AIK- NorrköpingDen 27:e juni 2009, dagen då Dulee Johnson återigen spelade match för AIK. Den 5 juli 2009, dagen då Dulee återigen spelar en tävlingsmatch för AIK? Om man ser till hans insats idag (med två träningspass på nacken) så är det högst sannolikt. Han var lugn och trygg med bollen och sparkar aldrig iväg bollar till höger o vänster utan en klok tanke bakom beslutet. Att få se 70 minuter med en elegant dirigent som Ortiz och sedan ytterligare 20 minuter med den kylige Dulee Johnson värmer en som AIK:are.

Matchen i sin helhet var bra från AIK:s sida. Mycket chanser, hyfsad kvalitet på inlägg och frisparkar och en hel del fina kombinationer. Sen är det självklart inte godkänt att inte sätta bollen i nätet på våra chanser, numero diez får kanske öva lite på avsluten på nästa träning..och på straffar.

Norrköping var förvånansvärt bleka (en hel del skador) och var inte i närheten av det laget som slogs in i den sista sekunden i Svenska Cupen. Passivt och håglöst är en bra beskrivning, fast ändå det blev ju 1-1.

För övrigt är Hallstavik sjukt litet och själva idrottsplatsen var inget Nou camp heller, men gillar ändå dessa bortaresor som bjuder på allt från billig påfyllning på "Denny's Pizzeria" till galna speakers.


Intervjuer publicerat på hemsidan.
Kolla gärna in dagligen på "video" sidan på www.aikfotboll.se, vi lägger upp nya intervjuer nästan varje dag.

En dag med Björn Wesström


Ett litet smakprov

Här får ett litet smakprov av hur reportaget "En dag med Björn Wesström" kommer se ut. 

Reportagets första del kommer med största sannolikhet publiceras imorn, fredag. 
En dag med...


Igår var det en väldigt speciell dag, minst sagt. Dagen började tidigt och slutade även allt för tidigt. Mitt uppdrag var att följa med Björn Wesström en hel dag, något som gick alldeles utmärkt fram till klockan 18.00- då tog matförgiftningen fart. Årets mest otajmade händelse om jag ska fatta mig kort. Men "En dag med Björn Wesström" kommer nog bli riktigt intressant för er tittare. Håll utkik under dagarna som följer, klippet lär landa på hemsidan under torsdagen eller fredagen.


Speciellt var det även att se Henok Goitom i AIK uniform på Karlberg, lite surrealistiskt faktiskt, Goitom (född 84) har ju trots allt nätat några gånger i La Liga för bottenlaget Valladoid iår. Inte fy skam, verkligen inte.
(Sidospår: Peter Kisfaludy var nära att värva Goitom 2003, men Henok valda Udinese). 

Fast det mest fascinerade är Björn Wesström och hans resonemang, jäklar vad man lär sig mycket under en dag med sportchefen.

För några veckor sedan så berättade Björn om en föroläsning han och Stahre hållit för en grupp företagare. Björn fick en hel del frågor som var relaterade till Ivan Obolo och hans förmodade flytt utomlands. Nästan alla påpekade att AIK skulle "sälja SM-guldet" om Ivan skulle skeppas iväg. Ett resonemang som jag nog kan relatera till rätt mycket. Men Björn tänker självklart lite annorlunda.


Björn ställde då en motfråga:

"Om ni kan lova mig att vi vinner SM-guld, så får ni värva vilken spelare som helst till AIK, för vilka pengar som helst"

Alla började ropa efter Zlatan och Cristiano Ronaldo (jag valde själv Cristiano Ronaldo när Björn berättade historien). Men efter ett tag så började folk tveka:
 "Det kan ju bli skador och sånt, kan vi verkligen lova att vi vinner SM-guld då?"
Något som jag själv inte kunde göra i alla fall.


Då sa Björn:
"Om ni inte kan lova att vi vinner SM-guld med Cristiano Ronaldo, hur kan ni då vara så säkra på att vi säljer SM-guldet om vi säljer Ivan Obolo."
 Som sagt, ett litet annorlunda tankesätt.


