIK-MFF

Denna säsong kan du boka en plats till vår populära matchbuffé i Restaurang Råsunda. För endast 175:- får du äta hur mycket du vill och betalning i restaurangen kan göras med betalkorten VISA, American Express och MasterCard. Matchbuffén slår upp portarna 1,5 timme innan avspark. Bokning av bord görs senast på tisdag 14/4 hos Anders Carlsson på 08-735 96 70, 070-431 12 70 alternativt rasunda@aik.se.

3-1 mot Akropolis i träningsmatch

AIK besegrade Akropolis med 3-1 (1-0) på Skytteholms IP:s c-plan inför ca 200 åskådare. AIK tog ledningen i den 12:e minuten då Pontus Engblom slog in bollen i mål efter en bra passning från Yussuf Saleh på vänsterkanten. AIK borde fått med sig både en straff i den 51:a minuten samt en frilägesutvisning tre minuter senare, men domaren friade bägge gångerna.


Istället vände Akropolis på spelet och Taner Kocak fick på en kanonträff som gick över Milos Petkovic och ribba in. Yussuf Saleh var i den 63:e minuten nära att ge AIK ledningen igen, men hans skott gick i den vänstra stolpen, längs hela mållinjen till den högra stolpen där bollen bestämde sig för att studsa utåt.


I den 72:a minuten kom dock 2-1 efter att Saihou Jagne slagit ett högerinlägg som hamnade hos Patrik Bojent som med ett välplacerat skott gjorde mål. I slutminuten fick AIK sin sjätte hörna och efter lite kalabalik framför mållinjen kunde Pontus Engblom nicka in bollen i mål och fastställa slutresultatet.


Matchfakta

9 april 2009, kl 13:30
AIK-Akropolis IF 3-1 (1-0)
06:16 Varning Tarek Aloui, Akropolis (hårt spel)
11:26 1-0 Pontus Engblom (Yussuf Saleh)
25:58 Varning Tarek Aloui, Akropolis (hårt spel)
26:04 Utvisning Tarek Aloui, Akropolis (två varningar)
45:02 Slut på första halvlek
54:26 1-1 Taner Kocak (Michael Allyn)
57:49 Varning Pontus Engblom, AIK (protest)
62:53 Stolpskott av AIK (Yussuf Saleh), bollen gick i bägge stolparna
71:47 2-1 Patrik Bojent (Saihou Jagne)
89:37 3-1 Pontus Engblom
90:28 Slut på andra halvlek


Statistik

Skott mot mål: 24-5 (7-2)
- på mål: 12-2 (3-0)
- utanför: 6-2 (3-2)
- i målställningen: 1-0 (0-0)
- täckta skott: 5-1 (1-0)
Frisparkar: 17-13 (8-7)
Hörnor: 6-1 (1-1)
Offside: 6-3 (6-2)
Publik: ca 200 på Skytteholms IP, (c-plan), Solna


Laguppställning

Startelva (4-4-2): 13 Milos Petkovic - 15 Mikael Wentzel (53), 6 Walid Atta, 11 Daniel Johansson, 2 Patrik Bojent - 24 Daniel Gustavsson, 7 Bojan Djordjic (K), 28 Viktor Lundberg, 25 Yussuf Saleh - 17 Saihou Jagne, 26 Pontus Engblom. Avbytare: 21 Christoffer Orfanidis (53), 23 Mustafa Özmen, 27 Jesper Lindgren.
Ledare på bänken: Mikael Stahre (chefstränare), Andreas Alm (assisterande tränare), Christer Swärd (assisterande tränare), Lee Baxter (målvaktstränare), Luis Oyarzo (naprapat), Åke Andersson (materialförvaltare), Niklas Andersson (materialförvaltare), Peter Ericsson (lagledare).


Matchdräkt

AIK: Svart tröja, vita byxor, svartgula strumpor
Akropolis: Vit tröja, vita byxor, vita strumpor


Text och statistik: Stefan Mellerborg


9190 årskort sålda.


Just nu är 9 190 årskort sålda och det är fortfarande en mycket bra affär att köpa årskortet till AIK:s samtliga allsvenska hemmamatcher under 2009. Årskort till Norra Nedre/Mellan och till Familjeläktaren säljs över disk i AIK Shop och i Derbybutiken. Ring oss på kontoret, 08-735 96 50, för årskort till långsidorna och till Norra Övre.

