Är plastgräs framtiden?

Just den frågan ställde jag till Micke Stahre samt Björn Wesström efter matchen mor IFK Norrköping. Ser man på spelet som spelades under Söndagkvällen så ser man en trygghet med att spela på ett fantastiskt underlag, spelarna vill spela fotboll efter marken men framför allt man VÅGAR spela fotboll efter backen. Man rullar runt mycket i laget och långbollarna som man skådat tidigare var som bortblåsta, uppspel från backlinjen kom ofta efter backen, hemspel till målvakt tvekar ingen med samt att det skapar mer utrymmer för spelare med en härlig teknik som Mutumba och Saleh kan utnyttja på ett helt annat sätt än på Grimsta.

Jag var och kikade på DIF vs BP på Stadion och planen var ta mig fan lika illa som på Grimsta men detta är inget fenomen, det är verkligheten i detta land som vi lever i. Allsvenskan kommer definitivt inte att utvecklas med ett spel på leråkrar, sandade planer till förbannelse och det gynnar verkligen inte världens 37:e (?) bästa liga till det bättre. Hur skall man kunna lira boll på en satans ojämn sandplan? Det gynnar skitlagen som lägger långbollar och köttar där framme, tro fan att Hasse Berggren 36 år gammal kan göra mål för Gefle på bortaplan, Gefle säger ju sig själva att spela defensivt  är deras modell på bortaplan, se bara matchen mot Hammarby.

Jag skulle tro att ett lag med mycket tekniska och bollskickliga spelare som AIK definitivt skulle gynnas av en bra plasgräsplan, varför tror jag detta?

På pluskontot:

Med värmeslingor kan du träna samt spela matcher på en och samma plan året om.
Du blir inte bara stark på hemmaplan, du får hela planens storlek i ryggraden, du kan varenda millimeter och med stödet AIK så skulle det bli en mardröm att komma och möta denna anrika klubb.
Sverige skulle kunna spela höst vår säsonger och anpassa sig till europeisk fotboll, skall en Allsvensk mästare kvala in till Champinos League 1 år senare då formen, spelarna och stimmet man är inne i sitta kvar ett år senare så är det ta mig fan ett mirakel. Man får nu förlita sig på att få ännu större blåbärsnationer i lottningen till CL om man skall komma in i Europeisk toppfotboll.
Plastgräset idag är lika bra som naturgräs
Se Elfsborg som ligger steget före många lag.


På minuskontot:

Man kommer att sakna den RIKTIGA gräskänslan.
Tanken är ju att man skall spela på GRÄS och inte plastgräs.Någonstans känner jag att fotboll är ett spel, en underhållning och det är ta mig fan ingen underhållning att se långbollar i 90 minuter och ett sparka och spring fotboll. Underhållning är ett skickligt spel efter backen, individuella prestationer, väggspel och tekniska nummer.

Hur i helvete skapar man det på Grimsta IP eller Stockholms Stadion som dom ser ut? Hur skall svensk fotboll utvecklas om det inte finns underlag att spela på? Skall man verkligen behöva sanda planen för att den överhuvudtaget skall bli spelbar?

Hur ser ni på denna fråga, kom med tankar och idéer, Walid Atta var positiv, Bojan ville inte uttala sig men vad tycker du hade gynnat AIK i kommande Arenafråga samt underlag?


Mvh Tommy Saari

Kommentarer
Postat av: Malin OE

Håller med dig... det STORA minuset är just känslan... känslan av att INTE spela på gräs. Men som de flesta nymoderniteterna väger fördelarna över nackdelarna, det är väl det som kallas utveckling antar jag. Meeen riktigtgräs är alltid riktigtgräs!

2009-04-27 @ 10:10:26
URL: http://zorinas.blogg.se/
Postat av: Lasse

Vad svarade Micke o Björn på din fråga?

2009-04-27 @ 10:35:42
Postat av: Danne

RIKTIGT gräs, annars får det vara!

2009-04-27 @ 11:34:21
Postat av: AIK oG

Om AIK nu ska spela på en ny arena så tycker jag att det ska vara gräs. Men det är klart det går ju fortare på plast... Men det känns lite töntigt att ha plast gräsplaner om vi skulle få em eller någon liknande.. Framåt Gnaget!!

2009-04-27 @ 12:27:23
Postat av: Henrik

Vill ju inte spela på en överdimensionerad dörrmatta, det känns som man dödar sporten lite, men samtidigt är det ju tyvärr så att om vi inte börjar med inomhusarenor blir det svårt med äkta matta, man vill ju inte spela på en åker halva säsongen heler...Dessutom är det ju inte bra att "vara sist" med att byta heller. Är vi det sista laget som spelar på äkta gräs är ju alla bortamatcher en nackdel för laget...Så, hjärtat säger riktigt gräs, hjärnan kanske katrar över till dörrmatta snart...

2009-04-27 @ 12:55:37
Postat av: Forzza

Det finns ju five-a-side/futsal året om nuförtiden, för dom som gillar snabbt spel längs marken. På vår, sommar och höst föredrar jag fotboll. Riktig fotboll spelar man på Råsunda, och på Råsunda är det gräs.

2009-04-27 @ 13:37:49
Postat av: Frasse

Problemet är ju att de styrande tillåter att det spelas på dessa bedrövliga planer!! Och Råsunda är inget undantag!

Det går faktiskt att underhålla gräs under vinterhalvåret med värme, ljus och plantäckning så att de är fina när det behövs.