(Den här historien betyder inte på något sätt att vi har sålt Ivan Obolo, ville bara poängtera det. )

Om vi sedan ska koppla det vidare till Henok Goitom. Goitom är minst 10 klasser bättre än allsvensk klass och med andra ord är det en helt omöjlig spelare att knyta till AIK i nuläget. Men både jag och Björn kunde konstatera att han inte stod ut ur mängden under hans första träningspass. Självklart krävs det tid att anpassa sig, självklart är det hans första träningspass, men ändå. Det ger i alla fall mig en tankeställare. Fotboll är mycket mer komplext än vad många vill göra det till. Björn påpekade med ett leende att fotboll är inte lika enkelt i verkligheten som på Fotball Manager, bara att hålla med.


Jag tänkte även passa på att flagga lite för det senaste klippet på AIK Media. Där får ni följa damernas uppladdning inför AIK- Hammarby. "Reportaget" är lite tunnt om jag ska vara ärlig, men kolla i alla fall uppladdningssnacket av Patric halvvägs in i klippet.

Klasspelare tränar med AIKJust nu tränar fyra spelare med AIK som inte tillhör truppen, Fredrik Holster och Nicklas Backman spelar båda i Väsby men de andra två är riktiga klasspelare, John Guidetti som är en av Sveriges största talanger, och nu har även La Liga klubben Valladolids anfallare Henok Goitom börjat träna med AIK.
 
Goitom är en klasspelare som fortfarande inte fått chansen i landslaget den här säsongen gjorde den 24-årige anfallaren nio mål på 22 matcher, när Goitom vänder hem till Sverige finns det stor chans att han kommer till AIK då han är född i Solna och verkar vara intresserad då han nu vill träna under semestern. Obolo och Goitom, man kan ju alltid drömma.
 
Ett nytt galet Silly Season rykte har kommit från västra Sverige då det ryktas att vår argentinske stjärna är på väg till Elfsborg något som jag tycker inte låter särskilt troligt. Ivan som ju alla vet är AIK: s viktigaste spelare sitter ju på ett utgående kontrakt, men utländska intressen finns och Elfsborg får nog tuff konkurrens.
 
Ikväll är det dags för U-21 EM igen, Sverige ställer upp med samma lag som de två tidigare matcher vilket betyder att ingen av AIK: s Özkan (som var nära inhopp mot Italien), Bengtsson eller Karlsson startar, något som jag ifrågasätter är att Hammarbys Emil Johansson fortfarande får starta istället för Blackburns Martin Olsson som gjorde ett riktigt bra inhopp i 2-1 förlusten mot Italien.
 
Det var allt som jag hade att säga, kolla gärna in min blogg AIKare.se.
 
Axel Franzén
axel-franzen@hotmail.com

AIK får inte ta SM-guld


AIK till Champions League?

Det var tider då man som AIK supporter kunde köpa sig platser på Råsunda till matcher mot skitgäng som Barcelona, Arsenal och Fiorentina. Man skrek och hoppades att vi skulle tillhöra den absoluta toppen i många år till.

Låt mig nu måla upp ett skrämmande scenario för en AIK-framtid inte alltför långt bort (star wars). AIK vinner allsvenskan säsongen 2009 och får nästa sommar kvala in till CL, vad händer då egentligen?

AIK måste först värva nya anfallare med klass och det antagligen för de pengar som just nu inte finns, jag menar hur länge finns det gott om sedlar i Agent03s plånböcker i dessa tider?

Nya klass lirare på varje position kommer kosta AIK miljoner, lågkonjunkturen  som vi befinner oss i har inte sett sitt slut och är knappast till ända när vi inleder jakten på miljonerna. Väsby samarbetet kommer få sig en rejäl törn med att vi måste värva in spelare och annat kompetent folk för att kunna mäta oss med de i först hand kvalande lagen vi står inför, publiken kommer få betala massor, inte bara med tanke på att det är ett VM år med komprimerad och tät matchning, således blir det ännu mer matchande som detta år fast nu skall vi ha CL i tanke med.