Erkänn det alla vet
Att erkänna det alla vet är ett arbetsätt som praktiseras i truppen. Att erkänna det alla vet kan handla om saker i vår trupp (våra styrkor och svagheter), om saker i motståndarlaget (deras styrkor och svagheter), om dom yttreförutsättningarna (publiken, planen, vädret, domaren) och i detta fall inte minst om det faktum att det var en premiärmatch. Det handlar om att inte göra saker mer komplicerade än vad dom är, regnar det så regnar det, är motståndarna stora så är dom stora, är det bortamatch så är det bortamatch. Det finns en massa saker som man som spelare eller ledare kan gå runt och oroa sig för eller så kan man erkänna det alla ser och vet för sig själv och truppen och istället fokusera på att vara lösningsorienterad. Tre poäng är tre poäng, absolut. Men första omgången är speciell, låt oss erkänna det. Och låt oss också nu så här efter premiären erkänna hur skönt det känns med en vinst i just premiären. Svinskönt kort och gott.

Genomförandet av matchplanen mot Halmstad BK fungerade och dom effekter som laguttagning och taktik eftersträvade komfram på ett bra sätt. Spelarnas förmåga att hitta balansen i sinnesstämningarna anspänning-avslappning och mellan konstruktivitet-destruktivitet är vi också nöjda med. Helhet och detaljer har nu analyserats och nu tittar vi framåt och förbereder oss för Kalmar-matchen.


På torsdag spelar vi en träningsmatch för att ge samtliga i truppen ett bra utgångsläge inför den tätare matchningsperioden vi nu går in i. Kl.13.30 avspark på Skytteholm C.


Första omgången i allsvenskan är spelad och ger oss några småreflektioner:
6 av 14 mål görs vid fastasituationer (vårt mål är ej inräknat som mål från fastsituation, trots att anfallet börjar från inkast).
Av 7 spelmål görs 6 i samma match, det betyder att det är AIK, GAIS och ÖIS som gjorde spelmål i första omgången.
4 av dom 6 målen från fastasituationer är straffar och alla är omdiskuterade i media, debatt om straffområdesdomare torde pånytt vara på uppsegling.
Den andra reflektionen är att media totalignorerar det faktum att AIK drar närmare 22.000 åskådare till sin premiär i en allsvenska som på förhand utnämns som en liga med publikkris, minst sagt märkligt.

Träningsverksamheten har nu helt flyttat ner till Karlberg, planen är inte i optimalt skick men den påminner mer om dom naturgräsplaner vi spelar match på än vad Skytteholms konstgräs gör.

Det engagemang som finns i den här klubben är unikt (erkänn det alla vet!), vi lovade varandra i truppen att passa på att njuta hela bussresan till premiärmatchen och låta den kärleken som visas till klubben bli inspirationsbränsle inför de uppgifter som ligger framför oss. Samtliga spelare och ledare var med i bussen förutom Kevin Walker (som då var på sjukhus och nu är utskriven!). Tack till Er som var på plats och gav oss inspirationen, nu kör vi vidare! Framåt!


BW, MS


The office report....Lägesrapport från Kontoret

Idag kom man åter till kontoret efter gårdagens trista avsked till AIK Hockey, de har gjort en mycket bra säsong och visst hade man förhoppningar om att vi kanske kunde störa de stora redan under detta år som ändå är ett slags läroår för grabbarna men verkligheten var att det saknas en del fram till det lilla extra.
Jag hoppas hockey gänget kan satsa vidare för jag tror att många nu funnit glädjen i att gå till hovet på vintern, jag hoppas en hel del på att spelartruppen förstärks, inte alls på många positioner men en del och jag ska snart delge er min önskelista så får de som verkligen kan hockey berätta för mig vad ni tycker.
Cee inköpslista:
Pär Albrandt- Västerås
Niklas Hävelid-NHL
Bröderna Ahlström- Huddinge

Mina favoriter under denna säsong:
Tärna- Vilken kille alltså
Bång- Du har gett mig mycket pengar med de bets jag hade med Tommy, TACK!(Tommy, jag vill ha mina 180 KR)
Sandberg-Vilken energi och teknik, dessutom hjärta, WOW!
Jungbeck- Du börjar ta för dig mer nu och fan jag gillar det.

Glöm nu inte för guds skull att mina kunskaper inom hockey är hyffsat begränsade...

Morgon möte imorse som det är varje tisdag, idag fick som vanligt alla berätta om sina avdelningar och tankar kring söndagen. Mestadels positivt utom då kanske hemsidan www.aikfotboll.se som ligger nere igen, suck alltså!
Tomi Maanoja kom förbi kontoret och slog sig ner i den ena vita fåtöljen, han ser piggare ut nu och var klart bättre i foten, vi pratade lite om hur han mår och hur tankarna går, kan väl avslöja att det verkar positivt förutom det självklara att han missar U-21 EM och Allsvenskan då…….men han tar nya tag och kommer komma starkare ur det här!

