Avspark: Inför Piteå IF-AIK

AIK siktar på sin första seger i Damallsvenskan 2009 då laget på annandag påsk beger sig till LF Arena i Piteå och mötet med nykomlingarna Piteå IF i omgång tre. AIK har inlett serien med en oavgjord match och Piteå med en seger.

Piteå IF inledde säsongen på bästa sätt då Kristianstads DFF besegrades med 3-0 i premiären. Redan i matchens första minut slog June Pedersen - nyförvärvet från Umeå IK - in 1-0 bakom Sandra Wahldén i Kristianstads mål. Pedersen följde upp med 2-0 fem minuter in i den andra halvleken innan Linnea Nilsson-Waara fastställde slutresultatet i den 85:e minuten.

Piteå kom dock snabbt ner på jorden efter den lyckades starten och på Östermalms IP blev det 4-0 till Djurgården efter att hemmalaget gått från 1-0 till 4-0 på en kvart i den andra halvleken. Piteå ställde upp med följande lag mot Dif: Startelva (4-5-1): 1 Stephanie Labbé - 8 Camilla Johansson, 24 Maria Åhlund, 20 Emelie Lövgren, 2 Lena Blomkvist - 23 June Pedersen (61), 12 Mari Lundqvist (K), 6 Janina Marklund (78), 14 Kaylyn Kyle, 10 Johanna Lindahl (ht) - 17 Brittany Timko. Avbytare: 9 Linnea Nilsson-Waara (ht), 16 Erika Nilsson-Waara (61), 11 Charlotte Nygren (78), 21 Emma Johansson, 29 Emma Gustavsson.

AIK har haft en tuff inledning på serien och en poäng efter två omgångar motsvarar inte alls förväntningarna som nu finns på laget efter den strålande fjolårssäsongen. Mot Hammarby i premiären på Kanalplan hade AIK det oerhört svårt i den första halvleken och 1-0 till hemmalaget var verkligen i underkant. AIK hade sedan en godkänd period i inledningen av den första halvleken och Annica Sjölund var centimeter ifrån att kvittera, men Hammarby kunde till slut öka på till 2-0 och ta en rättvis seger.

Revanschlustan var därmed stor i hemmamatchen mot nykomlingarna Stattena IF från Helsingborg. Stattena som hade förlorat med förkrossande 7-0 mot Djurgården hemma på Olympia. Det var dock gästerna som tog ledningen på Skytteholms IP då Caroline Pettersson överlistade Maja Åström i AIK-målet. Kvitteringen kom av lagkapten Anne Mäkinen i den 49:e minuten och då väntade sig de flesta ett segermål av AIK, men Stattena höll undan för en poäng.

AIK är redan fem poäng efter topptrion Djurgården, Umeå IK och Kopparbergs/Göteborg och bör ta en seger på LF Arena för att hänga på topplagen.

Chefstränare Patric Jildefalk har - tillsammans med assisterande tränaren Hans Friman - tagit ut en trupp bestående av 15 spelare till matchen. Truppen består av 1 Maja Åström, 2 Linda Sembrant, 3 Emelie Ölander, 7 Frida Höglund, 8 Anne Mäkinen, 9 Annica Sjölund, 10 Louise Fors, 11 Emma Lundh, 12 Elin Karlsson, 13 Sofia Simonsson, 16 Emma Lindqvist, 17 Hanna Folkesson, 20 Emilia Appelquist, 21 Kimberly Gustafsson och 22 Johanna Baecklund.

Text: Stefan Mellerborg