Varför jag tänker så eller ja, snarare drömmer så är ju faktiskt i vilken sits vi befinner oss i just nu, AIK krånglar sig igenom en tuff tid och har anpassat sin kostym efter att i många år ha haft en övertro på dels truppen men också publiken som kommit i massor under dessa år. Att samarbetet med Väsby United med ”Tolle” som  dirigent har redan burit frukt och det står fler och knackar på dörren såsom Backman…

Skulle AIK behöva satsa för CL kommer en sådan som Backman inte beredas plats enligt min mening, likaså med de talanger som finns i A-truppen: Lundberg, Walker, CH, Atta och säkerligen Perten med. Så visst vore det oerhört kul med ett SM-guld på ett sätt men kanske sätts framtiden i AIK på spel på ett annat sätt!

Varför jag nu drömmer mig bort samt är så jävla negativ beror på att Kalmar kvalar mot Debrecen till årets CL. De har redan skördat en massa offer i form av deras bästa spelare som är i andra klubbar nu och ersättarna har knappast imponerat ännu. Men Mendes kanske kan överraska oss alla med några baljor eller en skön hederlig klassisk filmning ala Mendes som vi är vana att se honom.

Andra anledningar till att jag är som jag är idag är att jag helt enkelt haft en pissdag på alla vis, men det är som man säger : En ny dag imorgon och solen stiger över Råsunda.

Er ödmjuke tjänare
Cee

Regn och rusk.....Midsommar närmar sig och vädret är under all kritik, alltså vad fan händer?
Typ 4 grader varmt och konstant regnande, nu är det kanske inte så himla synd om just undertecknad men alla ni andra måste ju må riktigt illa. (Varit i Vegas i 10 dagar)
AIK spelade igår en träningsmatch, det blev en förlust med 2-0 mot Inter Åbo och enligt de rapporter jag fick är AIK spelarnas muskler slut efter en väldigt tuff vecka, och jag säger som Bojan: Träningsmatcherna kan vi torska, det är den 5 juli vi ska vara sylvassa.

Vad händer inom AIK Media då kanske ni undrar? Jo låt mig få berätta, vi planerade Studio AIK för framtiden men har fått ett stopp i maskinen just nu pga.  att den studion vi använder är under ombyggnad juni/juli samt att den andra studion vi har utnyttjat blir för dyr för oss att använda, själva studion får vi låna gratis men personalkostnader är upp mot 10 000 kr per program och det har vi inte råd med alls.

Jag ska sitta med Lukas idag och planera en slags mobil Studio AIK sänt till er från Karlberg, inte lika bra som i studion men ändå Studio AIK till er på något vis.
Synpunkter på det?

Reaktionerna på Dulee affären har varit både positiva och negativa, alla är vi nog helt överens om att Dulee som spelare tillför AIK en helt annan nivå. Ortiz som jag tippar är vår nästa spelarförsäljning(?) kommer tillsammans med Dulee dominera innermittfältet i höst. Jag antar också att de skruvas lite i truppen eftersom Dulee är innermittfältare och de på hans plats gillar inte när AIK nu köper en spelare som skall gå rätt in i en allsvensk startelva, upp till bevis för Bojan, Kevin, Tjernström och co.

Jag träffar er, alltså ni fans som oftast kommer fram och har synpunkter och förslag till oss, senast  AIK dagen på Karlberg var det varje fall 5 personer som kommer fram och småsnackar, jag uppskattar det så enormt, just era ord och tankar är drivkraften hos oss och allt det vi gör är ju faktiskt för er skull och kärleken till klubben som vi har gemensamt.
Våra hemma-hos reportage kommer inledas i veckan som kommer, slutprodukten kommer nog bli ganska intressant hoppas jag, en blandning mellan Cribs-MTV och The Hills, fast ändå inte……….

Jag är numera vrålförkyld och ser fram emot att fira midsommar med grilla och paraply. Boule och TP kan jag tänka mig, tiden går och snart är det dags att börja bli nervös, känna att man är bättre tränare än Stahre innan match för att sedan få den där ahaaa känslan som så många gånger förr.

Jag söker fortsatt medarbetare och bloggare.
Snart är det dags för BlackBeat.se

Trevlig midsommar på er alla!