Dessförinnan var sportchefen Wesström här och jag uppmanade honom att skriva lite här på Blackbeat vilket han skulle göra!

Vi slår besöksrekord varje dag på Blackbeat nu och det är glädjande, med det kommer också krav från er på layout och val av musik. Helt rätt tycker jag!
Layout: Jobbar vi på som vanligt, det kommer ska ni se.
Musik: Jag är ansvarig för AIK Media så jag väljer den, kan inte glädja alla men fine något måste jag ju kunna utnyttja inom mina gränser som ansvarig, eller??

Träffade Robin Fomin igår, eller jag träffar honom på varje hockey match och vi hälsar på varandra genom den nu världsberömda nicken med huvudet till varandra men igår ska ni veta bröt jag mönstret och sträckte fram näven. Ni som inte vet vem det är så kan jag berätta att det var mannen som kommenterade de klassiska matcherna i webbradion en gång i tiden via en kass telefonlina länkad via en studio här i Solna.
Jag/vi pratade om hockey och hösten och möjligheten att han kanske ville köra för AIK Media och ta hand om hockeyn för att öka bevakningen samt få en kille som KAN hockey mer än en musikgalen(dålig smak?)  hockey-tönt som jag!

Han var intresserad!

AIK Fotbolls hemsida ligger nere så all info från AIK kommer komma upp på Blackbeat, det vet ni sen igår. Sedan blir man ju lite förundrad över att människor fortsätter gnälla över hur kass den är och har varit och att de skulle minsann kunna göra det för en 20:a själva. Men kom hit och hjälp då istället för att gnälla bara säger jag, anledningen att vi fixar en ny hemsida är ju faktiskt just det att den nuvarande är genomkass och suger hårt det vet jag varje fall. Som jag skrev tidigare för någon månad sedan, om en lagkamrat ligger ner så står man ju inte bredvid och pekar på kroppen och säger: Där ligger du hjälplös!
Nej man sträcker fram näven och hjälper brodern upp. Just den mentaliteten måste vi få till varandra och gentemot varandra. Gnälla och spy galla kan andra 08-klubbar syssla med tycker jag!

Men du rå…………?

Segern i söndags var viktigt ur många aspekter, grabbarna fick en bra start och stor-publiken kommer komma tillbaka tills oss, artisterna bjöd upp till en vacker show och rätt man fick avgöra. Premiär match i all ära men det var länge sedan det såg ut på plan som det faktiskt gjorde, inte perfekt alls på något vis men inte heller ångest och ängsligt som det kunde vara långa stunder förra året.
Perfekt för AIK att åka ner till Kalmar nu………

Sussi och Tony hälsar att 9067 st årskort är sålda hittils.


Ska dra hemåt nu och ha en lugn kväll bara…

Vi ses imorgon!
Xau Cee

Premiär....


Träningsmatch.Torsdagen den 9 april spelar AIK:s herrlag en träningsmatch mot Akropolis IF på Skytteholms IP (c-plan). Matchen kommer i första hand att spelas av de som inte spelade hela matchen, eller inte alls, mot Halmstads BK i söndags. Det kan även bli aktuellt med någon/några spelare från FC Väsby United. Avspark kl 13:30.


Beta testare....AIK fotboll vill härmed tacka alla de som anmälde sig som frivilliga att testa den nya hemsidan, vi har nu lyckats fylla kvoten för dessa tester och behöver i dagsläget inga fler användare....

Arbetet med hemsidan fortlöper, parallellt med detta så jobbar vi hårt för att den nya hemsidan skall komma upp så snart som möjligt.

All annan viktigt info som AIK fotboll vill förmedla kommer att presenteras här på Blackbeat tills dess att www.aikfotboll.se är igång igen!

www.aikfotboll.seVi ber om ursäkt för vår hemsida aikfotboll.se som numera aldrig fungerar. Det är det är det minsta en sida ska göra.

Sidan lider av en mängd fel; serverproblem, databasproblem och belastningsproblem för att nämna några. Vi arbetar såklart med att försöka få upp sidan igen så snart vi kan.

 Under tiden som sidan befinner sig i något kaosartat sjukdomstillstånd så kommer vi att publicera viktiga nyheter och uppdateringar här via bloggen. Är det något annat som ni behöver information om så får jag hänvisa till växeln 08-7359650 så länge.

Till något roligare. Den nya sidan som är på väg. Vi har kommit en bra bit på väg och ska ikväll eller imorgon bitti släppa på testanvändare.