Vore bättre om man gick den vägen istället för att uppmuntra den rådande plastgrästrenden, vilken faktiskt inte är särskilt rolig.Vi kommer även minska möjlighterna att få hit bra utländska spelare om vi bara har plastplaner. De presterar oftast sämre på plast och det gynnar knappast deras fortsatta karriär i en bättre liga om de blir alltför invanda på plast.

2009-04-27 @ 13:57:44
Postat av: minipower_90

Självklart ska vi fortsätta spela på riktigt gräs. Kan man hålla gräsmattorna fina i England där vädret t.o.m. är sämre än här, så bör väl vi också kunna det. Att ändra så att vi spelar som resten av Europa är väl positivt sportsligt, men det gynnar knappast publiken. Det kommer att bli färre personer som går på fotboll mm. Det skönaste är ju att gå till Råsunda en sommardag och kliva in på ett roldränkt Råsunda.Ps. Vore väldigt trevligt om ni tog bort alla kommentarer som inte har med AIK att göra. Folk som bara vill göra reklam för sin hemsida. TA BORT NU.

2009-04-27 @ 14:11:34
URL: http://www.svartgul.se
Postat av: In med bollen

Den största fördelen med konstgräs är att man kan dänga på ett tak på arenan så vi kan spela året runt. Det om något behövs om vi vill höja standarden på svensk fotboll.

2009-04-27 @ 14:16:50
Postat av: AIK oG

Ett tips, Fråga spelarna i truppen om denna fråga? Hur dom vill ha det och vad dom föredrar.

2009-04-27 @ 14:33:18
Postat av: offside

Jag kan för min del inte förstå varför man inte hårdare diskuterar att lägga ut nytt gräs varje vår istället. Vad kan kostnaden vara för en klubb att varje vår rulla ut en ny gräsmatta? Några hundra tusen (någon som vet? jag spekulerar...)..? Vilket ungefär motsvarar månadslönen för ett par av klubbens spelare.

2009-04-27 @ 15:18:50
Postat av: Kenta

Som det sagts tidigare så tror jag att allsvenska planskötare och klubbar bör ta sig en ordentlig titt på hur deras motsvarigheter arbetar i England. Det var väldigt länge sedan man såg en dålig matta under en premier league match och deras klimat är ju inte så enormt mycket bättre än vårat. Värmeslingor, bra dränering och kompetenta skötare borde vara av högsta prioritet för alla svenska lag. Tycker även att det till viss del är svff's ansvar att ta tag i den här frågan. Det borde inte få spelas allsvensk (eller någon annan för den delen) fotboll på en plan som Grimsta IP, hjälp klubbarna så att de har rätt förutsättningar att ordna upp detta.

2009-04-27 @ 16:18:11
Postat av: Anonym

Du har aldrig tänkt på att vissa spelares kroppar (knän) helt enkelt inte håller på plastgräs?Jag har spelat mycket på båda underlagen och jag kan säga att jag föredrar naturgräs alla dagar i veckan. Studsen är bra mycket skönare, jag får ont i knäna av konstgräs, du får inga förbannade brännsår av att glida mot konstgräs och du slipper vidriga gummikulor i skorna/strumporna.Och nu har jag inte ens räknat med känslan med riktigt gräs.Fotbollen tappar sin charm och kommer inte vara samma sport om vi går över till konstgräs.

2009-04-27 @ 16:19:45
Postat av: Tjalan

Tycker att konstgräs måste ta stora steg framåt för att det ska vara ett alternativ för AIK. Som folk har nämnt är det ju även många spelare som har problem med underlaget, även om nu Skytteholms är bra mycket sämre än det senaste (ska ju även läggas nytt där i sommar).Det finns ju någon sorts lösning som är en sorts blandning mellan konstgräs och gräs, rötterna är insydda eller inpackade eller nåt jidder, Chelski har en sådan matta. Det kostar givetvis skjortan men lär väl hålla längre än en vanlig gräsplan.

2009-04-27 @ 16:49:25
Postat av: Kjölö

Finns inte ens något att prata om Konstgräs NEJ TACK

2009-04-27 @ 19:19:12
Postat av: ignore

Ett litet inlägg i debatten bara angående klimatet i England/Storbrittaninen. Det stämmer inte som någon skrev att de skulle ha samma eller t.o.m sämre väder än här i Sverige. Våren i England kommer ca 2 månader tidigare än här hemma och sommaren håller även i sig längre mot hösten än här. Dessutom så är deras vintrar betydligt mildare än våra, något som säkert underlättar för att få till en bra gräsmatta under sommarhalvåret. Men visst, även om väderförutsättningarna är klart bättre i England så kanske inte det är hela sanningen. Planvården kan säkert förbättras många snäpp i Sverige...

2009-04-29 @ 01:09:15
Postat av: Fanny

Har kompisar som älskar att debattera det där med plastgräs (främst i samband med Elfsborgs vara eller icke vara känns det som), för mig är diskussionen därför något trist, har diskuterat detta IRL ett antal ggr.

Klart att känslan kanske försvinner men jag tror att det är en fördel för det enskilda laget att ha konstgräs på hemarenan och det är väl främst det man måste tänka på som supporter...

Ingen vill väl vara laget som är sist med att skaffa konstgräs liksom?

2009-08-17 @ 16:49:07
URL: http://swedish.bgroom.com/

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress: (publiceras ej)

URL/Bloggadress:

Kommentar:

Trackback
RSS 2.0