Cee

AIK i NorrtäljeDet är alltid lite speciellt när AIK ska spela bortamatcher, intrycken och själva upplevelsen är jämfört med en match på Råsunda oftast väldigt annorlunda. Det är speciellt två intressanta saker som är återkommande:

Speakern:
Idag var det faktiskt så att två olika speakers höll i evenemanget= dubbelt så mycket underhållningsvärde. Förutom sköna skrikiga röster och ett allmänt energiskt beetende så bjöd man publiken på en liten lögn. Innan matchen så hypade ena speakern matchen mellan AIK- IFK Norrköping i Hallstavik och påpekade- till publikens jubel- att:
-Då är även Dulee Johnson med!
Min läktarkamrat Björn Wesström började direkt skratta och sa:
- han hittar ju på!
Kanske vet speakern något som inte Björn Wesström vet?...Vem vet?

Musiken:
Idag var det faktiskt inmarsch med "Å vi e AIK" i bakgrunden, något som vi AIK:are alltid uppskattar. Men övriga melodier var kanske lite mindre uppskattade. Kviborg skrev för några månader sedan om att de dunkade "Venga boys" och "Markoolio" i Huddinge,  idag såg Norrtälje till att ge Ricky Martin lite tid i rampljuset. Men å andra sidan, musiken på Råsunda kanske inte briljerar den heller...

Det var även nationalsånger innan matchen skulle dra igång, något som bidrog till en liten försening av matchstart, för tillsammans med "Å vi e AIK" och spelarpresentationer med luriga finska namn- så blev det en uttdragen historia. Niklas Bergh sa efter matchen:
- Det tog ju en kvart innan vi kunde dra igång.

För övrigt så var det rätt roligt och se Inter Åbos Patrick Bantamoi, från Sierra Leone, stå och nynna till nationalsången.

Sådär ja, nu har jag väll gnällt färdigt...

Matchen - behöver jag säga så mycket om den egentligen. Stefan Mellerborg är ju mästarnas mästare på matchrapporter men jag tänkte nämna några saker i alla fall:
Bergh tillbaks! Skönt! Grymt sympatiskt kille som verkligen förtjänar att få vara hel och frisk.
Ortiz gör stor skillnad på en fotbollsplan, argentinaren kunde till och med behärska dagens svåra gräsmatta i andra halvlek.
Obolo spelar 90 minuter som vanligt och självklart gjorde han det bra som vanligt.
Försvarsspelet var- som Alm uttryckte det- rena rama vilda western ibland.
Kenny är lika galen i Norrtälje som på Råsunda, backar inte en meter i närkamperna som vanligt.

Tänkte avsluta med dagens "Bojan". Frågade Bojan i intervjun om konkurrenssituationen nu när Dulee ansluter till truppen. Efter intervjun säger han:
- Vad är det för någon fråga? Tror du Higuain klagar i Real när Kaka och Ronaldo har kommit?

Tack och hej

Hemsidan.


Hej!
 
Vet du om att AIK Fotboll tjänar annonspengar på ju fler dagliga besök den officiella hemsidan, www.aikfotboll.se, har? Varför inte ha www.aikfotboll.se som startsida både på datorn hemma och på jobbet?
 
Tipsa gärna dina AIK-kompisar om detta enkla sätt att stödja klubben i sitt hjärta samtidigt som de får läsa de senaste officiella AIK-nyheterna.
 
Heja AIK!
 

Dulee Johnson till AIKPresskonferensen avslutades för inte speciellt länge sedan, en presskonferens där Dulee Johnson, som väntat, presenterades som en AIK spelare. Dulee har skrivit på ett 2,5 år långt kontrakt med AIK och ska ansluta till truppen så snabbt som möjligt. Björn sa att han gärna ser att Dulee hinner spela den sista träningsmatchen innan allsvenskan drar igång.

Presskonferensen bjöd på de vanliga frågorna kring Dulee Johnson och den bjöd också på de vanliga svaren. Jag förstår att alla väldigt gärna hade sett presskonferensen live, eller fått en liveuppdatering via skrift. Jag hade även väldigt gärna erbjudit den tjänsten till alla AIK:are. Men, för det finns ju alltid ett men...vi har i princip aldrig livesänt någonting genom AIK Media förutom radio. Anledningen är väldigt simpel, vi har varken pengar eller möjlighet att göra det. Vi har ingen plattform på hemsidan som erbjuder en möjlighet att genomföra liveradio eller livetv. Sedan är Karlbergs internet inte det ultimata för att liveblogga och blogg.se erbjuder inte heller en speciellt bra livetjänst.