Status för sajten är för närvarande:

* Alla funktioner som skall finnas med i första releasen är klara.
* Sajten är testad av Obiq AB (som gjort sajten och vi har jobbat internt med den en tid här på kansliet.
* Tester för att belastningstesta pågår under denna vecka. (och föregående)
* Det pågår fortfarande arbete med att fylla på med text och bild.
* Video finns än så länge inte med men vi räknar med att material kommer in denna vecka.
* All information på sajten sträcker sig just nu begränsat bak i tiden, ex nyheter 3 månader.
* Matchresultat och rapporter fungerar, dock finns inget redaktionellt material inlagt i denna del. Informationen som visas är likaså begränsad bakåt i tiden.

Den testgrupp som ska klicka sig runt ombedes att navigera runt och söka information på sajten och notera alla;

* eventuella buggar/felaktigheter - kolla att du kan återupprepa felet,
* information som på något sätt är svår/ologisk att hitta. mm mm.

Precis som tidigare så kan den som känner sig som en bra testanvändningskandidat höra av sig till mig, sophie.josefsson@aik.se så lägger jag till Dig i listan.

Håll ut!

Sophie Josefsson

Tåget lämnade perrongen och vi är inte med

När klockan väckte mig i morse vid 05:40 hoppades jag att det skulle bli en bra dag men satan vad fel jag hade, kom till busshållplatsen 06:11, bussen hade då redan passerat trots att den skulle gå 06:12. Hoppas den jävla busschauffören hamnar i en fartkontroll och blir av med körkortet. Jobbet var lika illa som det varit senare tid, oro för varsel och liknande men men, detta var ju kvällen AIK skulle slå SSK och kunna spela hem Elitserien i sista omgången men vad fel man hade.

När vi skall liveblogga från matchen så har vi datorn, strömkabeln och det mobila bredbandet men inte fan funkar det. Linan i Hovet gjorde oss inte överlyckliga heller därav den uteblivna rapporteringen.

Ett riktigt skitmål ger SSK 1-0 och därefter var det en tung uppförsbacke, knäcken kom nog efter 19:54 in i andra perioden då SSK gör 3-1. FAAAN, det blev inte mycket bättre och det är inte mycket att säga om matchen. Vi skulle givetvis tagit ett par intervjuver men allt kom med utan kameran....

Man känner sig tom, känns riktigt tungt efter ett nederlag som detta. Men det bådar riktigt gott inför kommande säsong, nu avslutar vi detta snyggt på Torsdag med en revansch på Västerås så kan man lämna denna scen med huvudet högt.


Grabbarna har mitt stöd och spelet dom gett oss på Hovet denna säsong skall ha en stor eloge, stödet som fanns idag vill vi se mer av.

Inte nog med att det mesta har gått åt helvete denna dag, Djurgården vinner med 1-0 i fotbollen på en straff.
Jag fick även betala 50:- för en dricka (Cola Zero) som Kviborg (Fan TV) skulle köpa åt mig...
Vad mer kan gå fel sista timmen på detta dygn?

Nu är det en ny dag i morgon och fotbollssäsongen är i rullning, det kommer bli full fokus på fotbollen i år och mycket kommer att finnas, synas och höras här på Blackbeat.

På Återseende, Tommy Saari

Kryss på Skytteholm

Det var en rätt jobbig måndagskväll för AIK, förlust för hockeygrabbarna mot SSK och bara ett kryss för fotbollsdamerna hemma mot Stattena. Här kan ni höra vad damspelarna säger efter matchen:


Ikväll går tåget

Det tåg som jag givetvis pratar om är tåget mot Elitserien, det skall bli en mycket intressant match och vid seger så är det vidöppet inför sista omgången. Södertälje skulle vid förlust vara piskade att vinna över Leksand som sprutar in mål, eller dom gjorde det i Allsvenskan i alla fall. AIK går in i sista omgången mot Västerås som inte har något att spela för, inte ens äran för den gav målvakten bort för ett par omgångar sedan.

Man kan givetvis spekulera i sista omgången men skall vi med tåget så gäller det att lösa biljett idag för utan seger idag så blir det en lååååång resa till Västerås på Torsdag. Det skall bli jävligt roligt och det kommer bli näst intill fullsatt om inte det blir fullsatt ikväll, skall bli enormt spännande och jävligt skoj. DETTA ÄR SPÄNNING PÅ HÖGSTA NIVÅ!!!

