Kalmar FF-AIK 0-1 (0-1)

AIK besegrade de regerande svenska mästarna Kalmar FF med 1-0 på Fredriksskans. Målet kom i den 12:e minuten då Kenny Pavey spelade fram Iván Obolo som överlistade målvakten. Segern var AIK:s andra raka i Allsvenskan och första sedan 2006 mot Kalmar FF.

AIK inledde matchen aggressivt och Kalmar hade oerhört svårt att anpassa sig till AIK:s höga, intensiva press. AIK:s ledningsmål kom efter att hemmalagets lagkapten Henrik Rydström klackat bollen i eget straffområde och därmed gett tillbaka bollen till Kenny Pavey som slog en genomskärare som Iván Obolo stötte in förbi Petter Wastå i hemmamålet.

Mikael Thorstensson startade sin första allsvenska match och var pigg matchen igenom. I den 15:e minuten var han nära att komma igenom backlinjen efter slarv av densamme, men en försvarare kunde glidtackla bort bollen i straffområdet. Fyra minuter senare fick Daniel Örlund visa prov på snabba reaktioner då landslagsmannen Rasmus Elm fick på en kanonträff från straffområdeslinjen som Örlund boxade bort. Martin Kayongo-Mutumba vållade problem för Kalmars högerförsvar under större delen av matchen och i den 21:a minuten ryckte han förbi sin motståndare och skickade in ett mellanting mellan skott och inlägg som Wastå lyckades parera.

Tre minuter senare var Kenny Pavey på väg igenom på högerkanten, men Wastå hann precis före engelsmannen som skadade axeln i fallet. Pavey försökte spela vidare, men tvingades utgå och ersattes av Pierre Bengtsson. I den 29:e minuten svarade Daniel Örlund för en suverän närräddning på ett skott från Abiola Dauda. Fem minuter senare var det dags för ytterligare en tuff kollision då Markus Jonsson och Rasmus Elm skallade ihop. Elm fick lämna planen på bår medan Jonsson var blodig i hela ansiktet och lämnade planen i sex-sju minuter för att sy ett sprucket ögonbryn.

Matchen var nu ganska tuff och Henrik Rydström borde absolut ha fått syna det gula kortet då han kom med sträckt ben och fotsulan mot Jorge Ortiz, men domare Martin Ingvarsson tyckte att det räckte med att prata med Rydström. AIK:s ledning i paus var rättvis.

Den andra halvleken inleddes lite oroligt under de första minuterna då Kalmar FF ordnade tre hörnor och lika många avslut. AIK jobbade dock sig tillbaka in i matchen och efter tio minuters spel så var aggressiviteten tillbaka igen. Nanne Bergstrand försökte ändra spelsätt i den andra halvleken, men lyckades inte alls ändra på spelbilden. I den 69:e minuten frispelades Mikael Thorstensson, men han var hårt uppvaktad av Marcus Lindberg ända in i straffområdet. "Thorsten" fick på ett hårt avslut som dock räddades av Wastå. Det var ett jätteläge för AIK att koppla ett hårt grepp om matchen.

Med en kvart kvar av ordinarie tid fick Jos Hooiveld en varning efter att ha tryckt ner Daniel Mendes utanför straffområdet och strax efter fick Mikael Thorstensson syna det gula kortet efter att ha protesterat i muren. Frisparken av Lasse Johansson blev oerhört farlig och bollen gick strax över det högra krysset och la sig på nättaket.

Slutminuterna blev nervösa då hemmalaget flyttade fram folk. Emin Nouri tog sig in i AIK:s straffområde i den 85:e minuten, men Jorge Ortiz bröt passningen och rensade bort bollen. Efter två stopptidsminuter blåste domaren av matchen och AIK:s bästa inledning i Allsvenskan sedan 1997 är ett faktum.

Text: Stefan Mellerborg