Det jag vill komma till är att det är omöjligt för oss att genomföra dessa saker. Sen med tanke på att vi har fått kritik för att vi kostar för mycket pengar så känns det inte som att folk är villiga att AIK ska spendera mer pengar för att vi ska kunna genomföra dessa tjänster.

Så jag hoppas att ni kan nöja er med Kviborgs livebloggande och intervjuer i efterhand.

Nu ska i alla fall jag njuta av att vi har värvat en grymt duktig fotbollspelare till AIK.

Intervjuer med Dulee och Björn kommer upp inom timmen på aikfotboll.se

AIK gör sin bästa affärDulee är alltså tillbaka i AIK och kontakten med Israel och Dulee  har varit pågående under en ganska lång tid, pratade med Björn häromdagen då jag som många andra tycker att denna övergång är något märklig, kanske då inte på det sportsliga planet utan alla de rubriker som #30 har skapat vid sidan både i Göteborg, Stockholm samt även Tel Aviv. På gräset har dock liberianen varit sagolik nästan alltid, det är oerhört ovanligt att denne man gör en dålig match. Hans återkomst i AIK gör oss väldigt starka på mitten, vilken balans i laget med Ortiz OCH Dulee, nu får vi ett av allsvenskans bästa innermitt utan tvekan.
 Det som dock övertygade mig var när Björn sa: ”AIK gör sin bästa affär någonsin” hade vi inte gjort det hade vi aldrig tagit honom tillbaka.
AIK fick sälja honom till synes i underkant men får tillbaka honom till ”bortskänkes”, får han ordning på livet vid sidan om Karlberg och Råsunda så kan vi nog sälja denne man får de 15 miljoner han kan bli värd om han är sig lik, glöm inte bort att han är i en perfekt ålder och fortsätter utvecklas.

Vet att många fans kanske känner sig tveksamma om övergången, men på ett sportsligt plan välkomnar jag absolut Dulee Johnson tillbaka till AIK och hoppas han är lika bra som i fornstora dagar.

Welcome back #30

Jos Hooiveld

Vi på AIK Media besökte idag Karlberg för att kolla läget med AIK truppen och umgås med övriga träningsåskådare (det var en hel del), tre intervjuer finns uppe på aikfotboll.se och vi publicerar även en extra intervju för er bloggbesökare med Jos Hooiveld! Håll till godo!Tävling

För några veckor sedan så gjorde vi på AIK Media en frågesport till olika AIK sponsorer med en hel del kluriga frågor. Nu testar vi på blackbeat era fotbollskunskaper (eller hur snabba ni är att leta upp saker på wikipedia) och låter er svara på dessa frågor. Skicka in alla 10 svaren till lukas.arndt@aik.se! 

Pris i form av matchbiljetter utlovas till vinnaren.  Den löjliga säsongen

Den har pågått ett tag nu och kommer sannolikt att göra det ett tag till, silly season,  den delen av säsongen där magen pirrar lite extra när man surfar runt på diverse sporthemsidor. Svenskafans flödar i olika teorier och rykten, vissa lag har även kommenterat de potentiella övergångarna med en sannolikhet i procent, oftast är det 10%, 20% eller 25% chans att övergången inträffar, men ändå sitter man där som en fotbollshyena som vittrar transferlukten.

 

Ledningarna kommenterar inte rykten, det har man märkt vid det här laget, därav kan även de mest bissara ryktena leva vidare trots en vädligt liten trovärdighet, men allt tillhör den leken som vi lärt oss kalla silly season. 