Jag och Charlee har vårat interna vad gällande vem som gör mest poäng i matcherna mellan Bång och Beck. Satans Bång jämnade ut senast så nu står vi på 0-0 igen, fan säger jag särskilt då Mattias Beck hade jätteläge men det kommer då det gäller, jag är övertygad om det så svik mig inte nu Beck.

Vi har nu efter diverse diskussioner gällande spelarprestationer under säsongen och slutspelet kommit fram till att ha ett "side bet" mellan Sandberg och Henrik Ericsson. Jag anser att den mest glödheta spelaren är Henrik Ericsson som även avgör mot Leksand medans Cee håller fast vid Sandberg. Mitt dumma helvete tackade nej till detta side bet mitt under brinnande match mot Leksand och ni som såg matchen vet ju vem som avgjorde.......... FAAAANN

Vi kommer ha live uppdateringar från kvällens match här på Blackbeat och ni som inte ser matchen är välkomna att följa på Blackbeat för vem i helvete vill lyssna på Djurgårdens premiär på speedwayarenan?En annan tanke som vi har haft uppe är all kritik som kommit men även alla som rosat, sluta inte med detta utan fortsätt för vi tar åt oss av allt och diskuterar allt ifrån musikval till uttalanden på Össchkaan.  Det är din åsikt som räknas och vi gör inte detta för egen vinning utan detta är till för supportrarna till AIK, det är till för # 1.


Nu skall jag förbereda det sista innan jag lämnar mitt hem för match mot Kebab SK på Hovet klockan 19:15.

Mvh Tommy Saari

AIK-HBK 1-0. Sammandrag


The Terrace


Köp biljetter till Råsunda.


Julafton
Man vaknade upp som ett litet barn på julafton, och när kvällen nu börjar dra över Solna så är man överlycklig över den fantastiska present man har fått. Spelarbussmottagningen, inramningen, spelet och vinsten fixade en riktigt skön AIK-premiär.


Innan matchen så passerade en kvinna med en barnvagn förbi mig, när mamman började prata med sitt barn så kunde jag inte låta bli att lyssna.

-Kolla där! Där är Norra stå, vet du vad man gör där? Där hoppar man för AIK... Kan du hoppa?


Skönt sätt att skapa AIK:are från barnvagnarna!


Väl inne på Råsunda så visade Norra stå att mamman hade rätt, man kan ibland inte tro sina ögon (och sina öron) när läktaren börjar att gunga. Gåshud är bara förnamnet. Jag kan bara föreställa mig hur spelarnas tankar ser ut under de viktiga minuterna, innan de ska göra entré på Råsundas matta. Men såhär efter matchen så kan vi i alla fall konstatera att det inte var nervösa tankar, det visade spelarna tydligt idag.


Efter den första halvleken, som var en positiv premiärhalvlek, så kände man att ett mål låg i luften. Redan de första 45 så hade Nisse och Özkan visat att vänsterkanten var att räkna med i år, den sistnämnda visade även i den 55 matchminuten att hans högerfot var att räkna med! Ett grymt förlösande mål! Den annars så tystlåtna pressläktaren (?) fick anledning att jubla, frågan är om de "riktiga" journalisterna blev så glada. Men men..


Sista kvarten blir alltid lika nervös, nagelbanden var som vanligt nerbitna innan slutsignalen ljöd. Men vad spelar det för roll? En seger i en premiär är så grymt, enormt, fantastiskt, sjukt skönt så det inte är sant! Förutom segern så kan man plocka fram ett antal spelare som stod ut från mängden, egentligen skulle man vilja nämna alla, men vissa spelare får en liten extra eloge idag.


Martin Kayongo- Mutumba
, vad ska man säga? Tror de flesta håller med om att killen var bäst på plan idag. Ibland blir det lite för mycket, fast överlag så är det riktigt effektivt, och herregud vad kul det är att kolla på. Är det någon som förstår sig på den där finten när han rullar bollen på foten framåt, och försvaren bara står helt stilla? Sen att Mutumba jobbar hem i defensiven, världsklass..


Nils-Eric Johansson, Nisses aggressivitet och stabilitet på vänsterbacken är en starkt bidragande orsak till att AIK lämnade Råsunda med 1-0 idag. Sen hade han stundtals ett riktigt bra kombinationsspel med Özkan på kanten, något som lovar gott för framtiden.


Jos Hooiveld, holländaren gör allsvensk premiär samt premiär i AIK tröjan och som han gör det. Om någon kan leta fram några misstag från hans insats, så blir jag riktigt överraskad. Han var en av de killarna som visade upp sin vinnarskalle idag.


