Avspark: Inför Kalmar FF-AIK

På annandag påsk beger sig AIK ner till Småland för match mot de regerande mästarna Kalmar FF på Fredriksskans. AIK inledde Allsvenskan med en seger medan KFF kryssade i premiären. Matchen sänds av Canal+.

AIK inledde Allsvenskan med en härlig trepoängare då Halmstads BK gästade Råsunda Fotbollstadion på premiärdagen. Gabriel Özkan gjorde - framspelad av Martin Kayongo-Mutumba - segermålet i den 55:e minuten då han satte bollen i det högra hörnet bakom Magnus Bahne i HBK:s mål. Segern var helt rättvis och AIK glimtade till - framförallt i den första halvleken - med ett fartfyllt anfallsspel på Råsundas inte ännu helt gröna gräsmatta.

Regerande mästarna Kalmar FF inledde försvarandet av SM-guldet på Strömvallen i Gävle och landslagsmannen Rasmus Elm gjorde 1-0 i den 20:e minuten. Målet räckte dock inte till seger då gamle måltjuven Hasse Berggren, 36, kvitterade i den 63:e minuten.

Tränaren Nanne Bergstrand tog ut följande lag till premiären: Startelva (4-2-3-1): 1 Petter Wastå - 25 Tobias Eriksson, 3 Joachim Lantz, 9 Stefan Larsson, 26 Emin Nouri - 8 Henrik Rydström (K), 13 David Elm (89) - 7 Jimmie Augustsson (71), 18 Rasmus Elm, 35 Lourival Assis (71) - 17 Daniel Mendes. Avbytare: 11 Abiola Dauda (71), 12 Daniel Sobralense (71), 21 Lasse Johansson (89), 5 Tobias Carlsson, 32 Zlatan Azinovic.

Före detta AIK-spelaren Daniel Mendes spelade hela matchen - något som inte var helt vanligt i AIK - och noterades för tre skott på mål. Mendes svarade för tre mål i träningsmatcherna under försäsongen och gjorde också matchens enda mål då IFK Göteborg besegrades i Supercupen på Fredriksskans.

AIK har haft problem med Kalmar FF under senare år, men svarade för en bra insats i den senaste matchen på Fredriksskans. AIK förlorade då med 3-2 efter att haft en rättvis 2-1-ledning i den första halvleken. Tyvärr spelade vädret en stor roll i den andra halvleken och AIK hade stormen i ansiktet och oerhört svårt att kunna flytta upp spelet. I premiären på Råsunda förra året blev det 0-0 och då hade Iván Obolo den bästa målchansen då han i bra läge sköt över i slutminuterna.

2007 blev det 0-1 på Råsunda och 2-0 till KFF på Fredriksskans. AIK:s senaste seger mot Kalmar FF kom i början av augusti 2006 då AIK tog två trepoängare mot smålänningarna inom loppet av en vecka. 1-0 på Råsunda följdes upp med 3-1 på Fredriksskans efter bland annat ett mål av, just det Daniel Mendes.

AIK:s chefstränare Mikael Stahre har - tillsammans med assisterande tränarna Andreas Alm och Christer Swärd - tagit ut en 17-mannatrupp. Startelvan blir officiell en timme innan avspark. Truppen består av 3 Per Karlsson, 4 Nils-Eric Johansson, 5 Jorge Ortiz, 6 Walid Atta, 8 Daniel Tjernström, 10 Iván Obolo, 13 Milos Petkovic, 14 Kenny Pavey, 16 Pierre Bengtsson, 17 Saihou Jagne, 18 Markus Jonsson, 19 Martin Kayongo-Mutumba, 20 Jos Hooiveld, 21 Mikael Thorstensson, 25 Yussuf Saleh, 27 Daniel Örlund och 29 Gabriel Özkan.

Kalmar FF rekommenderar alla AIK:are som ska på matchen att köpa förköpsbiljett via Ticnet.

Matchen på måndag sänds direkt i Canal+ Sport 1 samt i Canal+ Sport HD. Sändningen inleder kl 19:40 med studioprat och avspark sker kl 20:00. Kommenterar matchen gör Tommy Åström och Pelle Blohm.

Text: Stefan Mellerborg