 

För AIK:s del så är det två spelare som har blivit transferkött på marknaden:

 

Markus Jonsson som sitter på ett utgående kontrakt

 

Ivan Obolo som helt enkelt är tillräckligt bra för att ”byta upp sig” i fotbollens näringskedja

 

När vi sedan listar spelare så är på ingående till AIK så har vi redan spikat en övergång med Assyriskas Martin Lorentzon, en övergång som ger extra mycket "probability factor" till Markus Jonssons potentiella försvinnande från AIK, då båda som bekant är högerbackar. Själv är jag rätt dåligt påläst i fallet Lorentzon, då jag högst sett han spela två gånger. Jag skulle även vilja påstå att fallet Lorentzon hamnar under kategorin "lite mindre sexigt", men det behöver ju verkligen inte vara negativt. Gällande Ivan så har i alla fall inte jag hört något nytt, det sista jag hörde var det Oscar Lindgren berättade för mig:

 

Oscar: Ses när vi allsvenskan drar igång igen i juli?

 

Ivan: Por segur (självklart)

 

Men men…allt kan hända.

 

För bara några minuter sen så ringde telefonen och några minuter efter det så satt man framför fotbollskanalen.se och läste om Dulee Johnson. Den löjliga säsongen tog alldeles nyss en både intressant och underhållande vändning. Kanske kanske..

 

En sak är säker, ryktet kring Dulee Johnson hamnar i facket "lite mer sexigt" oavsett vad man tycker om Dulee. 

 

Sitter på kontoret just nu och pratade med Björn för inte speciellt länge sedan. Om något intressant skulle inträffa så ser jag till att ni får veta det. Men Björn kommenterar som sagt inte rykten..

 


 

För övrigt så var jag på plats på karlberg idag för att göra några intervjuer, däremot var det lite synd att ingen annan var det. Fullständigt underbar schema-miss. Ni får istället vänta en dag eller två på spelarintervjuer.

 

Vill även passa på att tacka er för era förslag och kommentarer på mitt föregående inlägg. Allt är antecknat och en hel del har jag tagit till mig,  The Boss (Charlee) är här om några timmar och då ska vi diskutera lite kring framtida projekt.

 

På återhörande

Lukas


Semester

Det har nu gått en tid efter AIK:s vackra avslut på vårsäsongen. AIK som oftast inte briljerar under våren, går nu in i en kort viloperiod med vetskapen om att vi har häng på Göteborg och Elfsborg. Thorstensson uttryckte det med rätta ordalag i Studio AIK:

-      Skönt att vi är med där uppe!

Thorsten, det tycker vi alla.


Nu har herrarna som sagt drygt en månad på sig att träna, vila och slipa på formen innan det är dags igen. Vi på AIK Media (jag och Charlee) passar även på att ladda batterierna till kommande matcher under sommaren och hösten. Charlee befinner sig nu i Las Vegas, kul för honom och lite mindre roligt för oss andra som har börjat frysa igen trots att det är juni. Jag skriver för att kolla lite med er läsare angående framtida projekt. Bloggen har varit alldeles för dåligt uppdaterad på sistonde, anledningen är egentligen att hemsidan fungerar riktigt bra och även uppdateras väldigt ofta. Så det vore lite overkill av mig att pumpa på med reflektioner över våren då både Studio AIK och Stefan Livstedt tar upp dessa ämnen på hemsidan.


Jag kommer ha mer tid att befinna mig på Karlberg under sommaren och därför frågar jag er om det finns något speciellt ni vill se: Vilka ska intervjuas? Några speciella ämnen? Filma träningssekvenser?

Sedan har vi förstått att resereportagen har gått hem hos tittarna och därför undrar jag om vi ska utveckla det med mer reportage? Kanske till och med under hemmamatcherna?


Ett speciellt projekt har vi planerat in med "hemma hos reportage" under juni. Vilka vill ni besöka i sådant fall?


Läste att någon ville att Björn skulle kommentera "silly season" rykten och kontrakt och liknande, jag har mailat Björn men tror inte att vi får se kommentarer kring rykten då det inte är möjligt på grund av börsregler och lagar. På hemsdan publicerades även läsvärt angående ekonomin och spelartransfer: http://www.aikfotboll.se/Article.aspx?contentID=1042


Ni får väldigt gärna kommentera och komma med idéer, vi kanske inte kan genomföra allt men vi uppskattar alltid olika förslag.


Ni bestämmer!


/ Lukas


Tänkte även fråga vad ni tycker om Studio AIK såhär långt den här säsongen och om det är några ämnen ni vill ta upp i kommande program?

RSS 2.0