Jorge Ortiz, jag var innan matchen aningen tveksam till hur argentinaren skulle sköta sig på innermittfältet. Efteråt är jag riktigt övertygad om att Ortiz kommer att visa sig vara en nyckelspelare för AIK i år. Hans kyla i passningsspelet och hans förmåga att täcka upp farliga ytor i defensiven imponerade stort enligt mig.


Sen finns det ju Gabriel Özkan också...behövs väl inte så många ord där.


Till sist så tycker jag även att Örlund, Pertan, Markus, Obolo, Pierre, Tjerna, Pavey och Thorstensson gjorde det stabilt och bra.. Tror det där blev alla till och med.


1-0 mot Halmstad. Lyriskt, fantastiskt och det känns faktiskt som julafton. Vi AIK:are är inte allt för bortskämda med andra ord.

Snälla, gör nu som Charlee uppmanade till, ta en sangria, njut av en viktig seger och njut av att vara AIK:are!

PS. Egentligen så känns ju inte premiären som julafton, det känns så grymt mycket bättre.

Intervjuer efter AIK-HBK 1-0.


Spelarbussmottagningen


Biljettinformation inför premiären


Lösbiljetter säljs via:
Ticnet. Välj gärna TicketFast, d v s att du då får biljetten hemskickad som en pdf-fil i din mejlbox och skriv ut den innan du åker till Råsunda. Du slipper då köa för att hämta ut biljetten, enkelt och smidigt.
Biljettluckorna vid Västra läktaren: Biljettluckorna utanför AIK Shop öppnar kl 11 på söndag och säljer lösbiljetter fram till matchstart. I biljettluckorna går det bra att betala med betalkort. Beställda lösbiljetter kan hämtas i biljettluckorna från kl 13.
Derbybutiken. Derbybutiken har öppet från kl 11 på premiärdagen och säljer biljetter samt årskort till Norra läktaren samt till Familjeläktaren.
Ticnetombud.
Årskort säljs via:
Biljettluckorna vid Västra läktaren: Biljettluckorna utanför AIK Shop öppnar kl 11 på söndag och säljer årskort fram till kl 13:30 då årskortsförsäljningen flyttar ut till biljettborden (se info nedan). I biljettluckorna går det bra att köpa årskort med betalkort. Behöver du köpa årskort med kort så rekommenderar vi att du gör det innan kl 13:30 på söndag.
Biljettbord utanför Råsunda: Årskort till Norra läktaren samt till Familjeläktaren kommer att säljas vid biljettbord som kommer att finnas utplacerade på parkeringsplatserna vid Norra och Södra läktarna samt utanför biljettluckorna vid Västra läktaren. Borden finns på plats från kl 13:30 (då årskortsförsäljningen slutar i biljettluckorna). Observera att det endast är kontant betalning som gäller vid biljettborden. Behöver du köpa årskort med kort så rekommenderar vi att du gör det innan kl 13:30 på söndag.
Derbybutiken. Derbybutiken har öppet från kl 11 på premiärdagen och säljer biljetter samt årskort till Norra läktaren samt till Familjeläktaren.
Övriga tider
13:00 genomförs den årliga spelarbussmottagningen utanför den Östra och Norra läktaren då tusentals AIK:are hälsar spelarbussen välkommen till premiären.
13:45 öppnar Råsundas samtliga entréer.
14:45 AIK-supportrarna får motta tröja #1.
15:00 avspark mellan AIK-Halmstads BK. Allsvenskan 2009 är igång för AIK:s del.

Alla till Råsunda.

AIK 2009 By Jonathan R
View in HD  Download 720p HD Version  Visit Jonathan R's ExposureRoom Videos Page

I huvudet på en Halmstad BK Supporter

Premiär och bortaresa. En premiär är alltid en premiär sägs det. Sen ur vilken synvinkel man väljer att kolla är en annan sak. Jag väljer att se från mitt håll. Det är det som jag känner till bäst. Har tyvärr aldrig varit på Råsunda och det skäms jag lite för. Men nu är det alltså dags. Ett Råsunda som kommer innehålla 20-25 000 råttor. Har någon ringt Anticimex? På bortasektionen kommer det finnas 50-75 supportrar som håller på bortalaget. Vi kommer att vara i underläge vad det gäller antal men hjärtmässigt vinner vi med hästlängder. För vad är egentligen störst? Att hålla på en klubb som har flest supportrar på arenan eller att stå där själv med sina fem kompisar och heja fram sitt lag. Tror inte att en gnagare hade kännt sig så väl till mods om han var själv på en bortasektion. Dock är det annorlunda för oss som inte har det där massiva bortaföljet, tyvärr kan jag dock säga. Ser helst att vi också hade haft 1-2 000 med oss på bortamatch. Vi är få men vi är jäkligt stolta över vad vi står för.


 Som sagt är det nu premiär och AIK tar emot Halmstads BollKlubb. Ett lag som alltid är svårt att tippa. så aven för oss som är supportrar till Klubben. Antingen är man lyrisk och tippar guld eller så är man mer pessimistisk än Butter i Snövit. Topp4 ska HBK klara av i år. Sen om det blir högt upp bland de fyra eller långt ner vågar jag inte tala om. Det får framtiden uttala. Men före AIK kommer vi komma, var så säkra.


Matchen då. AIK har haft premiär hemma ända sedan 2002. Inte en seger i en allsvensk premiär sedan 2004 då man slog GIF Sundsvall med 1-0. Kan inte säga att AIK är ett bra premiärlag egentligen. Men nu har man då ännu en gång en premiär hemma. Nu mot mitt älskade HBK som kommer göra allt för att åka hem till den underbara västkusten med 3 pinnar. Vi på bortasektionen kommer göra allt vad vi kan för att hjälpa våra hjältar. Dock säger min realistika del av hjärnan att 1-1 är ett resultat som inte är allt för tokigt att tippa på. Men men. söndag klockan 16.55 vet vi hur det har gått.

Väl mött på Råsunda och låt nu bästa lag vinna, som vi allla vet att det är HBK.


Jesper Uhlén Ordförande BollKlubben Support

"Läskiga män med djungeltrumma"Det är kanske lite skadeglädje inblandat, förutom de vanliga antagonisterna inklusive FC Barcelona så har jag alltid haft ett ont öga till Leksands IF. Vet inte riktigt vad det beror på, kanske är det midsommarstången dalmasarna fick resa i Globen för ett x antal år sedan, kanske är det läskiga vuxna män med för stora vita hockeytröjor och djungeltrummor som skrämmer slag på mig? Jag vet inte helt säkert men klart står det att jag jublade lite inombord över kvällens underbara seger - självklart över Gnagets gloria främst men även över det faktum att Leksands IF befäster sin position som ishockeyns svar på Bajen Fotboll. Charmiga och roliga (enligt de själva) men fast förankrade i en looser-mentalitet.
 
Hifdif.se har väl knappast undgått någon, tror jag kollat på musikvideon 25 gånger och jag garvar rätt friskt varje gång - är inte låten riktigt bra till och med? Klart bättre än den skit Schlagerfestivalen vill packa på än.
 
Gjorde 08 Fotboll idag på FANTV med bland andra Jesper Hofmann och Stefan Söderberg varpå den förstnämnde sa dagens sanning:
 
"Veckan innan premiären är alltid den bästa!"
 
Jag kan bara instämma, kanske med en snudd av hybris nu (tänker på en oförskämt stark försäsong) men visst känns det väldigt bra? Själv laddar jag alltid upp med text-tv, AIK ligger ju av tradition och bokstavningsordning alltid etta i tabellen innan premiären.
 
Nu ska vi inte slå oss för bröstet alltför mycket men blir vi inte bäst i stan så kan vi lika gärna lägga ner. Jag och David Fjäll har dessutom en femhundring var satsade mot den eviga optimisten Wille Bäckström om att just Gnaget summeras högre upp i tabellen än DIF efter 30 spelade omgångar.
 
Wilton till Malmö FF känns alltmer man tänker på det logiskt. AIK var inte ens intresserade och rapporterna säger ju till och med att Wilton tappat i kvalité. Jag ska inte ljuga nu och säga att jag inte bryr mig, självklart svider det att se Wilton i MFF men jag kan ändå känna förståelse för hans val. Dessutom finns Rolle Nilsson i klubben, duon träffades i GAIS första gången och känner varandra väl. Det är dock förbannat skönt att Wilton missar mötet på Råsunda...
 
Söndag närmar sig med stormsteg, uppladdning sker redan kvällen mot söndag då Real Madrid spöar succélaget Málaga på bortaplan. Bra väder på söndag känns lika med Hagaparken för min egen del. Nedanför Koppartälten ska jag filosoferandes ligga med en kall i ena näven och bara njuta, att vara AIK:are på söndag tillsammans med minst 25000 andra är vårens höjdpunkt.

Gråt inte för WiltonWilton går till Malmö FF och genast blir det frågor om han sålt sin själ och spottat oss AIK:are i ansiktet.

Mannen som kom till oss 2006 och gjorde stor succé, var med och bidrog till att AIK som nykomling nästan snuvade Elfsborg på guldet och förevigt etsade sig fast i våra hjärtan. Jag lärde känna denna man under just flytten från GAIS till huvudstaden, jag har beskrivit det många gånger för er men det är sällan man träffar en sådan vän som är så genuin och ärlig som Wilton är. Han lever av och för fotbollen, har en underbar fru och dotter, samt besöker sin kyrka så ofta det bara går. Jag var med Wilton otaliga gånger till kyrkan, där fanns hans övriga vänner med, det andra laget i hans hjärta, en plats där han kände sig trygg och hemma med flera lagspelare som vi kanske känner igen som: Paulinho, Ailton och Daniel Mendes…….

Han trivdes i AIK det har han sagt så många gånger men hans mål var hela tiden att se till att hans familj skulle kunna trygga sin framtid genom den talang han besitter. Det gjorde han tack vare sin inställning till livet och AIK.
Satt och pratade med min flickvän igår och gav henne beskedet att Wilton var klar för MFF, hon suckade genast och berättade för mig om den dagen då hon fick beskedet att Wilton skulle lämna AIK för en skum klubb i Qatar, hur hon blev gråtfärdig och fick en klump i halsen, hon satt vid tillfället i ett möte och genast handlade mötet istället om denna transfer.
Jag kommer också ihåg det, var jag var och vad jag gjorde, men min första reaktion var glädje över att en vän lyckats nå det målet han har haft sedan barnsben, där han äntligen kunde ge tillbaka till sin fru, föräldrar, tvivlarna och framför allt sin gud.

Han gav också AIK en fetare plånbok, tror AIK inte hade ens ett val att kunna stoppa denna kille, visst hade AIK chansen att kriga om SM-guldet just då och visst kunde man tvingat kvar Wilton, men till vilket pris?
Att ha en spelare som blivit ifråntagen en stor dröm kvar i truppen för att kriga om en pokal skulle nog inte motiverat honom till stordåd och jag tror mig veta att han skulle inte vara den Wilton vi älskade som spelare och AIK:are.
Wilton var ju och besökte Råsunda förra sommaren och gick omkring och vinkade till er på läktaren, efter ärevarvet så gick vi in i spelargången och jag fick ge honom en varm kram, vi började prata om livet här och där , jag sa som man kanske alltid gör när man ser en kär vän att han var saknad och att han borde komma hem snart igen.
Genast ändrade sig hans leende till ett allvarligt uttryck och han sa:
-Charlee, jag vill hem igen och det snart, jag har allt i Qatar som man kan önska sig, visst betyder pengar mycket men att inte få höra fansen sjunga ens namn eller känna er riktiga kärlek kan man aldrig mäta i pengar, det är en rikedom som man inte bara skaffar sig utan förtjänar.

Wow tänkte jag, det är ju helt sant och en tanke jag aldrig tänkt, man snurrar ofta iväg i tabeller och statistik men detta var en tankeställare.
Om gud vill så kommer jag snart tillbaka till AIK avslutade Wilton innan han rusade vidare till övrig media…….

Gud ville annat, MFF har en helt annan budget än vad dagens AIK har och de har skrikande fans efter flera års fiasko, AIK har fått bra betalt för denne Wilton en gång och rent ekonomiskt skulle varje fall jag höja på ögonbrynen om AIK hade varit ens med i budgivningen, som Björn Wesström brukar säga: Vi vet vår plats i näringskedjan.
Hur ska man reagera som AIK:are då??

Jag kan inte svara för hur ni kommer reagera men jag kan berätta att Wilton givit mig och AIK mycket under den korta tid han var hos oss.
Han ville tillbaka det vet jag helt säkert men det blir inte alltid som man tänkt sig eller önskar sig. Han har gång på gång bedyrat sin kärlek för oss och hans framtid i Malmö är ur hans synpunkt bra för honom och hans familj, för mig är han varmt välkommen tillbaka som gäst på Råsunda och jag vet att den dagen, just den dagen kommer vara mycket känslosam för honom där många fina minnen har sitt frö.
Jag önskar dig lycka till Wilton och hoppas du får det bra i Sverige och Malmö FF, den kärlek som du upplevde här i Solna finns i allas våra minnen.Synd att våra vägar inte korsades ännu en gång.
Boa sorte amigo, voce e uma pessoa unico…..
Seu amigo Charlee

Segui om #1.


Hand i hand.......


#1


Vi är överallt........

Medans Dulle var hemma hos oss och spelade så var jag hemma hos honom och jobbade. Bilden är tagen i en helikopter ovanför Monrovia, Liberia, 2006.

Peter TengqvistRSS 2.0